Текст, представян като сбор от съвети към кандидатите за кметове

...
Текст, представян като сбор от съвети към кандидатите за кметове
Коментари Харесай

Ценни съвети: Кметът да си мий редовно табаните, чатала и под мишците

Текст, представян като общ брой от препоръки към претендентите за кметове и общински съветници от края на по предишния век, шества из фейсбук и провокира усмивки и всеобщо утвърждение, написа "Труд ".

Обаче даже незадълбочен разбор – филологически, исторически или стилистичен – демонстрира ясно и за лаика, че написаното не може да бъде датирано към 1890 година

Желаещите да се задълбочат могат да създадат информация за някои от употребяваните лексикални единици (думи) в „ Речник на блъгарский язик с тлъкувание речити на блъгарски и на съветски “, публикуван от Найден Геров тъкмо по това време – 1895 година

Също биха могли да хвърлят незадълбочен взор на публични документи от този интервал – факсимилета от такива елементарно се намират в интернет. В тях изобилстват заемки от съветски език, само че напълно понятно липсват смешно звучащи през днешния ден турцизми, на каквито изобилства въпросният консултант. Конструкцията на изреченията също е радикално друга от тази на публицистиката при започване на двадесети век.

С ясното схващане, че става въпрос за актуален фейлетонен текст от незнаен създател, ние публикуваме препоръките към мераклиите за власт, тъй като те звучат напълно настоящо в този миг и за тях с цялостна мощ важи казаното от Джордано Бруно: Se non e vero, e molto ben trovato – „ Дори да не е правилно, е доста добре измислено “.

1. Откъм Финансиалност

Лицето-поданик требва да бъде наложително финансиално заможен. Туй ще рече, че отнапреж требва да е струпал и заделил парици, парцел и добитък, та га седне на кметский или чиновнический стол, да не посегва прикрито и скрито в общинската хазна, орезилявайки по тоз метод себе си, челядта си, родата и достлука си (приятелите) пред поданството и своите душмани.

2. Откъм Външен аспект

Кога се възправя пред людете, лицето-поданик требва да се напрегва за сдобиване на достоен тип и да придава на ликът си ведро и богатство изражение.

Одеждите му следва да са в опрятно положение, взорът избистрен, чомбазът вчесан, а мустаките неразчорлени. От единствено себе си се подразбира за каяфетът (тоалета), така щото кошулята да е прана и добре подгащена, поясът пристегнат, беневреците закопчани и опети, а горната дреха -изчеткана и нелекьосана. Ще е добре, в случай че не личат кръпки тук-таме, а в случай че ги нема никак – още по-добре.

Кога се падне да посетува сборища, вечеринки, градското театро, а също по празници и на черкуване, лицето да е облечено и натъкмено в най-новий си кат облекла и обязателно с лъснати чизми.

Кога лятос е доста жежко и лицето се запотува доста, не вреди по нагъсто да си мий табаните, чаталът, под мишците, ушите и вратът, та по кое време се приближава до съидейници и симпатизанти, да не го позаобикалят от надалеч и да си затъкват носът по причина на изригваната смрад.

Кога се удаде лицето да е покането от по-преди на попийване и поядване дружно с други хора или съпартизанти, да не се наядва отнапреж с чесън и други таквиз дъхави откъм зловония зелении или прокиснал и залоен овчи джигерец.

Да седи благопристойно на посоченото му место измежду дружината, да не гръмогласничи, да не размахва неоснователно членовете си нагоре-надолу, да не пръхти, да не се дръгне и оригва, сумти и попръдва. По тоз метод няма да се погнусяват от него и да го имат за по-долен и нефелен, а таман в противен случай.

3. Откъм Фамилия

Добре е лицето-поданик да е оженето, да има блага и свестна младоженка, послушна и любвеобилна челяд, и добрейши майка и татко, та по кое време семейството излезне по празник из чаршията или в черковата, по всякакъв начин да внушава уважителност, идеалност и трогване.

Ако се появи неожидан напън по некой метод да въдворява ред и смирение, да не устройва на часа сеир на зяпачите, градските кибици и безделниците, а чак вкъщи си, след това произшествието да гълчи и побийва непокорните деца и жена си на прикрито, зад дуваря или перделъка.

4. Откъм Ред и Почитание

Лицето-поданик да признава, почита и почитува върховенството на законът, по-горните чинове и князът. Ако се случи да бъде определен за кмет или общинар, по всякакъв начин да подкрепя деятелността на приставът и стражарите, за сдобиване на почтеното поданство, търговците и еснафа с най-големо успокоение и безгрижен.

Да се явява незабавно през деня или по нощята при вик за помощ против злина от чапкъни, нехранимайковци и шашкъни. Същите тези, що предизвикват със своите злодеяния, безчинства или йерхонски пиенски писък всекакви беди или душевно неразположение на почтените люде, да се озаптяват отрано.

По след озаптените синковци-човеконенавистници да бъдат запирани в кауша, а при наново нарушение, потретяване, почетвъртяване и прочие да бъдат предостатъчно понабийвани, че и щедро понабъхтявани за наставление от некой по-снажен и налят жандарм, само че единствено по дебелите меса, пищялите и кунките, а не по главата – по причина придобиване на безпаметност или улавост.

5. Откъм Образователност

Лицето-поданик да е безсъмнително грамотно, да владей краснописа приемливо, да чете бързо на разум, без да блещи очи и очевидно да шава с бърни, а най-подир да владей задоволително елементарни сметки, таблица за умножение и други аритметически мурафети.

Твърде добре ще е в случай че умее да показва словесно мислите си безпрепятствено, ясно, без запъване, мънкане, неоснователно покашлюване и други телесни звуци, като през целото това време ликът му возприема братолюбив, возвишено-ласкав и одушевен облик. Ако прави ката на ден таквиз извършения вкъщи си пред огледалото, лицето-поданик неизбежно ще се изпедепца до сходство на Цицерона.

Кога дойде в градът или селото по-горен и по-начетен партиен шеф, подначалник или различен откроителен повелител, лицето да слуша внимателно и записва в тефтеря препоруките му.

Да си туря общителна мимика дори по кое време гостенинът гълчи, попържа и излива ядът си за всякакви неудачия, серсемлък, слабоумни деятелности и дивотии, сътворени от локалната партийна тайфа и нейните баш-сайбии. Така лицето ще изпъкне със своята старателност, грижливост и всеотдаденост към делото.

6. И като Окончание

Ако, прочитайки внимателно 2-3 пъти тез препоруки, лицето-поданик съблюдава точ в точ или се приближава напълно до горните рекомендации, с Божия помощ и повече шанс може да се надева на триумф. Пък сетне…ако работи с жаркост, хъс и плам на ползу роду, по кое време му свърши мандатността, ще да може цветущ и с високо издигната глава да мине из чаршията, па достовете, еснафа и другите първенци да му смъкват капа, да му споделят „ Сполай ти “ и „ Аферим “, та дори да му цалуват десницата и да го попримолват да кандише за повторка на мандатът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР