Текст за създаването на човечеството в учебно помагало за ученици

...
Текст за създаването на човечеството в учебно помагало за ученици
Коментари Харесай

Текст в учебно помагало за създаването на ромите предизвика реакции у родители

Текст за основаването на човечеството в образователно пособие за възпитаници от 2-ри до 4-ти клас провокира бурни реакции в обществената мрежа. В четивото се споделя, че първо Господ е основал хората от тиня, само че когато почнал да ги пече едните станали по-черни и по този начин се появили черните хора. После другите, които останали недопечени, станали бели. Накрая поставил още веднъж да пече хора, които станали кафяви като шоколад, и по този начин се появили ромите
Родители реагираха, че не е редно сходен текст да се учи в учебните заведения. По мотив изявленията, от Министерството на образованието и науката прецизираха за Actualno.com, че ведомството управлява наличието и издаването само на учебниците. Учебните пособия по разнообразни предмети се избират от учителя, по отношение на ползите и познанията на учениците му.
От поста на дамата, която във фейсбук е разгласила фотография с текста, не се обяснява в кои учебно заведение и град се употребява четивото. Създател на образователното пособие е Центърът за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ". Това е организация, която съвсем 20 години работи в областта на образованието.
" Преданието " Мит за хората " е легенда, която сме записвали на терен, измежду ромската общественост в Долна Митрополия. Ние сме отпечатали тази легенда през 2003 година в помагалото " Истории край огнището ", което е налично и в Национална библиотека ", уточни Теодора Крумова - програмен шеф на организацията.
Тя изясни, че книжката е основана за задачите на свободно избираем предмет (СИП), към този момент наричащ се извънкласна активност: " Фолклор на етносите - ромски фолклор ". В този тип занимания всеки се записва по избор и часовете се организират отвън наложителната образователна стратегия. Всяко учебно заведение единствено избира дали да включи такава активност. " Практиката ни (вече близо 18 години) демонстрира, че тези часове понижават отпадането на ромски деца от учебно заведение. Повишават тяхната мотивация, както и тази на техните родители, и най-много - оказват помощ за основаването на толерантни връзки и схващане сред децата от другите етноси. Защото това не са часове единствено за ромски деца, а в противен случай - за смесени групи (там, където, несъмнено, има такава възможност) ", добави Крумова.
По думите й, задачите на програмата са две съществени. Първата от тях е привличане и задържане на ромските деца в учебно заведение. Според нея, една от аргументите за високия % на отпадналите от учебната система ромчета е фактът, че учебното заведение " към момента остава публична и непозната институция в техните очи " . Крумова изяснява, че те рядко могат да видят в него нещо свое. Въвеждането на ромски фолклор в образователната стратегия трансформира това, като демонстрира на ромите (на децата, само че също и на техните родители), че учебното заведение е в действителност място за всички.
Виждайки част от своите обичаи в класната стая и в учебниците, ромчето стартира да усеща учебното заведение като малко по-малко “чуждо ”. Втората съществена цел на програмата, показва Теодора Крумова, е образуване на етническа приемливост, толерантност и взаимност у всички деца. Изучаването на “Фолклор на етносите в България – ромски фолклор ” дава опция на българските и турските деца (а и децата от други етноси) да опознаят фолклорния свят на ромите. Да видят сходствата сред своя и на други етноси с този, на ромите. Да се убедят, че в ромските приказки, предания и песни се приказва за същите неща - истина, обич и благополучие.
" Така те могат в тази ранна възраст да преодолеят своите предубеждения. Изучаването на ромски фолклор оказва помощ на всички деца да осъзнаят значимостта на общите детайли в традициите и културата на другите етноси в България и укрепва у тях възприятието за принадлежност към българската нация ", добави Крумова. Тя изяснява, че образователните пособия включват приказки, песни и празнични традиции. Представят фолклора на ромите от всички огромни ромски общности в България, като търсят допирни точки с българския и турския фолклор, както и с творчеството на известни създатели, като Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Братя Грим и други.
Програмният шеф на Център " Амалипе " изясни, че въпросната легенда, станала обект на онлайн полемики измежду родители, е от вида, който всеки народ основава за себе си. " Ако погледнете в помагалото, да вземем за пример на страница 56, е поместена българската национална приказка " Българската земя хубава ". В същото време, задачата на образователното пособие “Истории край огнището ” е да вкара ученика в света на ромската просвета. Идеята на създателите е, посредством показване единствено на обособени моменти от фолклора на ромите в подтекста на общонационалната българска просвета, да се предизвика любознанието на учениците сами да търсят спомагателна информация. Целта е да откриват приликите сред културите на обособените етноси. Така те сами ще доближат до изводите, че полезностите са общи и са споделени от другите етноси ", уточни Теодора Крумова. Според нея, стремежът е да се възпита ученикът в дух на етническа приемливост и почитание към традициите на всички етноси, живеещи в България.
Учебното пособие и тетрадката са съобразени с материала, изучаван в наложителната подготовка, твърди Крумова. Специален акцент е подложен върху практикуване уменията, нужни за вярното притежаване на български език - граматика и лексика. Относно въпроса, касаещ източника на информация, по който са основани текстовете в съответното образователно пособие, програмният шеф на " Амалипе " съобщи, че са употребени теренни материали, измежду които - достоверен фолклор, записван на терен, както и информация от разнообразни други издания.
" Това е пособие, не е учебник, не е част от наложителните образователни принадлежности. В доста огромна степен то е основано на авторски материали, от позиция на това, че не са препечатани отнякъде, а са записвани от нас - това точно е фолклор. Помагалото няма искания да е учебник по история. То показва бита и културата, част от които са другите митове за сътворението и възникването на другите етноси. Както във фолклора на всеки етнос, по този начин и в ромския - това не са документални сведения. Едва ли някой би помислил на съществено, че Господ пече хората във фурна или, че вади от пазвата си и раздава земя. Това е спецификата на фолклора - всеки един народ основава за себе си сходен вид митове, с които да изясни мястото си в света, избрани явления и по този начин нататък ", сподели в умозаключение Теодора Крумова.
По нейна информация. през 2018 година са били образувани над 290 групи, в които са се обучавали към 4 400 деца. От тях близо 3 450 да били роми. А резултат от провеждането на сходен тип часове е понижаване на междинния брой неизвинени отсъствия на учениците, участващи в срещите. По време на часовете децата се научават, че всеки може да успее, в случай че постави старания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР