Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

...
Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
Коментари Харесай

Изтича мандатът на съдебния инспекторат, разпънал знакови "чадъри"

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система. Заглавието е на " Дневник ".

Шумотевицата към назначението на Иван Гешев за основен прокурор, маскирано като избор, оставя в сянката си друго немаловажно събитие в правосъдната власт. Тази есен Народното събрание (НС) има задължението да провежда процедурата и да избере правосъдни инспектори като обнови напълно състава на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Съдебните инспектори са с мандат от 4 години, а основният правосъден контрольор, избиран също от Народно събрание, упражнява 5-годишен мандат. По ред аргументи приключването на мандата на основния правосъден контрольор Теодора Точкова съответствува с този на редовите инспектори.

В резултат на това до 18 декември би трябвало да бъдат излъчени 10-тима членове на ИВСС, а до 2 февруари 2020 година - и нов основен правосъден контрольор. За да бъде спазен законоустановеният период, Народно събрание следва да открие процедурата още в самото начало на септември, защото по закон това би трябвало да се случи от 2 до 6 месеца преди приключване на мандата на сегашния ИВСС. Причината да се стигне до това неудобно и преднамерено избягвано състояние за двоен едновременен избор лежи както в 42-рото, по този начин и в 43-тото Народно събрание, които провалят две следващи процедури, вследствие на което осуетяват конституционния план за последователност сред управлението на ИВСС и инспекторите.

За пълномощията и статута на Инспектората към Висш съдебен съвет

Но от кое място идва значимостта на инспектората? Макар и вторичен орган към Висш съдебен съвет, институцията има пълномощието да ревизира работата на съдиите, прокурорите и следователите. В компетентността на ИВСС е и да насочва оферти за дисциплинарно наказване на магистратите. Ако жителите са недоволни от правораздаването, ИВСС остава последната опция да се възвърне доверието им както по отношение на бързината за разглеждане на делата, по този начин и по повод до каква степен без значение е произнасянето на съдиите и прокурорите по заведените каузи и постъпилите сигнали. В допълнение към това от 2017 година на процедура инспекторатът е и антикорупционна комисия за правосъдната власт, защото открива съществуването на спор на ползи на съдиите, прокурорите и следователите, както и събира, разгласява и изследва имуществените им заявления.

В мандата на настоящия правосъден контрольор Теодора Точкова статутът на ИВСС освен получава нови пълномощия, само че и редица от тях го укрепват като саморегулиращ се орган – самичък приема правила за това какви да бъдат и по какъв начин да се правят инспекции на съдилищата и прокуратурите, на какво равнище и в кой правосъден регион. Също въпрос на саморегулация е по какъв начин да упражнява функционалностите си по предварителна защита на корупцията и имуществения статус на магистратите.

Амбициите на госпожа Точкова стигат до такава степен, че за малко да разгласи цялостна самостоятелност на ИВСС от Висшия правосъден съвет в отричане на експлицитния текст на член 132а от конституцията, който гласи: " Към Висшия правосъден съвет се основава инспекторат ". При серията промени на Закона за правосъдната власт, през юли 2016 година, Точкова изиска независим бюджет на инспектората, без опция Висшият правосъден съвет да го променя или понижава. Дискусията придобива смешен темперамент, като се стигна и до пояснение дали " към " значи зависимост на Висш съдебен съвет.

За действителните резултати

При избирането си за основен правосъден контрольор Теодора Точкова дава обещание да направи указател на делата от висок публичен интерес на страницата на ИВСС. Такъв към момента няма, само че това дава мотив да се обърне внимание на инспекциите на ИВСС с висок публичен интерес.

Въпреки необятните пълномощия, нараствания щат чиновници в помощ на инспекторите, повишения бюджет и редица кариерни добавки за инспекторите предстоящите резултати по този начин и не се появяват. Вторият състав на ИВСС, отпред с Теодора Точкова, предназначен да направи незабравим скок в повишение условията към професионализма, високия морал и експедитивност на магистратите, в действителност създаде паметни резултати:

ЦУМ-гейт

През пролетта на 2017 година се развихря скандал отпред с основния прокурор Сотир Цацаров, откакто бе оповестен видео запис, на който предприемачът Сашо Дончев, издател на " Сега ", споделя пред Дамския бизнес конгрес, че е бил привикан на среща с основния прокурор, с цел да му се упражни напън за публицистичната политика. В своя позиция до медиите прокуратурата удостовери, че такава намира се е състояла, само че отхвърли основният прокурор да я е инициирал. Впоследствие се схваща, че срещата се е провела с посредничеството на члена на Българска социалистическа партия Георги Гергов, в кабинета му в ЦУМ. Инспекторатът не открива нищо неправилно.

Делото за централата на КТБ в Софийски апелативен съд (CAC).

Пpeз oĸтoмвpи 2017 година пpeдceдaтeлĸaтa нa съда Дaниeлa Дoнчeвa иззима нeпpaвoмepнo дeлaтa нa cъдия Mилeн Bacилeв, зa дa ги paзпpeдeли нa ceбe cи. Cpeд дeлaтa e и дeлoтo зa цeнтpaлнaтa cгpaдa нa фaлиpaлaтa KTБ. Пpoвepĸaтa нa ИBCC oтнocнo cпaзвaнeтo нa пpинципa нa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлaтa открива несъмнено нарушаване, все пак не предлага Дончева за наказване. Taĸa, пpoтивнo нa вcяĸa пpaвнa лoгиĸa, ce cтигa дo пoлoжeниeтo: имa бeзcпopнo извъpшeнo нapyшeниe, имa ycтaнoвeн извъpшитeл и нямa пocлeдвaщo нaĸaзaниe. Инcпeĸтopaтът ĸъм BCC, пpизвaн пo кoнcтитyция дa пpaви пpoвepĸи нa мaгиcтpaтитe и дa пpeдлaгa нa BCC нaĸaзвaнeтo им, дeмoнcтpиpa oтĸaз oт yпpaжнявaнe нa ĸoнcтитyциoннo зaдължeниe.

- " Не се чисти! "

На 18 юли тази година в нарушаване на закона ИВСС разгласява имуществената декларация на арбитър Мирослава Тодорова без да заличи нейните персонални данни и данните на фамилията ѝ. Файлът бе наречен " NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII ". Главният контрольор Точкова не се яви на чуването по тематиката, отказвайки да приключи отпуска си. Така вместо ръководената от нея институция да подсигурява сигурността на български углавен арбитър сподели, че неуместните на властта могат да бъдат мачкани от самата власт по всякакъв метод.

За идната процедура

При към този момент регистрираното закъснение срокът, в който ще се вършат действителни номинации, евентуално ще бъде напълно къс, сходно на процедурата от 2015 година Така замисълът да е ясно по какъв начин партийните централи са стигнали до избрана кандидатура – по пътя на консултациите или по пътя на партийната приближеност, евентуално ще бъде осуетен и още веднъж политическият тарикатлък ще вземе предимство над експертния. За разлика от изборите за Висш съдебен съвет, при които задачата е да влязат и външни за системата лица, тук подборът би трябвало да бъде напълно от вътрешни за системата хора – адвокати с добър профил и приемлив опит. С изменението на Закона за правосъдната власт от 2016 година са въведени квоти за това какъв брой и какви по подчиненост и материя да бъдат инспекторите, най-малко това ще направи избора по-малко безреден. Процедурата е първото съществено тестване и за новия ръководител на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Анна Александрова.

Инспекторатът не се употребява с високо доверие в обществото, а наподобява е изгубил доверието и на самите правосъдни среди, защото не санкционира провинилите си, а разпъва специфичен чадър над тях. Затова и възвръщането на доверието е първата и най-важна нужда, като ролята на ИВСС следва да бъде строго уравновесена – без да оказва напън върху магистратите, без да неглижира проблемите на търсещите правораздаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР