Текстът е препечатан от Дойче веле. Заглавието е на Дневник.С

...
Текстът е препечатан от Дойче веле. Заглавието е на Дневник.С
Коментари Харесай

Властта желае да срине разследващата журналистика

Текстът е препечатан от " Дойче веле ". Заглавието е на " Дневник ".

С " Апартаментгейт " българската проверяваща публицистика като че ли се измъкна от буферната зона на хипотезите и навлезе в нов интервал - на ефикасна глоба против хората с власт. Не че преди не се е занимавала с този контингент, въпреки и рядко да е стигала до най-високите му етажи. И не че в този момент сагата за жилища и тераси води до ядрото на корупцията - там, където се разпределят милиони и милиарди от европейските фондове и от публични поръчки. Но, по този начин или другояче, " Апартаментгейт " трансформира втория човек на ръководещата партия в неин редови член. Видя се, че и у нас проверяващата публицистика има власт да смъква от власт.

Впрочем таман в това се състои Четвъртата власт. Тя не е власт на медиите над хората, както наподобява на пръв взор, а власт на хората над политическата власт, реализирана посредством медиите. Затова и хората всеобщо претърпяха " Апартаментгейт " и последвалите оставки като лична победа. Така че, каквито и обвинявания да си насочат политиците между тях, те в никакъв случай не могат да се съпоставят по мощ и резултат с тези, които издигнат медиите.

Разбира се, медиите стават Четвърта власт, единствено в случай че са задоволително самостоятелни от другите три управляващи, с цел да могат да упражняват контролната си функционалност над тях. И в случай че другите три управляващи са задоволително подвластни от медиите, с цел да се въздействат от рецензиите им - т.е. в случай че не населяват сараите на недосегаемостта и не са надянали скафандрите на гьонсуратлъка.

Формула за персонално оцеляване

Традиционно проверяващата публицистика е в най-пряко взаимоотношение с Третата власт - с органите на правораздаването. Тези органи подхващат нейните сюжети и ги не престават с институционални средства. У нас обаче, изключително когато става дума за държавни мъже, не е по този начин. Наказанието на осветените от медиите високопоставени грешници се извършва от изпълнителната власт и персонално от висшия ѝ представител – министър-председателя на страната. Той е " слабото звено " в дежурната кръгова защита на управляващите против проверяващата публицистика.

Премиерът показва, че под медийно давление умее да жертва даже най-близките си съратници и от това да натрупа, а не да губи, политически дивиденти. Тези обществени жертвоприношения са станали резистентен детайл от формулата на личното му оцеляване. " Апартаментгейт " окончателно сподели, че от Борисов не става съдружник в битката с проверяващата публицистика. Така че трябваше уверено да бъде ударена самата проверяваща публицистика, с цел да няма потребност той повече да се преценява с разкритията ѝ. Стана ясно, че след " Апартаментгейт " жертви ще падат и от " другата страна ".

Очаквано, в центъра на удара - за следващ път и за наставление на останалите - попадна уеб сайтът за журналистически следствия " Биволъ ". Едно, тъй като е най-радикален в офанзивите си към властта с цялото ѝ комплицирано уравновесено политико-корпоративно статукво. И второ, тъй като без да е до дъно непозната медия, се употребява със статут, който я слага отвън въпросното статукво и ѝ дава свободата с всички сили да играе против него. Ненапразно първите разкрития за " Апартаментгейт " излязоха в друга непозната медия - възстановилата българския си клон " Свободна Европа ". И в този момент на публицистите " под непознат байрак " трябваше да им се подсети, че връзките им на открито с нищо не ги пазят вътре в страната. И че даже чисто физически могат небрежно да бъдат прибрани с " европейска заповед ", издадена от съответната локална институция.

Удар против " Биволъ "

Част от " ударната мощ " на идващия огромен скандал в страната - " Национална агенция за приходите гейт " - бе отклонена към " Биволъ ". Публично се появиха " доказателства ", че персонално основният му редактор е забъркан в противозаконното приключване " в изключително огромни размери " на персонални данни, че той е съизвършител или най-малкото бенефициент на хакера, тъй че може да лежи в пандиза за кибер тероризъм. Всъщност " доказателствата " против него могат да се трансфорат в такива, едвам когато бъдат признати от съда. А правосъден развой освен не е почнал, само че няма и обвинителен акт, нито даже безапелационна за обществото версия кой е нарушителят, коя е жертвата му, какъв е претекстът му и какво е оръжието му.

В такава обстановка изпреварващото уличаване на " Биволъ " служи не на престъпното следствие, а на разправата с проверяващите публицисти, работещите за уеб страницата. Публичното подстрекателство, че те носят виновност за закононарушение, засягащо милиони българи, мълчешком им споделя: ето с какви измами тези прехвалени борци за правдивост си вадят хляба на ваш тил, ето какво те назовават проверяваща публицистика - проверяващата публицистика в действителност не е нищо повече от хакерство, не ѝ вярвайте и се пазете от нея! Разправата с " Биволъ " се усети от журналистическата гилдия като кавга с проверяващата публицистика, заради което най-активната сега у нас журналистическа организация - АЕЖ - се почувства длъжна да излезе с декларация в нейна отбрана.

" Биволъ " може би няма най-безупречната професионална известност - следствията му повдигат въпроса по какъв начин се стига да обществено недостъпна информация и дали медията не облагодетелства избрани среди, до момента в който се бори с някои прояви на общественото зло. Това обаче е дълъг професионален диалог, който няма нищо общо с нетърпеливото предпочитание на властта да срине репутацията му, а оттова и на проверяващата публицистика като цяло. И дребният задатък, който свободата на словото получи с " Апартаментгейт ", да бъде премахнат с " Национална агенция за приходите гейт ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (123)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР