Текат последните дни преди подписването на тазгодишния Национален рамков договор,

...
Текат последните дни преди подписването на тазгодишния Национален рамков договор,
Коментари Харесай

НРД 2018: Повече пари за 140 клинични пътеки, извинителните бележки официално ще се плащат

Текат последните дни преди подписването на тазгодишния Национален рамков контракт, с който се дефинират размерите и цените на медицинските действия за годината. 

В събота той ще бъде разискван и от Българския лекарски съюз. 

Проектът за НРД, който би трябвало да бъде подписан до края на месеца и да влезе в действие от 1 април, беше оповестен за публично разискване.

Бюджетът на Касата за тази година е 3,8 милиарда лв. - с 400 млн. лв. повече спрямо предходната година. 

Тази година НЗОК и лекарският съюз са се разбрали за нарастване на цените на към 140 клинични пътеки, за което са планувани към 150 млн. лв.. 

За актуализиране на цените на пътеките се приказва доста през последните години, като това беше и едно от настояванията на лекарите от общинските лечебни заведения, които стачкуваха през януари. 

Лекарите обясняват, че режийните разноски и цените на консумативите непрекъснато се усилват, само че лечебните заведения получават същите средства от Касата за клиничните пътеки. 

Сега Здравната каса ще заплаща повече за клиничните пътеки за педиатрия, пулмология, рехабилитация и долекуване след инсулти, инфаркти, интервенции и др. 

Цените на клиничните пътеки се подвигат приблизително с към 10%, изясни след края на договарянията с НЗОК шефът на БЛС доктор Венцислав Грозев. По думите му по-голямо е нарастването на пътеките за рехабилитация и долекуване. 

Той изясни, че има още няколко детайла, които ще би трябвало да се обсъдят по време на събора на БЛС.

Един от противоречивите текстове е обвързван с 10-минутния профилактичен обзор, осъществяван от общопрактикуващите лекари. Според лекарите условието за дълготрайност на прегледа би трябвало да има целесъобразен темперамент, тъй като не е привързан безусловно с качеството. Грозев изясни, че е по-добре да се вкарат критерии за качество. 

В рамковия контракт за 2018 година е включен нов профилактичен обзор, който ще се прави от общопрактикуващите лекари и ще е ориентиран към хората с рискови фактори за развиването на социалнозначими болести на сърдечно-съдовата система, на злокачествени формирания и захарен диабет. За тези пациенти са планувани и наложителни съвещания със експерти. Предвидено е и следене на положението на тези пациенти и резултатите от извършеното лекуване. 

Едно от новите положения в рамковия контракт за 2018 година е, че ученическата записка от персонален доктор ще излезе от наложителния пакет на общопрактикуващите лекари и ще бъде на стойност не повече от 3 лева, а решението е взето, тъй като тя е административна, а не здравна активност.  

В текстовете е планувано и увеличение на контрола върху заплащаните с обществени средства медикаменти, онколекарствата, клиничните и амбулаторните процедури и възнаграждение на лечебните заведения по отношение на действителния им потенциал на база брой и тип кревати. 

Включени са контролни механизми при отчитане и възнаграждение на изпълнителите, с които се чака да се усъвършенства предварителния надзор и недопускане на неоснователни разноски.

Създава се и обща комисия с представители на НЗОК и БЛС, която да следи осъществяването на подписаните контракти за оказване на болнична здравна помощ. 

Включени са и промени, които са свързани с лечебните заведения в отдалечени обитаеми места. Предвидено е в случай че обитаемото място няма инфекциозно поделение, пациентите с остро протичащи чревни инфекциозни заболявания под 18 години могат да се хоспитализират в поделение по детски заболявания с оголен бранш за инфекциозно заболели с режим на изолираност. 

Предвидени са и ограничения за понижаване на обмена на документите към НЗОК. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР