Текстът е препечатан от Дойче веле.Мачът започна с гол за

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Мачът започна с гол за
Коментари Харесай

Двоен срам за българския футбол

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Мачът стартира с гол за англичаните още в 7-та минута. До края на първото полувреме последваха още три, във второто паднаха още два. " Какво е това безсърдечие! Какво са се стъписали толкоз против тези англичани! ", сподели Бончо Генчев в коментар за Българска национална телевизия.

Националният стадион " Васил Левски " бе отчасти затворен (5 000 места останаха празни) поради наказване, провокирано от расистките прояви на български почитатели в срещите против Косово и Чехия през юни 2019 година Сблъсъци в столични заведения сред тях и пристигналите за срещата британски почитатели (около 4 000) имаше и този път. Но най-сериозният случай е с британски последовател, умрял часове преди мача. Причините за гибелта му се обясняват, главната версия е предозиране с опиати и алкохол.

До преустановяване не се стигна

Загубата остана в сянката на нещо още по-срамно и, за жалост, предстоящо. Мачът бе спиран на два пъти поради расистки прояви на почитатели на българските национали. Въпреки че напрежението бе високо, голямата част от хората по трибуните следиха мача спокойно. С изключение на не повече от 50-ина, които за следващ път демонстрираха своя репертоар: " маймунски звуци " по адрес на британските състезатели (първи от тормоз са оплака Тайрън Мингс), нацистки поздрави и така нататък

Имаше мнения, че англичаните драматизират тематиката за расизма в българския футбол. Фактът е, че те изявиха предпочитание да останат да играят макар ситуацията към терена. Заслужава възторженостти държанието на българския капитан Попов, който съумя да успокои част от по-радикалните почитатели. В противоположен случай би могло да се стигне до преустановяване на срещата (стъпка 3 от протокола на УЕФА за битка с расизма).

Преди мача ръководителят на БФС Борислав Михайлов отхвърли нападките, отправени във връзка расистки прояви на българските ентусиасти и акцентира: " Българската аудитория по никакъв метод не е съгрешила, та да бъде включвана в стандарта " расистка " или " враждебно настроена ".

Снощният мач опроверга господин Михайлов. И въпреки всичко би трябвало да кажем – почитателите с нападателно държание не са всички, а дребна част от публиката. Проблеми с расизма във футбола има в редица страни. Например през март 2019 година британските национали станаха прицел на расистки подвиквания на стадиона в Подгорица, по време на мача им против Черна Гора. Домакините бяха санкционирани с 20 хиляди евро и осъдени да изиграят идващия си мач при " закрити порти ".

От друга страна, както е известно, самите британски футболни почитатели надалеч не са от кротките. Непосредствено преди срещата сред Англия и Чехия на 11 октомври почитатели на " Трите лъва " влязоха в конфликти с полицията в Прага пред " Dubliners pub ". 14 англичани бяха задържани.

Проблемът с расизма не е единствено в българския футбол

Още преди десетилетия микрофоните край терена уловиха упътванията: " Дръж печката! ", които изтъкнат треньор насочи към български народен играч. Злощастният неприятелски състезател беше чернокожият французин Жак Тигана.

По време на предпоследния мач на Англия в българската столица, подготовка за Евро 2012 през септември 2011 година, " маймунски звуци " бяха отправени към Ашли Йънг, Тео Уолкът и Ашли Коул. В отговор УЕФА санкции българския футболен съюз с 40 хиляди евро. По време на мача на националния тим против Англия през септември тази година български ентусиаст бе изведен от " Уембли " поради расистките му викове по адрес на Рахим Стърлинг.

Най-вероятно след снощните ексцесии ще последват нови санкции за българския футбол. Но както се вижда – те не оказват помощ. Макар да са малцинство, точно най-скандалните и най-агресивните почитатели са тези, които помрачават футболния празник.

По-важен е подтекстът. Наред с надигащия се расизъм в обществото, има от ден на ден политици, освен това на най-високо равнище, които си разрешават език и държание, които не могат да бъдат избрани по различен метод, с изключение на като дискриминационни. Ясно е, че това държание предизвиква и оневинява деянията на расизъм в обществото като цяло.

По принцип англичаните, наред с руснаците и германците, са измежду чужденците, които са най-приемани от българите. Но обществените дистанции са на другия полюс, когато става дума, да вземем за пример, за отношението на българите към хора с друг цвят на кожата. Или за метода, по който етническите българи възприемат ромите.

Не е загадка, че с изключение на спокойно протестиращите след убийството на Ангел Петров в Катуница през 2011 година, имаше и нападателни футболни почитатели, тясно свързани с избрани политически обединения. Спомняме си и свадите с нацистките фотоси на представители на ръководещите. Това, което виждаме по стадионите, не е изолирана разновидност, а обезпокоителен признак за все по-кафявия образ на политиката и обществото като цяло.

Междувременно, както заяви министърът на спорта Красен Кралев, министър председателят Бойко Борисов е изискал прекратяване на връзките на страната с Българския футболен съюз и оставката на ръководителя му Борислав Михайлов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР