Текстът е препечатан от Дойче веле. Андреа Беер е журналистка

...
Текстът е препечатан от Дойче веле. Андреа Беер е журналистка
Коментари Харесай

Корупция за милиони: защо в България никнат стадиони из селата

Текстът е препечатан от " Дойче веле ". Андреа Беер е журналистка от немската социална телевизия ARD.

Гумената настилка на пистата за лека атлетика е надупчена като швейцарско сирене, козирката над трибуните се разпада, асансьорите въобще не работят, а външната мазилка на постройката се рони и без да я докосваш. Състоянието на стадиона в Костенец е безутешно, без значение че единствено преди шест години е бил главно саниран с близо 2 милиона евро от Европейски Съюз.

Репортажът ни среща с 16-годишната Габриела, която тренира лека атлетика в Костенец. Момичето внимава доста къде стъпва, до момента в който тренира 100 метра безпрепятствено тичане, тъй като цялата настилка на пистата е в дупки. Габриела споделя, че доста от трениращите постоянно се спъват и падат, въпреки че употребяват обувки с шпайкове.

Български странности – пистата е квадратна, вместо овална

Самата лекоатлетическа писта също е повече от странна: вместо овална, каквато е формата на сходни спортни уреди в целия свят, в Костенец тя е квадратна. Когато спортистите тичат, им се постанова да минават през тревната повърхност, с цел да избегнат ъглите. Нещо повече: в единия завършек на стадиона спортистите са принудени да заобикалят огромен бял дирек и електрическо табло. Да тичаш там е " съвсем невероятно ", споделя Габриела.

А треньорката Добромира Пенчева се тормози за здравето на младите спортисти и на посетителите, защото козирката над трибуните просто се разпада. Тя споделя, че неин сътрудник, също треньор, се опитвал с топка да отстреля падащите дъски от козирката, с цел да не наранят някой от спортистите.

През 2014 година този стадион е бил изцяло саниран с повече от 2 милиона евро европейски пари по Програмата за развиване на селските региони. След ремонта обаче стадионът се оказал в още по-лошо положение, означават от ARD. " Асансьорите са неработещи, а подът на новата зала за фитнес се разпада ", се споделя в репортажа. От общината настояват, че са завели дело против фирмата-изпълнител, която обаче била неоткриваема. " За мен това е случай на корупция. Мисля, че множеството пари са били откраднати, а с останалите са създали единствено това, което е било допустимо ", споделя треньорката Добромира Пенчева.

Стадиони из села, които са обезлюдени

" В последните години в България бяха издигнати редица игрища в дребни обитаеми места, които не са никому нужни ", споделя спортният публицист Георги Филипов и прибавя: " От 60-те години насам в огромните градове не е издигнат и един стадион за потребностите на професионалния футбол. За сметка на това се появиха редица игрища из села, които са изцяло обезлюдени ".

Причината, съгласно него, е елементарна – тези игрища са финансирани по Програмата на Европейския съюз за развиване на селските региони. Но с цел да бъдат финансирани, плановете е трябвало да съдържат някакъв състезателен детайл. Според него, това е станало " покана за корупция ". Така в България се строят десетки игрища със съмнителна изгода. Често и некачество. Страната има голям проблем с корупцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР