Текат последни часове от спасителната акция за Боян Петров. Екипът

...
Текат последни часове от спасителната акция за Боян Петров. Екипът
Коментари Харесай

Последни часове от издирването на Боян Петров

Текат последни часове от избавителната акция за Боян Петров. Екипът от шерпи, издирващ алпиниста, през вчерашния ден се върна в базовия лагер без да го открие.

Спасителите обаче откриха принадлежности и материали, за които се допуска, че са част от оборудването на българина. Предстои екипът да проучва събраните доказателства.

Лошото време не разреши на хеликоптерите да се включат. Екипът остава с вяра да излети през днешния ден. Остава и вярата, че Боян Петров е жив.

Издирването му би трябвало да продължи макар компликациите и неприятните условия под Шиша Пангма, споделиха пред Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян Петров - Ангелина и Александра Петрови.

Алпинистът Кирил Петков изясни по БНР, че за през днешния ден и на следващия ден се възнамерява издирвателната активност да продължи, с цел да се ревизират всички останали благоприятни условия.

" Китайската група остана, не се прибраха, макар че можеха, с концепцията да се проучват относително нископланински точки сред лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е завършила, продължава, до момента в който не свършат всички тези благоприятни условия ", означи Петков.

Максимално да се обходят вероятните точки в ниската планина е приоритет номер 1, акцентира Кирил Петков, който е от екипа на Боян Петров и се намира в региона на избавителните дейности.

" В този миг към този момент малко се надяваме на знамение ", съобщи Петков и пред Bulgaria ON AIR.

Сутринта е било слънчево в региона, само че към този момент се е заоблачило съществено, стана ясно от думите му. И през днешния ден хеликоптерите няма да могат да се включат в издирването поради гъстата мъгла.

Още през вчерашния ден най-хубавият шерп в избавителната задача направи съмнение, че доста евентуално е Боян Петров да е паднал в бездна сред лагер 3 и връх Шиша Пангма.

" Това е персоналната доктрина на най-хубавия шерп, който е и другар на Боян. Той счита, че нещастието може да е станала поради покритите със сняг огромни пропасти. Там напълно леко отклоняване може да ти коства живота ", сподели през вчерашния ден пред Нова телевизия Кирил Петков, който е в Химилаите и взе участие в акцията.

По думите му " над лагер 2 шерпите към този момент търсят единствено тяло, а не жив човек ", заради обстоятелството, че българинът е в неопределеност от доста дни, а изискванията на тази височина са рискови. Освен това Петров е диабетик. Спасителната интервенция върви към край, разгласи Деян Петков - уредник от българска страна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР