Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически

Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически ...

Тя задава неудобни въпроси. Силвия Великова, която беше свалена от ефира на БНР.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Полина Паунова е политически журналист в медията.

"Аз съм радио човек. Радиото ми дава свобода". Това казва за себе си Силвия Великова преди години в свое интервю. Съвсем наскоро пък пред БНР заявява, че "радиото е най-свободната медия". Когато произнася тези думи тя още не знае, че ще се окаже заплаха за избора на Иван Гешев за главен прокурор, както недвусмислено, по думите й, й е показано днес.

"Не съм очаквала, че несвободата ще ми се случи точно по този начин. Имам биография с различни катаклизми в радиото, но те са ми показвали, че са оцелявали именно радио хората, а не поставените отпред началници", казва Великова пред "Свободна Европа".

В четвъртък стана известно, че дългогодишната водеща и редактор на "Преди всички" в рамките на програма Хоризонт и съдебен репортер на общественото радио Силвия Великова е свалена от ефир, а ресорът й е бил отнет.

Решението е на новоназначения и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев,

който пое временно поста в четвъртък с решение на УС на БНР на мястото на пенсионирания досегашен ръководител на програмата Ивайло Савов.

Тя е усетила индикации за предстоящата промяна от началото на седмицата. По думите ѝ основният проблем в работата ѝ за новото ръководство е, че е твърде критична към прокуратурата и към единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев. Освен това на Великова е било предложено да бъде командирована в Стара Загора, което тя категорично е отказала.

"Аз не съм радиото, то няма да млъкне [без мен], въпросът е, че някак си не мога да разбера за кого се оказах заплаха", коментира тя пред "Свободна Европа". "Струва ми се нелепо аз да съм заплаха за Иван Гешев. А именно това ми беше подсказано от хората, които ме подготвяха за днешната случка", разказва тя.

Силвия Великова е журналист с дългогодишна практика в общественото радио. Попада там през 1993 година като стажант, а след това остава на работа. За времето, в което работи в БНР,

е била част от редица бунтове. Била е и уволнявана.

"Първият бунт, на който присъствах в радиото, беше по времето на Жан Виденов, когато беше голямата сеч на журналисти. Тогава от радиото бяха уволнени големи имена като Румяна Червенкова и Светла Петрова. Тогава обаче бях заек, въртях се около тях, но не бях сред най-дейните, защото бях малка", разказва Силвия Великова. И продължава: "бунтът на нашето поколение журналисти беше през 2001 година при избора на Иван Бориславов за генерален директор на радиото. Тогава мои колеги и аз бяхме уволнени. Междувременно Върховният административен съд (ВАС) острани Бориславов, заради нарушения на процедурата при избора му, а ние бяхме възстановени от съда като неправомерно уволнени", разказва Великова.

Тя повтаря, че радиото е най-свободната медия. "Дори в редките случаи, когато Бойко Борисов коментира несвободата на медиите у нас, той винаги дава пример с БНР, че там репортерите могат да питат всичко", допълва Великова. И отново повтаря:

"Не съм цялото радио, гласът на медията няма как да бъде заглушен".

През пролетта на тази година в интервю за БНР, което предава водещите на медията, Великова заявява: "Много си харесвам работата. Дори понякога се чувствам крайно неудобно, когато трябва да казвам, че не искам да си я сменям. Никога не съм разбирала какво е рутина. Не ми се е налагало да разчитам на това, че зная всичко".

В медийната гилдия Силвия е известна с точните си и безкомпромисни въпроси. "Може да върне един събеседник пет или шест пъти на един въпрос, докато не получи отговор", казват за нея журналисти от съдебния ресор.

Силвия Великова е родена на 14 април 1966 година. Завършва българска филология. Майка е на четири деца, които често, вместо с приказка за лека нощ, са били приспивани с късните емисии новини.

Източник: dnevnik.bg