Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

...
Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика
Коментари Харесай

Промишленост и информационни технологии – кои области дръпнаха напред

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

През последната седмица бяха оповестени данните по области за 2018 година от годишната статистика на заетостта и разноските за труд. Тази статистика е изключително забавна, защото тя идва от докладите на фирмите и надлежно е изчерпателна, за разлика от наблюдението на работната мощ да вземем за пример, което е извадково изследване. Общата картина за 2018 година е известна – наетите лица напълно леко се усилват и към този момент са към 2,32 млн. души, а междинната заплата в страната нараства с над 10%. През 2018 година междинното заплащане у нас варира от 752 лева в област Благоевград до 1 586 лева в столицата София. Разбивката по браншове и по области обаче е налична едвам в този момент и е изключително забавна.

Важен фокус е преработващата индустрията, в която обичайно са над 1/5 от наетите в страната. Това е бранш, в който след огромния спад през 2008-2010 година (от 600 на 500 хиляди наети лица) на пръв взор няма огромни промени – от 2010 година насам наетите хора са относително непрекъснат брой, като за 2017 и 2018 година въпреки всичко доближиха 520 хиляди Голямата смяна обаче е вътре в самата индустрия –

следи се непрекъснат спад на наетите в обичайни браншове,

като производството на дрехи и мебели (добавената стойност в тези браншове е 6-8 хиляди евро на нает), за сметка на растеж в производството на електрически уреди, машини и съоръжение, компютърна техника, коли и транспортни средства (добавена стойност от 15-20 хиляди евро на нает). Именно по тази причина през последните 7-8 години приказваме за промяна на индустрията, а не толкоз за растеж от позиция на броя наети служащи.

Областната разбивка в индустрията демонстрира къде динамичността е по-ясно изразена. Макар през 2018 година в индустрията да работят съвсем 100 хиляди по-малко по отношение на 2008 година, някои области освен не са изгубили, само че даже са спечелили наети лица.В област София, Пловдив, Смолян и Ямбол през 2018 година има повече наети в индустрията по отношение на 2008 година, в Търговище и Кърджали са на процедура без смяна по отношение на 2008 година Докато Пловдив беше водач по трупане на нови наети в индустрията през 2016 и 2017 година, през 2018 година на напред във времето излизат София-столица и заобикалящите я индустриални зони на територията на област София, както и областите Пазарджик и Хасково. Лидер за 2018 година е точно Хасково с растеж от 7% (+1 000 наети) единствено за една година.

За пръв път Южният централен регион измества от първото място Югозападния по сбор наети

в индустрията.

По отношение на заплатите, положителната вест е, че към този момент в съвсем всички области заплатите в преработващата индустрия изпреварват междинната за региона. През 2013 година да вземем за пример – годината след която индустрията стартира леко да усилва броя на наетите лица, допълнително от половината области, включително всички в Южния централен регион, междинната заплата в индустрията изостава (с 10-15%) от междинната за региона. През 2018 година в над 20 области, включително всички в Южния централен регион, заплатите в преработващата индустрия изпреварват междинната за региона. Видимо трансформацията на родната индустрия към браншове с по-висока добавена стойност към този момент води и до по-високо възнаграждение. Логично е този развой да продължи и последователно квалифицираният труд в завода да печели повече по отношение на доста от другите други възможности – било то сезонна работа в чужбина или на морето, селскостопански труд и така нататък

Нека в този момент погледнем към най-динамичния бранш – осведомителни и информационни технологии (ИТ), през 2018 година той основава най-вече работни места (+4593 наети), а

заплатите са 2,7 пъти по-високи от тези в преработващата индустрия.

Към това можем да прибавим и бранша на професионалните действия (+2083 наети), където попада аутсорсингът и заплатите са 1,6 пъти над тези в преработващата индустрия. В тези браншове обаче София е безспорен водач – растежът на наетите в ИКТ бранша в столицата за 2018 година е 3929 души, на последващо място е Пловдив с растеж от 400 души и Варна с 261 души. Всички други имат пренебрежим растеж или даже спад.

Общо наетите в ИКТ бранша през 2018 година в тези три водещи области се разделят по този начин: София – 79 050 наети, Пловдив – 4409 наети и Варна – 3796 души. Следващите области по тежест в ИТ бранша са Бургас (1230 наети), Русе (890 наети), Велико Търново (830 наети) и Стара Загора (695 наети) не записват осезателен растеж на наетите през 2018 година В тези градове има изпреварващ растеж на заплатите в ИТ бранша, което демонстрира позитивна динамичност, само че към момента липсва отчетливият растеж в наетите, който да вземем за пример се следи в Пловдив в последните 4-5 години.

Общата картина в тези два бранша е, че преработващата индустрия има по-ясно изразен районен темперамент, като Южният централен регион дърпа напред – първо с

Пловдив и Смолян, а през последната година с положителни данни за Пазарджик и Хасково.

София и индустриалните зони към столицата също демонстрират доста добра динамичност през 2018 година

В ИТ бранша столицата продължава да е безспорен водач, което дърпа и заплатите нагоре. Единствено Варна и Пловдив съумяват за поредна година да имат осезателен растеж в наетите в осведомителните технологии и това дава своя резултат върху заплатите. Вторичните центрове като Бургас, Русе и Велико Търново към момента не съумяват да се закачат отчетливо за динамичността на ИТ бранша. Потенциалът обаче го има – подсилен и от разнообразни вести през настоящата 2019 година, тъй че би било изцяло предстоящо да забележим оживление в най-кратки рокове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР