Текстът е препечатан от Свободна Европа.Наглед проблемните рисунки в столичната

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа.Наглед проблемните рисунки в столичната
Коментари Харесай

Покушение срещу опозицията. Или просто "един демократичен модел"

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ".

Наглед " проблематичните " рисунки в столичната изложба " Структура " и предлагането на Движение за права и свободи политическите партии да се финансират от бинзеса нямат нищо общо. Случаите обаче са изцяло идентични. Идеите наподобяват положителни, само че са подправени.

Но за разлика от картините, които просто сътвориха скандал, фрапантното понижаване на партийните дотации и опцията за финансиране от бизнеса са на път да бъдат признати.

Аргументите на Делян Пеевски, припознати от Движение за права и свободи и ГЕРБ, даже могат да бъдат сметнати за разумни. Но единствено на пръв взор.

Лъжата

Голямата неистина обаче е пред очите ни. Точно като 14-те рисунки в изложба " Структура ". И тя е обяснението на Движение за права и свободи, признато и от ГЕРБ, че финансирането на партии от бизнеса ще направи процеса транспарантен и обществен.

Пеевски дава за образец Съединени американски щати, където компаниите могат да подаряват на партии. Но главното, което прави този развой транспарантен, у нас липсва. Да, става дума за господство на закона. В България няма, а скоро няма изгледи и да има, самостоятелни регулаторни органи. Службите за сигурност постоянно се употребяват за принуда, прокуратурата работи изборно, нерядко съумява да подчини съда. И в случай че някой би споделил, че сходни подозрения са прекомерни, би трябвало единствено да си напомним няколко случая.

Примерите

На първо място би трябвало да се сетим за това към този момент тривиално, само че в никакъв случай неопровергано изречение, " Ти си го избра ", което илюстрира връзката политическа власт – прокуратура.

Редно е да си спомним по какъв начин строителният отрасъл провежда митинг против народен представител от опозицията, който искаше да се ревизира качеството на пътните градежи.

Не би трябвало да изпускаме и случая " Дунарит " - една от апетитните остатъци от тогавашната КТБ. След опита на оръжейния търговец Емилиян Гебрев да придобие завода, против него се включи цялата държавна машина. " Войната " стартира със относително нормални регистърни и правосъдни борби, само че при изчерпването им се стигна до други средства - прокурорски обвинявания, заледяване на лицензи, опити за национализация на " Дунарит " през държавни компании и обществено оклеветяване във вестниците на депутата Делян Пеевски.

Когато слушаме причините на ГЕРБ и Движение за права и свободи за транспарантно финансиране, би трябвало обезателно да се сетим, че идеологът на тази корекция - самият Пеевски, единствено за една година се трансформира от притежател на 17-годишен автомобил в мултимилионер. И никой не ревизира по какъв начин се е случило това.

Не би трябвало да изпускаме, че едрият бизнес се закани да изкара 20 000 души на улицата против майките на деца с увреждания, осмелили се да изискат оставката на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов.

Не би трябвало да забравяме и по какъв начин ръководителят на същата тази работодателска организация стана един от притежателите на народен ефирен канал. И малко откакто показва другарски връзки с премиера Борисов, " освободи " двама проверяващи публицисти.

Не бива да пропущаме и поредицата прокурорски акции в офис на издател, за които се разбра не от пресцентъра на прокуратурата, а от изявления в обвързваните с Пеевски издания.

Та, кой ще е тоя самоуверен предприемач, който ще рискува целия си бизнес, с цел да финансира опозиционна групировка?

И няколко въпроса

По-назад в разсъжденията по тематиката остават поредност механически въпроси: какви компании ще могат да финансират партии и дали измежду тях ще има такива, усвояващи европейски фондове? Защото заплахата да се придвижи добре познатата скица с медиите и европейските средства, е действителна. Да не се случи по този начин, че ръководещите да разпределят едни европейски пари, които да се върщат при тях като дарения?

И още въпроси: ще могат ли офшорни компанни да подкрепят политически партии, което съмнително би напомнило на пране на пари? Фирми, изпълняващи огромни публични поръчки, ще могат ли да бъдат евентуални донори? И дали по този начин няма да си подсигуряват апетитни обекти, спосорирайки още веднъж властта?

Докато на всички тези въпроси няма точни отговори, предлагането на Движение за права и свободи, прегърнато от ГЕРБ, наподобява като нападение против опозицията и опит да бъде задушен всевъзможен партиен живот. Разбира се, то на доктрина звучи добре, тъй като придвижва " един либерален модел в България ". Но на доктрина и Движение за права и свободи е опозиционна групировка, нищо че всяка концепция на Пеевски се възприема и гласоподава единомислещо от ръководещите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР