Тежко въоръжени полицаи и войници нахлуха в парламента на Салвадор,

...
Тежко въоръжени полицаи и войници нахлуха в парламента на Салвадор,
Коментари Харесай

Въоръжени полицаи и войници нахлуха в парламента на Салвадор

Тежко въоръжени служители на реда и бойци нахлуха в Народното събрание на Салвадор, с цел да изискат утвърждение на заем от $109 милиона, с който да им бъде купета по-добра екипировка, съобщи Би Би Си.

Те влязоха в постройката в неделя, малко преди президентът Наиб Букеле да заеме мястото на ръководителя на Конгреса и да се помоли за самообладание към депутатите, малко на брой от които се появиха на изключителната сесия. Преди това той им даде период от 7 дни да поддържат проектите му за заема.

Политици от опозицията нарекоха появяването на въоръжените мъже в Народното събрание невиждан акт на опасност, съобщи БНР.

Салвадор е страната с едни от най-високите равнища на убийства на глава от популацията в света. Зад по-голямата част от насилието стоят въоръжени банди, настоящи в целия район на Централна Америка.

Президентът Букеле (38 г.), който встъпи в служба през юни 2019 година, даде обещание да се оправи с наследеното принуждение и корупцията в бедната латиноамериканска страна.

Той желае да употребява заема, с цел да екипира по-добре полицията и въоръжените сили за битка против престъпността. Сред проектите му са пазаруване на полицейски машини, униформи, съоръжение за наблюдаване и хеликоптер.

През уикенда обаче множеството депутати взеха решение да не отидат в Народното събрание за разискване на законопроекта за заема.

Заради неналичието на кворум президентът прикани последователите си да отидат към Народното събрание.

Около 50 000 проправителствени стачкуващи се оказаха към постройката, където президентът Букеле им сподели да се върнат на улиците още веднъж след 7 дни, в случай че депутатите не стартират спор по законопроекта за заема.

Неговите политически съперници обявиха, че той ги заплашва и става все по-авторитарен.

Влизането на бойци в Народното събрание провокира и интернационалните реакции.

Правозащитната организация „ Амнести интернешънъл “ съобщи в Туитър, че военното наличие „ може да бележи началото на рисков път за институциите и човешките права в страната “.

Европейският съюз изрази „ мощно безпокойствие “ от „ борбата сред институциите в Салвадор “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР