Текстът е препечатан от Дойче веле.Силвия Великова не е сама.

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Силвия Великова не е сама.
Коментари Харесай

Защо Силвия Великова? Какво се случва в БНР?

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Силвия Великова не е сама. Може да не сме доста ние, публицистите, само че мъчно ще запушат устите ни. Коя е Силвия? Журналист от публичната медия БНР, която за няколко часа през вчерашния ден беше свалена от ефир и на която беше лишен ресорът " Правосъдие ". Ресор, който тя отразява и за който более повече от 10 години. Мотивът бе следният: " Длъжностната ѝ характерност не разрешава ". По длъжностна характерност била старши редактор и не можела да води, нито да е кореспондент. На това му се споделя " гонка по правилник ". До вечерта управлението на националното радио се поправи. Връща ресора, само че прибавя втори човек - с цел да обезпечава плурализма (!!!) при отразяване на положението и събитията, свързани със правосъдната система, а Великова още веднъж ще води от другата седмица.

Когато шефовете окупират микрофоните...

В петък (13.09.) радиото не излъчваше от 6 до 11 часа поради " техническа профилактика на предавателите на стратегия " Хоризонт " ". Програмата можеше да бъде слушана единствено онлайн и с друга водеща - мястото на Великова, която по график трябваше да води предаването " Преди всички ", бе заето от Диана Дончева.

Нещо сходно се е случвало и преди - през 2001 година, когато репортерите и редакторите на стратегия " Хоризонт " оповестиха гражданско непокорство, а шефовете на БНР заглушиха програмата и започнаха лъчение на същите честоти, само че от студио на стратегия " Христо Ботев ". Причината - уволненията на водещите публицисти от " Хоризонт " Лили Маринкова и Петър Волгин. Тогава протестиращите, измежду които и Великова, която оглавяваше щаба на митинга, оповестиха, че новото управление (Александър Бръзицов и сие) желае да наложи " смирение и незначителност в ефира ". Такива опити, а и подобен отпор, имаше прочее и през 1996 година, и с по-малък интензитет през годините.

БНР не е Българска национална телевизия. Журналистите от националното радио имат своята история на борби - поради опити за тъпчене на свободата на словото и в отбрана на сътрудници, без значение от техните политически убеждения.

Отстраняването на Великова през вчерашния ден също провокира опозиция. В декларация до управлението публицисти от БНР показаха " неразбиране и изрично противоречие от налагането на необясними и нерегламентирани управнически модели в стратегия " Хоризонт ", угриженост, че се хвърля сянка - върху професионализма на БНР, и върху България - във връзка с медийната независимост ". " Настояваме за преразглеждане на решението (...) за свалянето от ефир на Силвия Великова, която е и притежател на голям брой награди за публицистика. Противното би означавало, че в БНР към този момент има цензура ", приключва декларацията. А преди още да бъде оповестена " профилактиката ", публицисти като Спас Крайнин, взели участие в подготовката на предаването на Великова, отхвърлиха да работят с различен водещ. Днес се организира и митинг на публицисти пред БНР.

Поръчителите очевидно са изнервени

Макар и без подписка, този път огромен брой публицисти от разнообразни медии съумяха да се обединят в обществените мрежи в нуждата да бъде предпазен сътрудник и против сходни похищения. Вероятно този отпор е уплашил поръчителите, които очевидно са изнервени.

Известна е непримиримостта на Великова и неуместните ѝ въпроси към блюстителите на реда и законността. Освен че е научила за свалянето си от ефир в деня преди предаването, тя е била спряна и от отразяването на събитие от ресора - става дума за следващия митинг против единствената кандидатура за основен прокурор, тази на Иван Гешев. Мотивираното с " плурализъм " решение на управлението да назначи втори човек, който дружно с нея да отразява протичащото се в българското правораздаване, значи, че да вземем за пример острите въпроси към прокуратурата ще се чуват доста по-рядко - в пряк контакт и в ефир.

Вероятно това изяснява за какво в профила си във " Фейсбу " к Силвия Великова написа: " Развръзката наподобява триумф, само че за жалост - даже и в персонален проект, не е мотив за тържествуване ". Наред с това Великова съобщи, че е впечатлена от поддръжката - и е уверена, " че е поддръжка за това БНР да продължи да бъде най-свободната медия. А тя е такава, тъй като през годините десетки публицисти са отстоявали това... непременно ".

Така е. А мнозина шефове на БНР са си отивали безславно, до момента в който гласовете на " Хоризонт " продължаваха да звучат в ефир. Бившият състезателен публицист Светослав Костов е общоприет шеф на радиото от към 70 дни, само че свалянето и възобновяване на Великова в ефир в границите на няколко часа ще му държи влага до края на мандата.

Готви ли се това лелеяно обединение на Българска национална телевизия и БНР?

Един твърдоглав слух обаче броди - по какъв начин ръководещите приготвят за следващата година реализацията на проекта, който по този начин и не съумяха да осъществят при първото държавно управление на Бойко Борисов: обединяване на БНР и Българска национална телевизия под обща шапка. Идеята бе от време на време реанимирана и през 2013-та, и през 2015-та, нормално преди или в края на мандата на шефовете на двете държавни медии. Съпротивата против сходно обединение постоянно е била най-силна точно в БНР. В първия мандат на ГЕРБ то бе даже законодателно завършено посредством готови промени в Закона за радио и телевизия, които обаче бяха спрени от премиера.

Стигне ли се до реализация обаче, в страна като България това значи не промени за да имаме по-качествени публични медии, а съкращения. И по локален бит послушните, папкащите и всички " гаранти на плурализма " - подобен, какъвто го схващат ръководещите, ще останат по местата си.

Затова публицист, на който са протегнали ръка, не трябва да е самичък. Let it be*.

*За публицистите от БНР песента на Джон Ленън " Let it be " е знак на митинга.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР