Текстът е препечатан от Дойче веле.Насилствената смяна на имената и

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Насилствената смяна на имената и
Коментари Харесай

Последното голямо злодеяние на Живковия режим

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Насилствената промяна на имената и последвалото прогонване на стотици хиляди български жители в Турция подкопават в допълнение така и така грохналата стопанска система на Народна република България. Икономистът Румен Аврамов и историкът Михаил Груев прибавят нови линии към равносметката на този неприличен епизод в новата българска история.

78-ият рожден ден на Тодор Живков на 7 септември 1989 година съответствува с един народен връх: броят на неявилите се на работа служащи и чиновници доближава 400 хиляди души, а загубите от прекъсване на мощности и от неприбрана годишна продукция стават неизчислими. Близо половината от българските турци към този момент са съумели да изоставен страната преди затварянето на българо-турската граница в края на август 1989 година. Голяма част от останалите чакат с неспокойствие повторното ѝ отваряне, с цел да избягат от репресиите на режима. Запустяват цели общини, доста от къщите в селата са ограбени. По полетата бродят освободени от оборите животни, реколтата в етнически смесените региони е унищожена, стопират работа и доста от предприятията. Над 30 000 лекари, учители, инженери и други скъпи фрагменти с висше обучение отсега нататък ще практикуват специалностите си отвън България.

Как " Голямата екскурзия " форсира колапса на Народна република България

Само две седмици преди свалянето на Тодор Живков, на 26 октомври 1989 година, се организира пленум на Централния комитет на Българска комунистическа партия. На него Живков с половин уста признава, че етническото пречистване, замислено от него и обкръжението му още при започване на 80-те, се е провалило. Както е известно, по това време руският водач Михаил Горбачов към този момент не поддържа българския автократ – и Живков се оплаква, че не е получил от Съюз на съветските социалистически републики нужната поддръжка за репресията против турците и мюсюлманите. И че " социалистическата общественост се разпада ". Живков споделя още, че към този момент разполага със напълно малко време, с цел да бъде довършено това, което Пенчо Кубадински назова " продухване " на малцинствата в Народна република България.

Икономистът Румен Аврамов твърди, че не е допустимо да се направи даже почти остойностяване на материалните, да не приказваме за моралните и другите нематериални вреди, които нанасят върху стопанската система и демографския баланс на страната така наречен " Възродителен развой " и всеобщото бягство на хора, невиждано до тогава в българската история. Само през трите летни месеца на 1989 година една четвърт от територията на България е полуобезлюдена, а публично оповестеният народен приход се стопява с към 10% по отношение на предната година.

В по-малки мащаби това се случва и през 1950-1951 година, когато режимът на Вълко Червенков упорства Турция да одобри 250 000 " рискови детайли " (по думите на Сталин). Всъщност става дума за мюсюлмани, които обитават южните граници на Народна република България. " Тогава са нанесени големи вреди върху приходите от едно основно перо на българския експорт - висококачествените ориенталски тютюни, отглеждани от турците и помаците в Родопите. Но обкръжението на Живков не си прави никакви заключения от печалната история на тази и други съпътстващи беди за плановата стопанска система ", отбелязва Аврамов.

В монографията си за стопанските и финансовите вреди от така наречен Възродителен развой икономистът показва, че до самия си залез Народна република България разчита точно на тютюна като най-печелившата и конвертируема селскостопанска суровина на международните пазари. И когато страната търпи загуби по това перо, пресъхва и един от дребното сигурни източници на конвертируема валута през най-тежката за българския комунизъм година - 1989-та.

Историкът Михаил Груев също акцентира редица причини за разорителния резултат от дейностите на българските управляващи против турскоезичното население. " Само промяната на голям брой всевъзможни документи на близо 1 милион души с принудително изменени имена гълтам несметен финансов и административен запас. А по това време Народна република България и нейната планова стопанска система така или инак към този момент се задъхват заради неплатежоспособност, неспособно ръководство, неконкурентоспособност и дългово задължение ", изяснява Груев.

В монографията си за следствията от така наречен Възродителен развой Аврамов показва, че при започване на юли 1989 Централен комитет на Българска комунистическа партия получава информация за спекулативни покупко-продажби, осъществени от 61 управителни " партийни, публични и държавни дейци ". Тези дейци придобили коли по бързата процедура за хора с привилегии, след което съумели да продадат тези коли на емигриращи български турци против извънредно високи цени. Очевидно спекулантите са знаели, че режимът се готви да вкара възбрана за частни сделки на леки коли, с цел да затрудни в допълнение транспорта на изселниците и техния багаж към турската граница.

През август 1989 година уредниците на репресията против българските турци разискват и дейностите на 158 полицаи (включително на управителни постове), на 43 пожарникари и на 39 " виновни приятели " от Държавна сигурност, които са засечени в 240 случая на " незаконосъобразни, користни и други дейности ". Огромна част от облагите на спекулантите с пагони още веднъж е обвързвана със спекулативни продажби на коли за потребностите на изселващите се. Заловени са чиновници, които изготвяли документи с погрешно наличие и по този начин присвоявали удръжки от заплатите на турците, напуснали работа. Други овластени спекуланти употребявали фиктивни пълномощни, с цел да завземат или да продават недвижимо имущество, принадлежащо на заминаващите. В един клон на ДСК прибирали рушвет от 20 000 лв., с цел да изплатят на посочен медиатор парите от влогове на бягащите към Турция. По данни на Аврамов, цената на конвертируемата валута, която изселниците всеобщо търсели, бързо достигнала 25 лв. за $. В този пазар на черно интензивно се присъединили даже работещите в Народна република България виетнамски жители.

" И няма нито един осъден "

" Всички препоръчани за санкции са заемали постове до ниво общински шеф или до чин полковник в репресивните служби, като самото оптимално наказване е било просто уволняване. И няма нито един осъден чиновник от министерствата и другите централни ръководства ", обобщава Аврамов резултатите от последните опити на тогавашните управници да се оправят със зародилите се корупция, далавера и мародерства. Икономистът приказва и за взрив в битовата престъпност, обвързван с грабежите в изоставените къщи. Но никое от тези закононарушения не може да се съпостави с големите благоприятни условия за събиране на подкупи от страна на митничарите по българо-турската граница, написа в книгата си Аврамов.

" Ако към момента има бели петна в проучванията върху вредите за България в резултат на така наречен Възродителен развой, това е психическата багра и социологическата картина на настройките след претърпените премеждия и унижения от страна на българските турци и помаците " - по този начин историкът Михаил Груев обобщава на собствен ред знанието, събрано през трите десетилетия след края на един от най-срамните епизоди в новата българска история.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР