Текстът е препечатан от Дойче веле.Да бъдат унищожени или поне

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Да бъдат унищожени или поне
Коментари Харесай

Девети септември: когато ликвидираха елита на България

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Да бъдат унищожени или най-малко напълно изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и съумели представители на българския хайлайф до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на по този начин наречената " класова битка ", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която аленият гнет на Ленин и Сталин се ползва изключително настървено. Книгата " Погубената България " на откривателите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира посредством разказите на жертви и причинители репресиите, осъществени след преврата на 9 септември 1944.

Ужасите след 9 септември

Още през първите три месеца на руската окупация без съд и присъда в България са избити сред 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни чиновници, офицери, служители на реда, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното заличаване, комунистическата агитация раздува неведнъж броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват по този начин нареченият " национален съд ", концлагерите, правосъдните процеси по сталински против минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни експерти и други представители на елита, оповестени за непознати шпиони, единствено тъй като са приключили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на отмъщение в името на " жертвите на фашизма ", а и с класовата битка, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма мощ с придвижване на триумфите на социализма.

През 70-те години на предишния век Централен комитет на Българска комунистическа партия разпорежда на Българска академия на науките и на Музея на революционното придвижване да обмислен броя на жертвите измежду комунистите и левите земеделци сред 1923 и 1944 година. Резултатите от осъщественото огромно проучване са оповестени в албум-справочник, озаглавен " Звезди във вековете ". От него излиза, че броят на жертвите е 4 816 души. Така рухва митът на партийната агитация за стотици хиляди избити от " монархо-фашистите ", а излязлото по книжарниците издание се оказва неловко за диктатурата и по тази причина целият му тираж небрежно е конфискуван.

Проф. Вили Лилков акцентира, че взаимното му проучване с Христо Христов е разумно продължение на напъните да се наблюдава до дъно ориста на доста бележити българи измежду така наречен " някогашни хора " освен в столицата, само че и в още 14 огромни регионални и по-малки градове.

" Задачата ни беше освен да напомним Голготата на изтъкнати общественици, управници, бизнесмени, учени, инженери, юристи и прочие, само че и да разкрием с обстоятелства масовостта на комунистическия гнет. Силен акцент е подложен и върху методите, с които Държавна сигурност се пробва да ликвидира и заличи изцяло паметта за най-просветените, напредничави и предприемчиви българи след деветосептемврийския прелом. Специално място сме отделили на работата на следствените органи на режима. Методите за подготовката на главорезите му са непосредствено заимствани от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) и се практикуват от изпратените в страната униформени и цивилни руски инквизитори, които управляват българските си прислужници. Дори терминът " някогашни хора ", употребен от Държавна сигурност за обозначаване на несвързаните с политиката елити на Царство България, е директна заемка от практиката на аления гнет в Съюз на съветските социалистически републики ", изяснява проф. Лилков.

" Да се проверяват за лагер "

Изследователят добавя, че нормалната резолюция на Държавна сигурност върху постановленията за задържане на " някогашните хора " поради " вредителство ", " диверсии " и прочие измислени закононарушения гласяла: " Да се проверяват за [изпращане в] лагер ". Проф. Лилков е безапелационен, че ликвидирането на българските елити е било добре премислено и детайлно планувано закононарушение - за освен да се разчисти пътят към властта на в болшинството си необразовани и безскрупулни последователи на руския комунизъм, само че и да подчини свободомислещите хора в България на мита за " новия социалистически човек ".

Според създателите, разправата с българските буржоазни елити е толкоз жестока и въз основата на опита, който компартията натрупа в интервала 1923-1925 година като чуждестранен филиал на Коминтерна. Именно през този интервал и по-късно комунистите се съюзяват с нарушители и бандитски формирования. Типичен образец е така наречен Митьо-Ганева чета, която е формирана от нарушители. Към нея се причисляват и комунисти, които правят въоръжени набези. След атентата в църквата " Света Неделя " през 1925 година бандата е разгромена, само че имената на участниците в нея попадат в описите на героите на Българска комунистическа партия.

Комунистите интензивно търсят връзки с бандитски формирования и съумяват да ги овладеят политически и идеологически, само че главно посредством парите, които идват от Москва. Главен екзекутор на Народната милиция директно след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев. Именно той унищожава по заповед на Титовата УДБА доста видни българи от Вардарска Македония и Пиринско. Деветосептемврийските превратаджии освобождават от пандизите и въоръжават над 7 000 рискови нарушители за осъществяване на " мокрите поръчки " на компартията и на окупаторите. Тази информация идва от сина на Руси Христозов, шеф в Народната милиция и един от уредниците на убийствата и отвличанията през есента на 1944.

В книгата " Погубената България " са оповестени и свидетелствата на някогашния върховен комунистически апаратчик Петър Семерджиев, който по-късно бяга в Израел. В нея са изброени имената на поръчителите, палачите и жертвите на мародерства и убийства на офицери, духовници, бизнесмени, заможни земеделци и други " някогашни хора " в Сливенско. В Хасково са разстреляни командирите и целия офицерски щаб на локалния гарнизон, подло поканен от комунистите за " побратимяване " при оповестяването на война на Германия.

" Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна вяра, по-силна от исляма, чиито почитатели престават да мислят, с изключение на посредством култа на партията-диктатор, който убива всичко човешко у индивида. Тук ние надминахме фашистите. () Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите ", свидетелства Стефан Богданов, началник на контраразузнаването на Държавна сигурност незабавно след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в Народна република България руски съветници във всеки отдел на Държавна сигурност са били основатели на най-жестоките инквизиции върху представители на остарелия български хайлайф.

Печалният завършек на българските елити

Партизани, които в болшинството си са необразовани, стават след това министри, дипломати, шефове. " Една от аргументите за колапса на социалистическата стопанска система е, че тя беше построена точно от ръководители, инженери и технолози с партизанско минало, както и от приключили рабфакове и руски ВУЗ-ове по съкратената процедура. Народна република България бълваше продукция, която даже руският пазар най-после отхвърляше да приема ", напомня Вили Лилков. И добавя, че друга значима цел на комунистическия режим е цялостното изтриване на загатна за образованите, надарените, предприемчивите и съумели хора от предходната ера. Точно поради това в проучването " Погубената България " са представени изключително доста обстоятелства, биографии и истории, които илюстрират ориста и полезностите на погубените.

Хората от елитите на Третото българско царство, които не съумяват да избягат от Народна република България, са изселвани и уволнявани. Отнемат им се всевъзможни благоприятни условия за професионално израстване, лишават ги от пенсии, а на наследниците им е неразрешено да учат в университетите и да заемат управителни и по-добре платени длъжности. Накрая им е оставена само опцията да изживеят в неволи края на дните си, вместо да спомагат за модернизацията на България и за облагородяването на нейния човешки капитал. Заклеймените като " някогашни хора " непрестанно са под наблюдаване - и първи се оказват в концлагери и затвори при всяко усложняване на връзките сред Изтока и Запада, каквато е да вземем за пример антикомунистическата гражданска война в Унгария през 1956 година, заключава проф. Вили Лилков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР