Текстът е препечатан от Дойче веле. Заглавието е на Дневник.Изненада

...
Текстът е препечатан от Дойче веле. Заглавието е на Дневник.Изненада
Коментари Харесай

Съдебната система изглежда все по-зависима

Текстът е препечатан от " Дойче веле ". Заглавието е на " Дневник ".

Изненада няма: Висшият правосъден съвет (ВСС) прегласува решението си в поддръжка на Иван Гешев. Добрата вест от днешния ден е, че във Висш съдебен съвет въпреки всичко имаше спор по претекстовете на президента Радев да наложи несъгласие върху решението за Гешев. Очаквано, несъмнено, салдото на силите бе в интерес на единствения претендент за основен прокурор, а съвещанието мина във взаимни обвинявания в политическа пристрастност. Кой тогава носи отговорност за избора на Гешев?

" В две други здания "

Главният прокурор Сотир Цацаров се опита да се измъкне от клопката, в който самичък се вкара с репликата, че изборът се решавал " в две други здания ". Това се отнасяло единствено до процедурата за избор на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, разясни през днешния ден Цацаров.

И въпреки всичко - зад решението за Гешев се крият съответни политически ползи. Има съмнения, че от Движение за права и свободи са упражнявали напън върху управлението на БНР да смъкна от ефир Силвия Великова поради това, че си разрешава да отразява сериозно избора на основния прокурор. Но Гешев е любимец освен на Движение за права и свободи. Правосъдният министър Кирилов, а посредством него и ГЕРБ имаха опция да предложат собствен претендент, само че не го направиха. И по този начин дадоха зелена светлина за избора на Гешев. Не можем да пропуснем и Българска социалистическа партия, която по никакъв метод не се опита да спре единствения претендент - под предлог че не желае да се меси в правосъдната власт.

Що се отнася до президента, неговото решение да не подпише указа за назначението на Гешев демонстрира недвусмислено, че за него претендентът не е подобаващ за поста на основен държавен обвинител. Оттук нататък най-вероятният сюжет е президентът да издаде в къс период декрет за назначението на Гешев. Причините: в случай че искаше да сезира Конституционния съд (КС) и да бави решението си, Радев щеше към този момент да го е направил. Освен това от Конституционен съд се долавят индиректни сигнали, че съгласно преобладаващото там мнение законът е явен и по тази причина пояснение не е нужно. И не на последно място: в случай че президентът не се съобрази с решението на Висш съдебен съвет, против него може да стартира процедурата по чл.103 от конституцията за нарушаване на главния закон. Или както през днешния ден е известно да се споделя – импийчмънт.

И като заговорихме за импийчмънт – въз основата на всичко, което Гешев е посочил до момента като държание, не е изключено да не довърши седемгодишния си мандат като основен прокурор. В чл.129, ал.3 от конституцията са изброени случаите, в които мандатът на обвинител №1 може да бъде преустановен. Потенциално рискови за Гешев са най-много събитията по т.5: " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ".

Публикуването на " доказателства " по настоящи производства, персоналните нападки към съперници ( " десните екстремисти " и пр.), арогантният звук към сътрудници - всичко това е единствено част от " запазената марка Гешев ", която бъдещият основен прокурор по всяка възможност ще продължи да създава по време на мандата си. Този жанр, както акцентираха уважавани адвокати, опонира на фундаментални правила на правовата страна.

На днешното съвещание на Висш съдебен съвет арбитър Атанаска Дишева съобщи, че Гешев си е разрешил да я заплашва. Според Дишева, претендентът за основен прокурор ѝ предсказал блестяща кариера. Но не като арбитър, а като общински консултант. Всички знаем, че сходно говорене е особено за незаконния свят. Рядко се заплашва непосредствено – поради заплахата от покачване на обвинявания. Вместо това се употребяват красноречиви изрази като " ще ти стане мнооого смешно " да вземем за пример. Така се майтапят нарушителите.

Според конституцията президентът освобождава основния прокурор по предложение на една четвърт от народните представители, признато с болшинство две трети от народните представители. Разбира се, при сегашната настройка на ползите е малко евентуално процедурата да бъде приключена. Но даже инициирането ѝ би делегитимирало Гешев.

" Аз нямам подозрение, че "

Сградата на Висш съдебен съвет се намира в сърцето на така наречен факсимиле на мултикултурализма в центъра на София, посочено като знак на българската приемливост. Става дума за намиращите се в непосредствена непосредственост синагога, джамия, православна църква и католическа катедрала. Но както действителността все по-безмилостно опровергава валидността на това факсимиле, по този начин и самостоятелната Темида от ден на ден помръква.

С всеки минал ден българската правосъдна система наподобява все по-зависима от политически и корпоративни ползи. " Аз нямам подозрение, че политическата власт има присъединяване в избора на тримата огромни ", уточни на съвещанието на Висш съдебен съвет арбитър Олга Керелска. Днешното решение наподобява като удостоверение на тези думи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (182)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР