Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Полина Паунова е политически
Коментари Харесай

"Ще мине тихо и кротко". Как следващият шеф на КПКОНПИ може също да е с голяма тераса

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Полина Паунова е политически и проверяващ публицист в медията.

Назначението на Пламен Георгиев за консул във Валенсия провокира въпроси освен за равнището на притежаване на испански език. Все по-често ръководещи и съпротива си задават въпроса кой ще заеме овакантения пост на началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Изборът ще бъде изработен от Народното събрание.

" Ще мине безшумно и добродушно ", настояват от ГЕРБ. Настроението в ръководещата партия е " да не си отварят втори фронт ", наред с избора на нов основен прокурор, който следва директно преди локалните избори през октомври. В опозиционната Българска социалистическа партия настроението е същото и споделят, че към този момент не са мислили дали и кого да предлагат за поста.

" Който и да желаеме да издигнем – той няма да се съгласи, тъй като ще бъде изхарчен като претендент. С болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти ", номинация на опозицията няма късмет ", обсняват социалистите. " В този смисъл не сме в позиция да подвигаме доста звук, тъй като надали ще имаме мощна опция. Тъй като мощните не биха желали да вземат участие в съревнование, което е предрешено ", допълват от " Позитано " 20.

Депутати от Движение за права и свободи разясниха пред " Свободна Европа ", че не имат намерение да издигат който и да е било за поста в КПКОНПИ. От Движение за права и свободи настояват още, че са изцяло съгласни с това, че към избора в комисията не трябва да се подвига изключително огромен звук.

Два сюжета

Сценариите за " спокоен " избор са два. Първият е с влизането в новия политически сезон да не се бърза за разкриване на процедурата по желание за началник на КПКОНПИ. " Има си заместник-шеф тая комисия – може да си работи по този начин ", изясняват от ГЕРБ.

Втората опция е точно зам.-председателят Антон Славчев да бъде определен за ръководител и комисията да се попълни с още един човек.

Славчев обаче също си е купил огромна тераса. Тя е с повърхност 243 кв.м. и е разграничена сред него, жена му Зорница Тодорова и брат му Светослав Славчев. Според нотариалния акт тримата са платили 39 486 лева Имотът се намира в постройка в столичния квартал " Хиподрума ". Тримата имат жилища в същия блок.

Сделките на Славчев

Сделките за жилището на Славчев и терасата са подписани през 2010 и 2011 година, когато той работи в ДАНС. През март 2010 година той придобива право на градеж върху 63 кв. м. Осем години по-късно заявява, че е притежател на апартамент със същата площ. Като цена на жилището в декларацията си е показал единствено сумата, платена за правото на градеж – 18 600 лева или по 151 евро на квадратен метър.

Година по-късно е купена и остъклената тераса от 243 кв.м. против 39 486 лева Посочената цена е 5 по-ниска от данъчната оценка на парцела – 216 419 лева

Терасата на Славчев и посочената ниска цена обаче не провокираха толкоз огромен отзив в общественото пространство, както се случи с парцела на някогашния му началник Пламен Георгиев. Затова ръководещите и Движение за права и свободи, без значение един от различен, считат, че абсурдът е " привършен ".

Ако бъде заплашен имиджът на ГЕРБ

Все отново партията на Борисов планува вид, в който абсурдът да заплаши имиджа й. По тази причина за поста се обмисля и авариен претендент – шефът на основна дирекция " Национална полиция " Христо Терзийски. Той обаче не е правист по обучение. Управляващите към този момент внесоха ремонти в закона за КПКОНПИ, които ще разрешат комисията да не се оглавява единствено от приключили право.

Депутати споделят импровизирано, че не е изключено и основният прокурор Сотир Цацаров да получи комисията, откакто бъде завещан в държавното обвиняване от своя заместител Иван Гешев. Управляващите обаче настояват, че сходен сюжет не им се вижда реален, тъй като основният прокурор към този момент е показал други упоритости. Публикации до момента свързват Сотир Цацаров или с посланическо място, или с опцията да оглави Инспектората към Висшия правосъден съвет, с което той ще има мощно въздействие върху магистратите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР