Текстът е препечатан от Дойче веле.Заради отделни българи, които понякога

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Заради отделни българи, които понякога
Коментари Харесай

Управляващите не се колебаят да лъжат населението

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Заради обособени българи, които от време на време взимат болнични, с цел да си слеят празниците в дребна отпуска, тези дни министърът на финансите стигна до обобщението, че " българинът не е подготвен на взаимност, тъй като гледа на страната като на непознато тяло " и има " предпочитание да я измами ".

Чувствата са взаимни

Министърът е умел по въпросите на солидарността – както се разбра наскоро, години наред живее гратис в първокласен апартамент на своите кръстници предприемачи, показали взаимност със фамилията му след пернишкото земетресение. Но за другото не е напълно прав. Да, мнозина българи в действителност не възприемат страната като своя и при случай са склонни да я мамят – явлението е остаряло и добре разказано в класическата литература. Но не се дължи единствено на народопсихологията (която, съгласно министъра, не се е трансформирала през годините). Дължи се и на дълбока реципрочност – страната (или по-точно тези, които по стичане на събитията я олицетворяват) постоянно гледа на популацията като на скучен нахалник. И в случай че се постанова, не се колебае да го лъже и мами. (В това отношение и тя не се е трансформирала кой знае какъв брой.) Примерите са изобилни. Ето два от последните дни.

Болничните

За първия към този момент стана дума. За да реши казуса с (предполагаемо) мнимите заболели по празниците, страната се закани да спре заплащането на първия ден от болничните. Тоест да накаже целогодишно и " солидарно " всички. Включително болшинството съзнателни жители, които почтително си заплащат съответните осигуровки, без да мамят никого.

Проблемът си има предистория, която стартира с машинация. Преди повече от 10 години страната, която другояче прибира парите от осигуровките, наложи на работодателите да заплащат вместо нея първите три дни от болничните. Уж единствено за една година - с цел да оказват помощ за превъзмогване на рецесията. Кризата от дълго време мина, само че тази " антикризисна " мярка продължава да работи и до през днешния ден.

Предлаганото в този момент " решение на казуса " също е лъжливо. Не единствено тъй като е незаслужено, само че и тъй като не би решило нищо. Освен да позакърпи съдружните връзки в ръководството и да позапуши устата на бизнеса, като му спести няколко десетки милиона лв. годишно. За да намалеят подправените болнични, има потребност от други решения – да вземем за пример най-сетне да бъде въведен ред в опазването на здравето.

Впрочем и в доста други сфери страната мами по същия метод, като се прави, че " взема решение проблемите ". А в действителност единствено поддържа батака в тях.

Прокуратурата

Вторият образец е с по този начин наречения избор на основен прокурор. Разиграно бе в действителност следващото зрелище за илюзия на публиката. Целта е тя да повярва, че за високите постове в страната по един почтен и транспарантен метод се избират хора с " високи професионални и нравствени качества ". Драматургията обаче е слаба, а режисьорите (убедени в своето всесилие) от дълго време не си дават много-много напън. И по тази причина театрото се получава много криво-ляво и грозно (с мутренски агитки, хули и закани по сцената). Тъй че най-после публиката остава с усещането за дирижирано иззад кулисите инсталиране на лица, които блестят с всичко друго, само че не и с " високи професионални и нравствени качества ".

Въобще в случай че " българинът гледа на страната като на непознато тяло ", то е тъй като схваща, че ръководещите гледат на нея като на своя бащиния. И че вместо да работят в негов интерес, основните държавни институции са впрегнати да извършват желанията на своите забележими и невидими повелители.

Парадоксът

Парадоксалното в тази обстановка е, че болшинството българи мощно се възмущават в случаи като първия, когато страната им бръкне в джоба за някой и различен лев. Но си мълчат и кротуват, когато им отмъква правата и свободите и ги замества с произвол. Въпреки че цената във втория случай е несравнимо по-висока.

При страната целите са тъкмо наопаки. Само поради шума, който се подвигна, тя по всяка възможност ще се откаже от предлагането за болничните. Каквото и да става обаче, новият основен прокурор ще поеме 7-годишния си мандат. Междувременно бе открита подобаваща работа и за остарелия – тези дни следва следващият театър.

А българинът ще си отмъщава, като си пуска подправени болнични
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР