Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически
Коментари Харесай

Тя задава неудобни въпроси. Силвия Великова, която беше свалена от ефира на БНР

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Полина Паунова е политически публицист в медията.

" Аз съм радио човек. Радиото ми дава независимост ". Това споделя за себе си Силвия Великова преди години в свое изявление. Съвсем неотдавна пък пред БНР декларира, че " радиото е най-свободната медия ". Когато произнася тези думи тя още не знае, че ще се окаже опасност за избора на Иван Гешев за основен прокурор, както недвусмислено, по думите й, й е показано през днешния ден.

" Не съм очаквала, че несвободата иска ми се случи тъкмо по този метод. Имам биография с разнообразни катаклизми в радиото, само че те са ми показвали, че са оцелявали точно радио хората, а не поставените начело началници ", споделя Великова пред " Свободна Европа ".

В четвъртък стана известно, че дългогодишната водеща и редактор на " Преди всички " в границите на стратегия Хоризонт и правосъден кореспондент на публичното радио Силвия Великова е свалена от ефир, а ресорът й е бил лишен.

Решението е на новоназначения и.д. шеф на " Хоризонт " Николай Кръстев,

който пое краткотрайно поста в четвъртък с решение на УС на БНР на мястото на пенсионирания доскорошен началник на програмата Ивайло Савов.

Тя е усетила индикации за идната смяна от началото на седмицата. По думите ѝ главният проблем в работата ѝ за новото управление е, че е прекомерно сериозна към прокуратурата и към единствения претендент за идващ основен прокурор Иван Гешев. Освен това на Великова е било препоръчано да бъде командирована в Стара Загора, което тя изрично е отказала.

" Аз не съм радиото, то няма да млъкне [без мен], въпросът е, че някак си не мога да схвана за кого се оказах опасност ", разяснява тя пред " Свободна Европа ". " Струва ми се неуместно аз да съм опасност за Иван Гешев. А точно това ми беше подсказано от хората, които ме подготвяха за днешната преживелица ", споделя тя.

Силвия Великова е публицист с дългогодишна процедура в публичното радио. Попада там през 1993 година като стажант, а по-късно остава на работа. За времето, в което работи в БНР,

е била част от редица протести. Била е и уволнявана.

" Първият протест, на който присъствах в радиото, беше по времето на Жан Виденов, когато беше огромната сеч на публицисти. Тогава от радиото бяха уволнени огромни имена като Румяна Червенкова и Светла Петрова. Тогава обаче бях заек, въртях се към тях, само че не бях измежду най-дейните, тъй като бях дребна ", споделя Силвия Великова. И продължава: " протестът на нашето потомство публицисти беше през 2001 година при избора на Иван Бориславов за общоприет шеф на радиото. Тогава мои сътрудници и аз бяхме уволнени. Междувременно Върховният административен съд (ВАС) острани Бориславов, поради нарушавания на процедурата при избора му, а ние бяхме възобновени от съда като непозволено уволнени ", споделя Великова.

Тя повтаря, че радиото е най-свободната медия. " Дори в редките случаи, когато Бойко Борисов разяснява несвободата на медиите у нас, той постоянно дава образец с БНР, че там репортерите могат да питат всичко ", добавя Великова. И още веднъж повтаря:

" Не съм цялото радио, гласът на медията няма по какъв начин да бъде заглъхнал ".

През пролетта на тази година в изявление за БНР, което предава водещите на медията, Великова декларира: " Много си одобрявам работата. Дори от време на време се усещам извънредно неловко, когато би трябвало да споделям, че не желая да си я променям. Никога не съм разбирала какво е рутина. Не ми се е налагало да разгадавам на това, че зная всичко ".

В медийната колегия Силвия е известна с точните си и безкомпромисни въпроси. " Може да върне един събеседник пет или шест пъти на един въпрос, до момента в който не получи отговор ", споделят за нея публицисти от правосъдния сектор.

Силвия Великова е родена на 14 април 1966 година. Завършва българска лингвистика. Майка е на четири деца, които постоянно, вместо с приказка за лека нощ, са били приспивани с късните излъчвания вести.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР