Тежкото отравяне на медийната среда в България, до което доведе

...
Тежкото отравяне на медийната среда в България, до което доведе
Коментари Харесай

Корумпираната медийна среда доведе до липса на контрол на властта, смята разследващ журналист

" Тежкото отравяне на медийната среда в България, до което докара комбинацията от монополизирана издателска и разпространителска активност, провокира цялостен колакс на районната публицистика. " До този извод е стигнал проверяващият публицист Спас Спасов, който работи повече от 15 години като сътрудник за " Капитал " и " Дневник " във Варна.
Той разкри редица образци за разнообразни нарушавания на лица и групи, представляващи локалната власт, които в даден миг са прикривани, поради подвластната и корумпирана медийна среда.
Първият образец, който той уточни, е от Варна.
" В момента държавното управление се пробва да употребява локалната администрация във Варна като подставено лице, през което да даде на Георги Гергов 43 милиона лв. за открит паркинг в центъра на града. От този факт не произтича даже квартална кавга във Варна, камо ли сериозна медийна реакция. Отговорът за какво това се случва е корумпираната медийна среда ", съобщи Спасов.
Според разбор на Асоциацията на европейските публицисти, един от най-разпространените способи за въздействие в районната преса са договорите за така наречен осведомително обслужване, които медиите подписват с общинските администрации . На процедура става дума за официализирани сделки за продажба на публика против гаранции за оцеляване на медиите навътре в страната. В най-неприкрития си вид договорите включват клаузи за запазване на положителния имидж на локалните администрации .
" Деформацията на медийната среда води до безотговорно практикуване на локалната власт, до корупционни практики при възлагането на публични поръчки, откровените до безочливост спорове на ползи и неприкритото слепване на властта по места със структурите на сивия бранш в бизнеса. В още по-безскрупулния си вид и непосредствено с огранизираната престъпност ", твърди Спасов като даде няколко образеца в тази посока.
" В Смолян, с цел да бъде извоювана социална поръчка за доставка на пелети от родителите на Делян Добрев, беше основана цяла скица за възлагане на социална поръчка, особено за тях. Това стана известно с помощта на една-единствена медия, нефинансирана от локалната администрация.
Във Варна единият от заместник-кметовете се оказа, че е включен в описите като обществено слаб, нуждаещ се от жилище, с цел да си купи апартамент на данъчна оценка.
Отново във Варна, семейство Данови - татко и наследник, бяха членове на общинския съвет и то в продължение на два мандата. Разбра се, че до момента в който са били в общинския съвет, са се занимавали с пране на пари, образуване на незаконна група, сводничество и склоняване към проституция. Бяха наказани за това в края на мандата, когато нещата станаха невъзможни за прикриване. "
До всичко това води развалената медийна среда, безапелационен е Спасов. Той описа още за следствие, което прави за " Дневник " преди 2 години, което сподели, че 10 случайно определени български общини са похарчили за интервал от 3 години, в интервала 2013-2015 година близо 3 милиона лв. за пазаруването на въздействие в локални медии.
" С тези пари са били купени 90% от медиите по места. От данните които събрах тогава, се оказа, че огромна част от парите са били изсипвани за радио и телевизионни излъчвания с изцяло следено наличие. На първите три места се оказаха Бургас, Варна и Монтана. В Търговище, кметът на града подписва еднолично контракти, като дефинира на кои медии да заплаща, какъв брой да заплати и за какви услуги да го направи. "
В разследване на корупцията, качеството на районната публицистика става доста ниско, съобщи още журналистът.
" След изследване на медийната среда, рекомендациите на самите публицисти са осигураване на професионална и правна помощ за публицистите по места, организиррането на обучиения на районно равнище и поддръжката за проверяващата публицистика от националните медии, каквато все още липсва, " приключи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР