Европейският търговски директор обещава по-„настоятелен“ подход към Китай, докато дефицитът расте

...
текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора: Регистрирайте
Коментари Харесай

"текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетина Meanwhile in China на CNN, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Нелоялните търговски практики на Китай принудиха Европейския съюз да стане по-настоятелен в отношенията си с втората по големина икономика в света, каза комисарят по търговията на блока в понеделник по време на посещение в Пекин.

Но Европа няма намерение да прекъсва отношенията си с Китай или да търси самодостатъчност или заместване на вноса, каза Валдис Домбровскис по време на основна реч в понеделник в университета Цинхуа.

„Призоваваме Китай да се справи с липсата на реципрочност в нашите икономически отношения“, каза Домбровскис. „ЕС приветства конкуренцията... Конкуренцията обаче трябва да бъде честна. И ще бъдем по-настоятелни в справянето с несправедливостта.“

Визитата на търговския ръководител идва на фона на пламване на напрежение между блока и Китай заради търговски дисбаланси и геополитически въпроси. Търговският дефицит на блока с Китай достигна 396 милиарда евро (421 милиарда долара) миналата година, което беше „най-високото в историята на човечеството“, каза Хорхе Толедо, посланик на ЕС в Китай, цитиран от Ройтерс.

Половината от този дефицит е в превозни средства и машини, според статистиката на ЕС. Останалото е в други промишлени стоки, химикали и енергия.

По-рано този месец Европейският съюз започна разследване на държавната подкрепа на Китай за производителите на електрически превозни средства (EV), тъй като растящият внос на техни автомобили предизвиква страхове за бъдещето на европейските производители на автомобили. Китайското министерство на търговията нарече разследването "явно протекционистко" по-рано този месец.

Изглед показва модел BYD ATTO 3 на BYD, китайски автомобилен производител, изложен по време на събитие ден преди официалното откриване на 2023 Munich Auto Show IAA Mobility, в Мюнхен, Германия, 4 септември 2023 г. REUTERS/Leonhard Simon Изглед показва модел BYD ATTO 3 на BYD, китайски автомобилен производител, изложен по време на събитие ден преди официалното откриване на Мюнхенското автомобилно изложение IAA Mobility 2023, в Мюнхен, Германия, 4 септември 2023 г. REUTERS/Leonhard Simon Леонхард Саймън/Ройтерс

В технологиите също има напрежение. Китай ограничи износа на два полупроводникови материала в предупредителен изстрел към Европа и Съединените щати, които наложиха ограничения, ограничаващи достъпа на Китай до модерни технологии за производство на чипове.

Междувременно ЕС изрази по-широка загриженост относно бизнес средата за европейските компании, опериращи в Китай, и позицията на страната във войната в Украйна.

„По-малко прозрачност“

Домбровскис каза, че китайското правителство е създало по-„политизирана“ бизнес среда, като е разширило своя инструментариум за защита на интересите на националната сигурност.

„Това доведе до по-малко прозрачност, неравен достъп до доставки, дискриминационни стандарти и изисквания за сигурност, както и изисквания за локализиране и трансфер на данни“, добави той.

Домбровскис каза, че новият закон за външните отношения на Китай и неговият новоразширен закон за контрашпионажа, по-специално, са от "голямо безпокойство" за европейския бизнес.

През април Китай разшири обхвата на своя вече мащабен закон за контрашпионажа в ход, който анализаторите предупреждават, че може да създаде допълнителни правни рискове или несигурност за чуждестранните компании в страната.

Два месеца по-късно той разкри широкообхватен закон за външните отношения, който закрепва правото му да налага „контрамерки“ срещу действия, които смята за заплаха. Това се разглежда като най-новият опит на Пекин да укрепи позицията си на фона на обтегнатите отношения със Запада.

Двусмислието на законите означава, че европейските компании се борят да разберат своите задължения за съответствие, добави Домбровскис.

Ръководителят на търговията цитира проучване от юни на Търговската камара на ЕС в Китай, което установи, че близо две трети от респондентите, което е рекордно високо, посочват, че правенето на бизнес в страната е станало по-трудно.

Според камарата 30% от респондентите отчитат спад на приходите спрямо предходната година, увеличение от 20 процентни пункта и най-високото в историята.

Домбровскис призова Китай да остане отворен, за да му помогне да премине от икономика, ръководена от инвестиции, към широкообхватна икономика.

„За разлика от това, ако Китай избере обратния път, рискува да попречи на икономическото възстановяване на баланса, от което се нуждае“, каза той.

Той също така спомена политическите и икономически насрещни ветрове на руската инвазия в Украйна и как Китай се позиционира по въпроса.

Русия става все по-зависима от Китай, откакто Кремъл нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Търговията между двете страни скочи с 40% през първите пет месеца на тази година, според данни на китайските митници, а по-рано този месец президентът Владимир Путин похвали „отличните“ икономически връзки на страната му с Китай.

— Лукас Лилихолм и Манвина Сури допринесоха за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР