Тежко въоръжени талибански бойци нападнаха град Газни в центъра на

...
Тежко въоръжени талибански бойци нападнаха град Газни в центъра на
Коментари Харесай

Талибани превзеха част от град Газни в Афганистан

Тежко въоръжени талибански бойци нападнаха град Газни в центъра на Афганистан, изгорени са полицейските контролно-пропускателни пунктове, обстрелвали са къщи и бизнес региони, завладявайки елементи от града, оповестява " Ройтерс ".

Атакуващи хеликоптери на Съединени американски щати и дронове оказват помощ на държавните сили , само че защото над града се издига пушек и очевидците оповестяват за тела по улиците не е ясно до какъв брой Газни е под контрола на държавното управление.

Според щаба на Съединени американски щати в Кабул, бойните дейности са прекратени тази заран, а афганистанските сили задържат контрола си над всички държавни центрове.

" Силите на Съединени американски щати реагираха с поддръжка отблизо разстояние (с атакуващите хеликоптери на САЩ) и направиха удари с дрон. Освен това американските въздухоплавателни средства демонстрираха наличието си ", разяснява Мартин О`Донъл, представител на американските сили в Афганистан.

Атаката против стратегическия град, пресичащ основния път сред столицата Кабул и южен Афганистан, демонстрира силите на талибаните единствено дни преди вероятно преустановяване на огъня по време на празник този месец.

Според публични представители конфликтите сред силите за сигурност и талибаните стартират към 2 часа, затваряйки основната автомагистрала, свързваща Газни със столицата Кабул, на 150 километра на североизток .

" Талибаните стреляха с ракети до жилищни и търговски площи. През последните осем часа нямаше нито една минута тишина ", изяснява почитан държавен чиновник.

" Не е допустимо да излезем от домовете си, с цел да помогнем на потърпевшите или да съберем тела ", разяснява различен чиновник, който изяснява, че хеликоптери кръжат над града и е прекомерно рисково.

Говорителят на талибаните Забихулах Муджахид разяснява, че са почнали голям брой офанзиви в Газни. Десетки афганистански бойци и служители на реда са убити и са хванати огромни количества оръжия и съоръжение , изяснява той.

първичните отчети са за минимални жертви измежду афганистанските сили за сигурност. " Това е още един несполучлив опит на талибаните да се възползват от терена , което ще докара до още едно привлекателно, само че стратегически несъществено заглавие ", сподели той.

Атаката настъпи на фона на възходящите очаквания за диалози за края на 17-годишната война в Афганистан и по-малко от две седмици преди фестивала " Ейд ал-Адха ", когато държавното управление в Кабул, подкрепено от Запада, обмисля да предложи преустановяване на огъня.

Талибаните до момента не са съумели да задържат провинциални центрове, откакто през 2015 година превзеха северния град Кундуз и в следствие бяха отблъснати с поддръжката на американски въздушни удари и специфични елементи.

Атаката против Гзни демонстрира какъв брой нестабилна е обстановката със сигурността в Афганистан, като остават по-малко от три месеца преди парламентарните избори през октомври.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР