Текстът е на Дойче велеВсички, които възнамеряват да посрещнат 2018

...
Текстът е на Дойче велеВсички, които възнамеряват да посрещнат 2018
Коментари Харесай

Ето колко вредни са фойерверките

Текстът е на " Дойче веле "

Всички, които имат намерение да посрещнат 2018 с бомбички и фойерверки, би трябвало да прочетат този текст. Мнозина подценяват новогодишната пиротехника. А тя вреди надалеч освен на ушите ни. Експерти бият паника.

При посрещането на всяка нова година Карл Лаутербах извършва един и същи обред: затваря компактно прозорците и отива колкото се може по-навътре в жилището си. " Фините прахови частици от фойерверките съставляват сериозен риск за здравето. Ако ги вдишаме в новогодишната нощ, те остават в тялото ни през цялата година ", твърди здравният специалист и политик от немската Социалдемократическа партия.

За него гърмежите по Нова година са " подценявана заплаха ". Най-фините прахови частици, освобождавани при възпламеняването на фойерверките, могат да обхванат в мозъка и да причинят хронични възпаления. Не е изключено даже да доведат до деменция, твърди специалистът. Най-уязвими са възрастните хора, прецизира Лаутербах и прибавя, че нечистият въздух усилва и риска от инфаркт.

Фойерверките са като цигарите

Някои немски общини към този момент не разрешиха фойерверките на избрани места в централните градски региони. Други обмислят дали да не наложат тотална възбрана. А политиците непрекъснато приканват жителите да внимават с пиротехниката в новогодишната нощ. Целият спор в това време закупи нова тенденция: към този момент не се подчертава върху това, че във въздуха се прахосват доста пари. Набляга се по-скоро върху страничния резултат от гърмежите: замърсяването на въздуха. Празничните ракети към този момент се преглеждат като сериозен риск за здравето - вредата от тях се съпоставя с вредата от цигарите и дизеловите коли.

Противниците на празничните фойерверки разполагат със съществени причини: всяка година в Германия около гърмежите в новогодишната нощ във въздуха се отделят пет хиляди тона фини прахови частици, настояват от Федералната работа за околна среда. Това дава отговор на 17 % от количеството тънък прахуляк, създаван от цялото пътно придвижване в страната за една година. Според Европейската организация за околна среда, нечистият въздух в Германия е повода за преждевременната гибел на 60 000 души на година.

Мислете за ушите, пръстите и дробовете си!

" Призоваваме хората да лимитират фойерверките ", споделя пред сп. " Шпигел " Уте Дауерт от Федералната работа за околна среда в Десау. Отговорничката за чистотата на въздуха прибавя, че след новогодишната нощ в огромните градове се мерят " извънредно високи стойности " на фини прахови частици във въздуха, породени от празничните фойерверки. А от това страдат най-много хората, предразположени към избрани болести, да вземем за пример астма, прибавя тя.

В незабавните отделения на лечебните заведения пък се тревожат не толкоз за пациентите със разстройства в дишането, що се касае за тези, които постъпват с увреждания на слуха, с откъснати пръсти на ръцете или с разнообразни изгаряния. По никое друго време на годината в незабавните кабинети на постъпват толкоз доста хора, колкото в новогодишната нощ, настояват лекари.

" Шпигел " цитира профилираното издание " Deutsches Ärzteblatt ", съгласно което в Германия в новогодишната нощ на 2013 цели осем хиляди души са си предизвикали увреждания на вътрешното ухо. Цитиран е и хирург от незабавното поделение на университетската клиника в Хамбург, който споделя, че зачестяват тежките контузии от фойерверки, причинявани най-много от незаконни пиротехнически устройства, създавани в Китай, Италия или Източна Европа.

Обороти в размер на милиони

В Германия обаче се продават от ден на ден фойерверки - макар заплахата, която произтича от тях. През 2016 оборотът от продажбите е достигнал 137 милиона евро - доста повече, в сравнение с преди 10 години. А политиката не смее да наложи възбрана на този тип бизнес, защото празничната пиротехника е доста известна измежду германците. Все едно някой да им забрани гриловете в дворовете им.

Най-силният инструмент на управляващите в битката против бомбичките и фойерверките в новогодишната нощ си остават противопожарите ограничения. Т.е. пиротехниката може да бъде неразрешена единствено заради заплаха от възникването на пожар. В някои общини към този момент са забранили фойерверките в историческите центрове на градовете - защото ракетите могат да подпалят покривната структура на някоя историческа постройка. Само в Берлин в нощта против 1 януари 2017 противопожарни екипи са гасили общо 433 пожара, а в полицията до сутринта са постъпили 3123 незабавни позвънявания - главно свързани с потреблението на пиротехника в празничната нощ.

Традицията да се пускат фойерверки потегля от Китай: през 7 век в провинция Хунан монахът Ли Тиан гонел злите духове и демони с барут. В Европа пиротехниката дълго време е била наслаждение единствено за аристокрацията - правели се фойерверки на сватби или кръщенета. През 18 век градските управи и по-заможните жители почнали да провеждат и публични фойерверки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР