=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Версия на тази история

...
=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Версия на тази история
Коментари Харесай

Инвеститорите се тълпят към защитни акции и безопасни убежища поради притеснения относно войната между Израел и Хамас

= " текст " data-component-name= " редакторска записка " class= " editor-note inline-placeholder " data-article-gutter= " true " > Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте клиент? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Войната Израел-Хамас изпраща вложители в търсене на отбранителни активи.

Израел разгласи война на Хамас в неделя, откакто палестинската въоръжена група предприе брутална офанзива, която умъртви минимум 1300 души. Фондовите пазари в началото паднаха в понеделник, преди да се възстановят.

Но от този момент вложителите изкупиха акции от на практика безрискови държавни облигации, което демонстрира, че Уолстрийт остава обезпокоен. Борсово търгуван фонд, който наблюдава показател на държавни облигации на Съединени американски щати с падежи над 20 години, се покачиха с 1,5% тази седмица.

Акциите на комуналните услуги, енергетиката и недвижимите парцели също надминаха по-широкия показател S&P 500 с почти 1% облага тази седмица. Тези браншове се смятат за защитни, защото потребителите са склонни да дават приоритет на разноските за артикули от първа нужда като електричество и заслон пред дискреционните покупки по време на интервали на стопански усложнения.

Цените на петрола остават много под последните върхове, само че се трансформираха тази седмица - и се повишават още веднъж в петък - защото вложителите се тормозят, че войната може да ескалира в районен спор, обхващащ основни производители на нефт. Това може в допълнение да понижи световното предложение на недопечен нефт, което към този момент е лимитирано заради съкращенията на добива от Саудитска Арабия и Русия.

„ Всяко бръщолевене, че Израел, който в този момент наподобява се концентрира върху прекъсването на интервенциите на Хамас, се готви да нанесе удар след непосредствения спор, ще ескалира прогресивен напън върху цените “, сподели Джордж Смит, портфолио пълководец в LPL Financial.

Геополитическата неустановеност също усили активите, изхвърлени от вложителите през последните месеци. Цените на най-активно търгуваните фючърсни контракти за злато се покачиха с към 2% тази седмица, след намаления, провокирани от възходящата рентабилност на облигациите и щатския $. Жълтият метал е скъп поради своята резистентност даже когато стопанската система и пазарите са нестабилни.

Брайън Хинмон, основен капиталов шеф в Motley Fool Asset Management, споделя, че Съединени американски щати също могат да натоварят финансите си, в случай че страната даде финансова помощ на Израел в допълнение към настоящата си помощ за Украйна по време на войната й с Русия. Това може да добави към към този момент зашеметяващата купчина дълг на Съединени американски щати с извънредно високи лихвени проценти и евентуално даже да сложи под въпрос способността на Съединени американски щати да изплати този дълг, сподели той.

Все отново Хинмон споделя, че компанията му не е направила никакви промени в портфолиото си в светлината на войната и няма проекти да го прави, цитирайки метода си да се пробва да гледа 5-10 години напред, когато взема своите капиталови решения.

„ Надяваме се, че този интервал от време ни разрешава да забележим от другата страна “, сподели той.

Представители на Европейски Съюз предизвестяват TikTok за дезинформацията на Израел и Хамас

Представители на Европейски Съюз предизвестиха TikTok в четвъртък за „ нелегално наличие и дезинформация “ на неговата платформа, обвързвана с войната сред Хамас и Израел, като приканиха основния изпълнителен шеф Шоу Зи Чу да отговори в границите на 24 часа.

В писмо до Chew европейският комисар Тиери Бретон сподели, че неспазването на законите на Европейския съюз по отношение на модерирането на наличие може да докара до наказания, оповестява моят сътрудник Брайън Фунг.

Това е третото такова писмо, което Бретън изпраща до огромни обществени медийни платформи тази седмица, откакто той изпрати сходни предизвестия до X, платформата, известна преди като Twitter, и Meta. (Впоследствие Комисията стартира публично следствие на дезинформация за X.)

През август неотдавна признат закон на Европейски Съюз, прочут като Закона за цифровите услуги, влезе в действие за огромни онлайн платформи, в това число фирмите, с които Бретон се обърна тази седмица. Законът дефинира съответни отговорности за фирмите за обществени медии за отбрана на поверителността и сигурността на потребителите.

„ Затова ви поканвам незабавно да увеличите напъните си и да гарантирате, че вашите системи са ефикасни, и да докладвате на моя екип за подхванатите спешни ограничения “, написа Бретън в писмото, което споделя на X.

TikTok не отговори незабавно на искане за коментар.

Русия връща финансовия надзор, с цел да укрепи рублата

Русия наложи още веднъж част от финансовия надзор, който вкара след пълномащабната си инвазия в Украйна в нов опит да поддържа рублата, защото цената на войната тежи тежко върху стопанската система, оповестява сътрудника ми Анна Кубан.

Болната валута завоюва 3,4% в четвъртък, с цел да се търгува на 96 по отношение на щатския $ – най-силното й равнище от малко повече от две седмици – откакто Москва разгласи късно в сряда, че ще принуди десетки експортьори да обръщат задграничните си доходи в рубли.

Според изказването съветският финансов регулатор, Росфинмониторинг, ще следи и ползва новите условия към 43 компании в енергийния, металургичния, зърнения и други браншове.

„ Основната цел на тези ограничения е да се основат дълготрайни условия за повишение на прозрачността и предвидимостта на валутния пазар [и] да се понижат опциите за валутни спекулации “, сподели първият вицепремиер на Русия Андрей Белоусов в изказване в сряда.

Прочетете повече тук.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР