Текстът е препечатан от Дойче веле.Управляващите се намират в епицентъра

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Управляващите се намират в епицентъра
Коментари Харесай

Трусове на недоволство клатят кабинета на Борисов

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Управляващите се намират в епицентъра на екологични и филантропични проблеми, които се роят и задълбочават с всеки минал ден. Водната рецесия в Перник, тоновете отпадъци, захвърляни на всевъзможни места в България, замърсяването на река Марица и измрялата риба, каквато бе откривана и в реките Чая, Въча и Сазлийска, мръсният въздух в огромните градове, калпавият тръбопровод в Свищов, построен от тръби за поливане... Зачестилите земетресения на публично неодобрение клатят, само че не събарят третия кабинет на Бойко Борисов.

Свикнали са, не се плашат

Група протестиращи пред Министерския съвет перничани, които желаят оставки и затвор за виновниците, надали ще притеснят изключително властта. За 10 години в ръководството Борисов е обръгнал на гневни и обезверени хора. В последните две години митингите зачестиха – на улицата излязоха майките на деца с увреждания, медицинските сестри, жители и правозащитници против избора на Иван Гешев за основен прокурор, както и стотици хора поради избитите им поради чума домашни животни.

Перничани през днешния ден още веднъж са на митинг в София, този път пред Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), настоявайки да се потърси отговорност от министър Петя Аврамова.

Политическите измерения на водната рецесия са прекомерно скромни, макар че близо стотина хиляди души в Пернишко са изправени пред филантропична злополука. Тя заплашва бизнеса на тези хора, обезценява парцелите и носи и всевъзможни други негативи. Тази седмица в Народното събрание се чака отхвърлянето и на четвъртия избор на съмнение на Българска социалистическа партия към държавното управление, пожелан поради неуспех на политиките в региона на околната среда и водите. Подкрепата от Движение за права и свободи не е задоволителна, с цел да бъде съборено държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". А " Воля " и самостоятелни депутати увъртат за гласуването и избират да се пазарят с ръководещите. И други се възползват.

Ремонтът е трябвало да бъде осъществен преди 3 години

Като единствена " трансмисия " на вода към Перник, Столичната община ще получи близо 30 млн. лв. от страната - против единодушието да даде водопреносната си мрежа. А единодушието следва да бъде обещано на следващия ден, 28 януари, когато на изключително съвещание Столичният общински съвет (СОС) ще гласоподава за обезпечаване на до 300 л/сек. от софийската мрежа към тази на Перник.

Тези количества ще дойдат от язовир " Белмекен " през язовир. " Бели Искър " и посредством предстоящ тръбопровод от 13,5 км ще влизат непосредствено в мрежата на Перник, без да се вливат в язовир " Студена ". Екшън проектът със период от 45 дни и цена от 25 милиона лв. обаче изисква да се провиснал нови 20,5 милиона лв. - за спешен ремонт на стената на " Бели Искър ". Тази работа е трябвало да бъде свършена още преди 3 години, след предписание на прокуратурата. През октомври 2018 година държавното управление взима решение да се извърши главен ремонт на бент. " Бели Искър ", защото е установено, че стената е рискова и има наставление язовирът да се поддържа цялостен на най-много 60% от потенциала си. Сега закъснелият ремонт ще се прави по неотложност.

Наред с това на Столичния общински съвет се предлага да утвърди и създаване на връзка за 8,5 милиона лв. сред двата язовира " Искър " и " Бели Искър ". Причината е, че властта взима предохранителни ограничения за спешното водоснабдяване на най-високите южни и югозападни региони на София, когато тръгне водата за Перник. Заради това се предлага и рехабилитация на бент. " Огняново " и свързването му към водоснабдителната мрежа на столицата. Само че липсва финансиране.

Концесионерът на " Софийска вода " – френската Veolia, ще носи цялата отговорност за преноса на водата за Перник и за гарантиране на снабдяването на София. Компанията ще се регистрира всеки месец пред Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне на СОС.

Какво ще се случи, в случай че в язовир " Студена " не остане вода, която да се точи, а трасето, по което ще се трансферира част от нужната вода, не е готово? Никой не се наема да предвижда. Кметът на Перник Станислав Владимиров към този момент разгласи, че до 2 седмици язовирът ще доближи мъртвия си размер. А метеорологичните прогнози за февруари и март са за по-топло от нормалното за сезона време и слаби превалявания. Не са доставени и тръбите за бъдещия тръбопровод от 13,5 км от Мало Бучино до пернишкия кв. Изток, откакто допреди дни още търсеха производител и го откриха в Испания.

Женени за ГЕРБ?

" Нормално е да омръзнем, само че е като своята жена - омръзне ти, само че си казваш – по-добро от своето няма ", беше коментарът на Борисов след последните локални избори предходната есен, извоювани още веднъж от ГЕРБ, въпреки и с по-слаби резултати. Тогава за ръководещите към този момент е било ясно, че язовир " Студена " е изпразнен и стотина хиляди души, в това число деца, възрастни и заболели хора ще останат на изсъхнало. Но никой от тях не признава виновност. Така както и министърът на финансите Владислав Горанов не вижда своята за " надплатените " допълнително партийни дотации за интервала 2016-2018 година И отново Горанов пропуснал да забележи по какъв начин цели пет години частните лотарии заплащат доста по-малко налози от държавната - поради отворена услужливо малка врата в закона от времето на втория кабинет на Борисов.

Изглежда, за властта е по-лесно да управлява избора на основен прокурор, само че не и какви ги правят нейните министри, депутати и високопоставени служители. Или за второто ѝ е все едно, стига да обезпечи първото. Все отново оцеля след " Апартаментгейт " и аферата " къщи за посетители ". Протестите на измъчени от безводието и от мръсния въздух хора несъмнено ѝ се костват дребна работа, само че дребните камъни постоянно прекатурват колата – а и пътят към този момент доста се разкаля.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР