Тежковъоръжени агенти на ФБР обсадиха дома на човека, за когото

...
Тежковъоръжени агенти на ФБР обсадиха дома на човека, за когото
Коментари Харесай

Джак Тейшейра: мъжът, който изправи службите на САЩ на нокти

Тежковъоръжени сътрудници на ФБР обсадиха дома на индивида, за който се допуска, че е разгласил в интернет секретните документи на американското разузнаване, които провокираха стихия от реакция както в Съединени американски щати, по този начин и по света. Джак Тейшейра се съобщи, без да се съпротивлява.

Дни наред американските следователи търсиха виновникa за приключването на строго секретните разследващи данни, написа немската ЦеДеЕф. Чувствителната информация в тях, засягаща Украйна, Русия, Египет, Израел и още редица други съдружници и врагове, сътвори големи проблеми за Вашингтон. Пентагонът назова приключването на информация " съзнателно и незаконно деяние ".

Предполагаемият причинител се е хвалил, че има достъп

Джак Тейшейра е на 21 години и е работел като компютърен експерт във военна база в американския щат Масачузетс. Часове преди да бъде задържан, медиите в Съединени американски щати започнаха да разгласяват информация за живота на младия мъж.

Тейшейра е бил админ на чат група в обществената медия Discord, която е изключително известна измежду геймърите. В групата се събират консуматори с интерес към оръжията. Там е и мястото, където се допуска, че Тейшейра е разгласил документите.

Младият мъж споделя на хората в групата, че има достъп до документите с помощта на работното си място в американска военна база. Там той прекарва част от деня си в изолирана среда, където не е разрешено да се употребяват мобилни телефони и каквито и да е електронни устройства, които могат да снимат или да записват видео, споделя ЦеДеЕф. Затова Тейшейра в началото преписва документите. Един от потребителите в групата споделя пред " Вашингтон пост ", че младият американец желал както да се хвали пред своите онлайн приятелите, по този начин и да ги осведоми.

Кухненската маса, която издава всичко

В даден миг преписването на всичката информация изморява Тейшейра, който стартира да качва в групата фотоси на принтираните документи.

Това вероятно е измежду най-големите му неточности, написа немската медия. По време на следствието американските управляващи виждат елементи от фона на фотосите на документите, които очевидно са били в дома на родителите на Тейшейра. Те ги съпоставят с публикувани от фамилията фотоси в обществените мрежи и откриват сходство.

В средата на март Джак Тейшейра стопира да разгласява снимки в групата. Причината по всяка възможност е, че един от останалите ѝ членове ги популяризира и в друга група - нещо, с което Тейшейра не е бил склонен. 

21-годишният мъж не се е съпротивлявал при задържането си.Снимка: WCVB-TV/AP/dpa/picture alliance

Малко преди медиите да стартират да популяризират информацията от документите, Тейшейра се оплакал, че " нещо се е случило и се моли на Господ ", споделя пред " Вашингтон пост "  един от членовете на групата в Discord.

" Патриот, набожен католик "

В групата са взели участие голям брой младежи. Те описват админа ѝ като добре квалифициран, въоръжен, с лидерски качества и човек, който почитат. По думите на един от тях младият мъж е родолюбец, набожен католик, човек с интерес към оръжията, който се тревожи за бъдещето на Америка.

За момента няма индикации, че разпространението на секретната информация е било политически стимулирано. Тейшейра не е подлагал на критика намерено американското държавно управление, описват членовете на групата. Според тях хипотезата той да е съветски или украински сътрудник също е нереалистична.

Защо толкоз млад чиновник е имал достъп до сензитивна информация?

Но по какъв начин изобщо толкоз млад чиновник има достъп до толкоз сензитивна информация? За момента няма изясненост. Като компютърен експерт Тейшейра е имал достъп до компютрите и сървърите във военната база, изясняват американските медии. И макар че не е бил на висока позиция, може да е разполагал с достъп до вътрешните системи, където се пази секретната информация - защото отговаря за сигурността ѝ.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър изясни, че чиновниците в американската войска постоянно са натоварени с " доста отговорности от ранна възраст ". Пред Си Ен Ен някогашният шеф на Агенцията за национална сигурност Джеймс Клапър изрази опасенията си, че решенията за това кой има достъп до секретни документи се основават на доверие. " Това е огромната уязвимост ", счита Клапър. Той споделя, че като инстикт след всяко сходно приключване на данни се вкарват ограничавания за това кой получава достъп до класифицирана информация. " С течение на времето тези процедури се оказват затрудняващи и неефективни и още веднъж се облекчават. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР