Текст Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изп. директор на

...
Текст Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изп. директор на
Коментари Харесай

В новото хранилище за радиоактивни отпадъци ще има място за два нови ядрени блока

Текст Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изп. шеф на ДПРО Дилян Петров направиха първа копка на оборудването.

© Анелия Николова Още по тематиката
АЕЦ " Козлодуй " продаде ток за 100 млн. лева бързо, на мрачно и неизгодно
22 авг 2017
Петкова: До септември би трябвало да имаме визия за бъдещето на АЕЦ " Белене`

България ще желае безсрочна дерогация за въглищните централи
15 авг 2017

Националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни боклуци, чието строителство стартира във вторник (29 август), ще може да съхранява отпадъците с изключение на на първите 6 блока на АЕЦ " Козлодуй " и на два нови нуклеарни блока. Това стана ясно след формалната първа копка на оборудването, на която участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и други управителни фрагменти в държавната енергетика. В хранилището ще се съхраняват и боклуци от индустрията, медицината и бита. Собственик и оператор на хранилището е Държавно дружество радиоактивни боклуци.

Самото вместилище ще е ситуирано на площадката на АЕЦ " Козлодуй " на територия от 460 декара. Мястото, на което ща се съхраняват контейнерите с боклуци, ще е едвам 5% от територията, или към 20 декара. То би трябвало да бъде запълнено за интервал от 60 години, а контролът по съхранението ще бъде за интервал от 300 години.

Колко коства хранилището

Първият стадий от построяването на хранилището ще приключи през 2021 година и ще съдържа общо 22 кафези за предпазване, които могат да поберат 33 хиляди куб. метра боклук. Стойността на този стадий е близо 72 млн. лева, които са обезпечени от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Вторите два стадия от хранилището ще са със същия потенциал, само че те ще се построяват в интервал от 10 - 20 години едно от друго според от нуждата, сподели Ира Стефанова, основен инженер в ДПРО. Финансирането за тях би трябвало да бъде обезпечено от Национален фонд радиоактивни боклуци. Тяхната обща стойност е оценена на 65-70 млн. евро. До момента по плана са изхарчени 8 млн. лева, които са били обезпечени от фонда.

Изпълнителите

Изпълнител на градежа на хранилището е консорциум с водещ сътрудник немската NUKEM Technologies и четири български компании - " Евробилд ", " Корект ", " Булинвест " и " Янг-проект ". Според Стефанова консорциумът е бил определен в границите на процедура в сходство с условията на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Дълга реализация

Реализацията на плана стартира още през 2006 година, след което следва избор на площадка, като изборът е бил сред 12 вероятни. На процедура построяването на хранилището се забавя с пет години поради обжалването на екологичната оценка Оценка на въздействието върху околната среда, което постанова правенето на нова. Техническият план е създаден от консорциум, управителен от испанското поделение на американската Westinghouse.Петкова: Възможен е 6 месеца тестов интервал за новите цени за газа
Новите цени за транспорт на газ, против които се разгласи бизнесът, могат да влязат след 6-месечен тестов интервал. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Окончателно решение за това ще бъде взето на среща в министерството, която ще се организира в сряда. На нея ще участват " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и енергийният оператор. По думите на Петкова въз основа на техните разбори ще се реши дали може да бъде направено това отсрочване. Първоначалните проекти бяха новите цени, които ще се пресмятат самостоятелно за всеки клиент, да влязат в действие от 1 октомври. Петкова предизвести, че новите цени, които се основават на по този начин наречения входно-изходен модел, са условие на Европейската комисия и в случай че не бъдат въведени, Брюксел може да стартира процедура против страната.
Бизнесът обаче е неудовлетворен от тяхното въвеждане, защото разноските им за транспорт ще се усилят с 60%, поради което заплаши със стачка. В момента цената за транспорт е 19 лева на 1000 куб. метра на 100 км.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР