Тексас разделя семейства на границата в очевидна „сурова и жестока“ промяна в политиката, казва имиграционният адвокат

...
Тексас е разделил най-малко 26 семейни единици на мигранти на
Коментари Харесай

Тексас е разделил най-малко 26 семейни единици на мигранти на южната граница от 10 юли насам в рамките на граничната инициатива на губернатора Грег Абът Операция „Самотна звезда“, според имиграционния адвокат Кристин Етер от правната помощ на Texas Rio Grande.

„Това е просто много сурово и жестоко отклонение от процеса на предоставяне на убежище“, каза Етер в интервю за CNN в сряда.

Етър казва, че по-голямата част от нейните две дузини клиенти са венецуелци, търсещи убежище, които са се надявали да се предадат на американските имиграционни власти в обществен парк в Игъл Пас. Но вместо това те бяха освободени от държавните войници на Департамента за обществена безопасност на Тексас във въздушни лодки или на сушата до райони, където бяха събрани и след това разделени.

„Някои от нашите клиенти съобщиха, че служители на DPS са прерязали жицата (концертина), за да могат да се докоснат, за да бъдат арестувани едва след като преминат през жицата“, каза Етер.

Мигранти минават покрай низ от шамандури, поставени във водата по границата на Рио Гранде с Мексико в Игъл Пас, Тексас, на 16 юли 2023 г. Инсталирането на шамандури е част от операция, която Тексас провежда за осигуряване на своите граници, но активисти и някои законодатели казват, че губернаторът Грег Абът превишава правомощията си. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO/AFP чрез Getty Images) Мигрантите минават край низ от шамандури, поставени във водата по границата на Рио Гранде с Мексико в Игъл Пас, Тексас, на 16 юли 2023 г. Инсталирането на шамандури е част от операция, която Тексас провежда за осигуряване на границите си, но активисти и някои законодателите казват, че губернаторът Грег Абът превишава правомощията си. (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP) (Снимка от SUZANNE CORDEIRO / AFP чрез Getty Images) Suzanne Cordeiro/AFP/Getty Images

За разлика от семейните раздели, които се случиха по време на политиката на „нулева толерантност“ на администрацията на Тръмп през 2018 г., която отне децата от техните майки и бащи, Тексас отнема мъжете от техните семейства, според Etter.

„Те нямат представа къде са отведени техните деца и партньори и затова има много просто униние, много тревога“, каза Етер.

В повечето случаи полицаите са арестували бащата в семейна единица за престъпно посегателство съгласно държавния закон, а майката и децата й са били предадени на агентите на граничния патрул на САЩ, според Etter.

Правителство на Тексас .. Мерките на Грег Абът по границата накараха служителите на администрацията на Байдън да бъдат все по-загрижени. class= Мерките на губернатора на Тексас Грег Абът по границата накараха служителите на администрацията на Байдън да бъдат все по-загрижени. Брандън Бел/Гети изображения/ФАЙЛ

„Всичко това са фиктивни арести“, каза Етер. „Статутът за наказателно престъпление никога не е бил предназначен да арестува хора за нарушения на имиграцията.“

Етер казва, че начинът, по който тексаските войници на DPS се обличат на границата, също предизвиква объркване, тъй като някои от тях носят зелени униформи, подобни на цвят на тези, използвани от американския граничен патрул.

„Повечето от нашите клиенти вярват, че се представят пред имиграционните служители“, каза Етер.

По време на ареста Етър казва, че на някои от клиентите й е казано: „Не се притеснявайте, ще се съберете отново в имиграционния арест.“

Дълга опашка от камиони е заседнала на международния мост Сарагоса, едно от двете входни пристанища в Сиудад Хуарес, влизащи в САЩ на 12 април 2022 г. Дълга опашка от камиони е заседнала на международния мост Сарагоса, едно от двете входни пристанища в Сиудад Хуарес, влизащи в САЩ на 12 април 2022 г. Омар Орнелас/AP

Но Етер казва, че реалността е много по-сурова.

Нейните клиенти мъже са отведени в държавни затвори, които са превърнати в затвори и имат малък или никакъв начин да общуват със семействата си, които са в имиграционни центрове.

Това е промяна в политиката на DPS на Тексас по границата, казва Етер. И докато агенцията признава, че се случват семейни раздели, тя не отговори на въпросите на CNN относно очевидната промяна в политиката.

„Има случаи, в които ДПС е арестувала мъже мигранти по държавни обвинения, които са били със семейството си, когато е извършено предполагаемото престъпление. Децата и техните майки никога не са били разделяни, а вместо това са били предавани заедно на американския граничен патрул“, каза в изявление шефът на комуникациите на DPS в Тексас Травис Консидайн.

Тази история беше съобщена за първи път от Houston Chronicle.

Кристин Етър Тексас Рио Grande Legal Aid имиграционен адвокат Кристин Етър Тексас Рио Гранде Правна помощ имиграционен адвокат CNN

Въпреки арестите за престъпления, законовите проблеми на държавата не пречат на тези разделени семейства да продължат процеса си за убежище съгласно федералния закон, казва Етер.

„Това по същество е много суров и жесток заобиколен път в процеса на предоставяне на убежище, но такъв, който не е пречка, защото нашите клиенти успяха да поискат убежище и много от нашите клиенти бяха освободени обратно в страната и след това могат да се съберат отново със своите семейства в някакъв момент“, каза Етър.

Служители на администрацията на Байдън са станали все по-загрижени през последните месеци относно мерките на Abbott по границата между Тексас и Мексико, които нарушиха операциите на американския граничен патрул в региона и изложиха на риск мигрантите.

Миналата седмица Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу щата Тексас заради използването на плаващи бариери в Рио Гранде, което според Абът има за цел да възпре мигрантите да преминат в щата от Мексико.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР