Тежкотоварните автомобили направиха някои второкласни пътища на юфка“, посочи вицепремиерът

...
Тежкотоварните автомобили направиха някои второкласни пътища на юфка“, посочи вицепремиерът
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Тежкотоварните автомобили направиха второкласните пътища на юфка

" Тежкотоварните коли направиха някои второкласни пътища на юфка “, уточни вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов на полемика с браншовите организации на превозвачите за тол системата у нас. Той сложи главен акцент върху справедливостта при заплащането за прекосяването по пътищата на страната във връзка с жителите с леки коли и тежкотоварните превозвачи.

Министър Караджов попита сектора дали е заслужено българските жители да не престават да заплащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите - не, както и дали е заслужено жителите с леките си коли да заплащат два пъти повече от превозвачите с тежкотоварните коли.

" Републиканската пътна мрежа, която се стопанисва и за която се харчат пари от бюджета, е малко над 20 000 километра, а тежкотоварният трафик заплаща едвам 15 % за използването на тази мрежа. Сравнение с тол таксуването, да вземем за пример на рейс над 12 тона, по отношение на прилежащи на България страни, демонстрира сред 10 и 20 пъти по-ниски цени по отношение на прилежащите страни “, пресметна районният министър. По думите му решението на старта на тол системата у нас да се понижат тарифните ставки и да се ползва нулева ставка за пътищата втори клас, е било краткотрайна мярка поради пандемията. Караджов настоя, че диалогът по тематиката би трябвало да бъде удължен.

" Тол системата в страната е въведена за възнаграждение на мрежа с дължина от 6050 километра, само че действително е изключена второкласната мрежа и се таксуват единствено 3115 километра.

През 2020 година са събрани 267 млн. лв. от винетни такси и 111 млн. лв. от тол такси, през 2021 година - 271 млн. лв. от винетни такси против 158 млн. лв. от тол такси “, посочи министърът. той уточни още, че всички рейсове, минали през страната ни предходната година, са генерирали 1,6 млн. лв..

" Текущата цена в България е 12 стотинки на километър или три-четири пъти по-ниска от най-близките до нашите цени в Европа “, означи Караджов.

Вицепремиерът акцентира, че настоящият обсег на системата за тол такси основава прекалено огромно натоварване на републиканската пътна мрежа, която остава отвън обсега от тол таксуването, тъй като е стопански доста преференциално да се заобикалят маршрутите с платена тол такса и да се минава по второкласните пътища, за което нищо не се заплаща.

Караджов подсети, че тази мрежа в никакъв случай не е била проектирана и не може да издържи на толкоз натоварен и тежък трафик. Той уточни пътни сектори, в които има и претрупани третокласни пътища.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР