Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

...
Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
Коментари Харесай

Избор като всеки друг и всичко друго

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система.

Тази есен несъмнено е изборна. Населението избра локална власт. Политиците избраха властта над тях. Има такава власт и това е безграничната, безконтролна и безотчетна власт на основния прокурор. Ако политиците се опасяват от някого, това е точно от него, по тази причина избират на този пост да стоят сговорчиви и подвластни хора. И двата типа избори минаха като пошло потупване в гърдите кой е по демократ от другия. А зад тези афиши стоят празните приказки на водачи, най-много лишени от държавническа мисъл и знание. Налага се да им напомним, че демократичните избори, били те и на основен прокурор, не се изчерпват с официална процедура, а най-много със наличие.

Игра на народна власт

Налага се и на себе си да напомним три доста значими условия, с цел да бъде систематизиран един избор като либерален от позиция на актуалната политическа философия. На първо място това е политическото тъждество, казано с думи елементарни – гласовете на всички страни да тежат еднообразно. В този избор от една страна стояха гласовете на тоталната власт, контролираща целия държавен уред, държавни и частни медии, както и голям стопански запас. Тази власт има 20 единни гласа във Висшия правосъден съвет (ВСС), който избира основния прокурор. Процесът на самостоятелно решение измежду двадесетимата беше даден накъсо – никой от тях не възприе претекстовете, с които президентът Радев върна първия избор на претендента Гешев. Изказванията се сведоха до това има ли юридически темперамент изказването му или не. Срещу задругата на двадесетимата стояха няколко персони – без синхрон между тях, без гърба на медии и стопански запаси, уповаващи се единствено на причините си.

Второто изискване за либерален избор е отсъствието на робия. Това се възприема като липса на сурови ограничавания по отношение на съществени права на жителите и по отношение на взимащите решения. В този ред на мисли всички ние като общество би трябвало да решим дали мутропротестът в поддръжка на претендента пред постройката на Висш съдебен съвет иманиерът при водене на съвещанието на Висшия правосъден съвет са или не са робия.

Третата причина за либерален избор е процесът на премислено разискване на всички гледни точки от всички заинтригувани страни преди произвеждането на избора. По време на цялото съвещание единението на двадесетимата плюс председателстващия ги министър на правораздаването отправяше неприемливи нападателни нападки по отношение на личността на малцинството гласове против Гешев.

Сами можем да преценим кои и какви условия за осъществяване на демократични избори за основен прокурор бяха налични.

Население без политическо посланичество

Реален политически диалект и спор в българския парламент по въпросите на българския съд и прокуратура липсва. Нещата се свеждат до непрекъснати промени на съдоустройствения закон, с цел да бъде обезсилен и нежният прогрес от промените на конституцията от 2015 година и Закона за правосъдната власт през 2016 година Но публичните процеси не могат да бъдат спрени и нуждата да бъде чута тази част от обществото, която желае без значение правораздаване и битка с престъпността и корупцията, трансформира малцинството във Висш съдебен съвет в обществени представители на тези български жители. Непредставените имат глас, само че монолитното политическо единение, на което служат двадесетимата във Висш съдебен съвет не е привикнало да се чуват други гледни точки. Така Висш съдебен съвет се трансформира на процедура в политическа говорилня заради неналичието на такава в Народното събрание, само че политическа в смисъл на отстояването на значими гледни точки.

И тези неналичия си имат своето пояснение – няма политически водачи, които да ги защитят. Почукайте на вратата на дясното и ги питайте за какво това е по този начин. Но след това почукайте и на вратата на добре познатото ляво и също ги питайте. Българска социалистическа партия, в този ѝ формат, се е трансформирала в казионна прибавка на ГЕРБ. По време на целия развой по инсталирането на Гешев не обелиха и дума, а сякаш са съпротива. Видимо не поддържат и Радев в отстояване на мощна позиция при връщане на назначението на Гешев и отваряне на въпроса за ролята и функционалностите на прокуратурата. Така на процедура остават срамно сходство на тогавашната мощна политическа партия.

Монолитните 20 в правосъдния съвет

При измененията на конституцията през 2015 година разногласието беше да се понижи политическото въздействие във Висш съдебен съвет. През 2017 година, когато се избираха сегашните членове на съвета, влязоха преобладаващо анонимници както за обществото, по този начин и за самата правосъдна власт – хора без позиция, подготвени да работят по инструкции. А изборът на квотата на Народното събрание се организира по същия почин, като този за основен прокурор, под демократичното управление от настоящия правосъден министър, тогава ръководител на правната комисия. Да не забравяме, че и тогава ръководещите от ГЕРБ и така наречен патриоти, сякаш опозиционерите от Българска социалистическа партия и опозиционният съдружен сътрудник Движение за права и свободи си се схванаха кои са техните хора. В залата при гласуването се наложи да се подвигат писалки по какъв начин да се гласоподава да не стане неточност. В този си тип разпоредбите на играта за избори във Висш съдебен съвет и висши постове в правораздаването разрешават да вземете някой анонимник, да го поотупате, след това да го извършите член на правосъдния съвет, основен, висш и всевъзможен арбитър или прокурор. Преди време клишето беше, че съдиите би трябвало да приказват с актовете си, сиреч да си пишат там и да си затварят устата. Сега я докарахме до такава степен, с едно-две изключения, че е цяла възхита, в случай че станалите висшестоящи от магистратурата могат изобщо да приказват ясно.

Заседанието по избора

Форматът на самото съвещание беше открит урок по робия. Някогашният общински консултант от Българска социалистическа партия и настоящ министър на правораздаването от ГЕРБ Данаил Кирилов резервира цялостно користолюбие по отношение на претендента и болшинството на двадесетимата и изпадна в скандално водене на съвещанието по отношение на неуместните нему членове на Висш съдебен съвет. Изкарваха се даже неща от персоналния живот на арбитър, член на Висш съдебен съвет (виж тук).

Всеки, гледал или по-лошото, взел участие в ръководено от него съвещание знае, че място за смях няма. Ако не сте, пробвайте се да изгледате едно ръководено от него съвещание. А след това се пробвайте да участвате в съвещание, в което да отстоявате тезата си по съответна политика или законопроект. След това предопределение всичко е допустимо и задоволително. Юридическа общественост на юристи, нотариуси, академични преподаватели, която може да изтърпи това за обикновено държание, очевидно ще има висок предел на толерантност и за последствията от избора на основен прокурор.

Борбата с престъпността и корупцията на бъдещия основен

В концепцията на претендента и в съпътстващите негови изявленията се прокламираше концепцията за битка с битовата престъпност. Новоизбраният ще би трябвало да се изправи против водачите ѝ, които бяха участници в митингите в негова поддръжка (виж тук). Но тогава остава да бори корупцията по високите етажи на властта, но тя обезпечи избора му, значи и нея няма да бори. Остава му тогава да бори враговете на националната власт, която държи властта, а все някой различен ѝ е отговорен за некадърното ѝ ръководство.

Конституция и закон бетон

Нито решение № 2 от 2002 година на Конституционния съд, с което се признава правото на Висш съдебен съвет по какъв начин да постъпи при връщане на избора на основен прокурор от президента, е висше постижение на правото, нито ние сме страна, в която процедура е тълкувателните решения да допълват законите и конституцията. Редица значими конституционни решения са като написани за съответния случай и да им оставяме живот за 20-30-50 години напред е неуместно. Вие представяте ли си да си сложите краткотрайно простора в хола и да остане там вечно? Пренаписването и изчистването на такива конфликтни точки ще дадат изясненост и сигурност. А и ще се почисти от подозрение какъв брой овластена президентска институция желаеме да имаме.

Но към този момент това не са значими работи, щото Сорос и норвежците до тогава ще изядат българските деца и яйцата във всичката майонеза, имаме защо да мислим.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (191)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР