Тежкият ликвидатор на българската тютюнева индустрия изпя заупокойната й молитва.

...
Тежкият ликвидатор на българската тютюнева индустрия изпя заупокойната й молитва.
Коментари Харесай

Заупокойна молитва за българската тютюнева индустрия

Тежкият ликвидатор на българската тютюнева промишленост изпя заупокойната й молитва. След като преди година багерите изравниха терена на София БТ и го приготвиха за нови доходоносни градежи, преди дни и най-голямата тютюнева фабрика у нас - тази в Благоевград - хлопна кепенци.

Ръководителите на сдружението се разделиха и с последните останки от стопения до най-малко състав на чиновниците и служащите, които преди приватизацията на предприятието през 2011-а бяха близо 2000, а предходната година бяха "редуцирани " до едвам двеста. Точно тези хора преди седмица (в четвъртък 10 януари) са били привикани в персонален състав и им е било сложено изискването в период от два дни да подадат заявки за "доброволно овакантяване " по наложилия като обичан на работодателите в последно време чл.331 от Кодекса на труда.

чл.331 ал.1 от КТ

Работодателят може да предложи по своя самодейност на служащия или служителя преустановяване на трудовия контракт против обезщетение. Ако служащият или служителят не се произнесе документално по предлагането в 7-дневен период, се счита за отхвърлено.

чл.331 ал.2 от КТ

Ако служащият или служителят одобри предлагането по ал.1, работодателят му дължи обезщетение в размер, не по-малко от четирикратния размер на последното получено брутно заплащане, в случай че страните са уговорили по-голям размер на обезщетение.

Потискани от години - както от сложните времена, в които живеем, по този начин и от новия мениджмънт на завода, хората тук са били принудени доброзорлем да "напуснат непринудено ".

Използвайки тази формула, работодателят пък се е избавил от възможен риск от правосъден спор, тъй като служащият документално се съгласява за прекратяването даже когато трудовият му контракт е неопределен. А в това време това разрешава на служащите да отидат на трудовата борса и

по този начин страната поема грижата за тяхната издръжка

Както можем да се досетим, другите възможности пред тях не са били кой знае какви. По информация на в. "БАНКЕРЪ " на всички тях е било препоръчано обезщетение в размер на четири - пет брутни работни заплати и опция да отидат на борсата или да бъдат пуснати в насилствен неплатен отпуск, до момента в който фабриката спре работа дефинитивно.

Според ръководителя на секцията на Конфедерацията на труда "Подкрепа " в завода Христо Япряков, този ход на управлението може и да е аморален, само че за жалост е легален. Съвсем разбирем, съгласно него, е фактът, че хората се съгласяват на това предложение, тъй като въпреки всичко най-малко ще имат време да се огледат и да си намерят нова работа.

Пораженческият звук на Япряков явно се споделяше и от ръководителя на Синдикат "Тютюнева индустрия " към КТ "Подкрепа " Юли Манойлов, който сподели пред в. "БАНКЕРЪ ", че този ход е просто следващото

"дежа вю " по пътя на разгрома на тютюневата промишленост у нас

Той обаче не пропусна да разясни, че макар напъните на синдиката да се добере до приватизационния контракт още по времето на затварянето на софийската фабрика той бил строго засекретен и това не е разрешило на федерацията да отбрани своите членове.

Очевидно обаче текстовете в този документ са били усърдно подбирани, защото и през днешния ден макар очевадната разпродажба на предприятията след приватизацията на 79.83% от капитала на "Булгартабак - Холдинг " АД от Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор по този начин и не са намерили пропуски при неговото осъществяване.

След гледище на редакцията от пресцентъра на Агенцията ни изпратиха публично известие, от което стана ясно, че въпреки всичко надзорният орган е изпратил писмо до мажоритарния притежател на "Булгартабак - Холдинг " АД по отношение на осъществяването на следприватизационния ангажимент за период от 10 години да резервира главния предмет на активност на сдружението. Но до този миг мениджмънтът на завода не е дал отговор на въпроса какви са желанията му във връзка с активността на "Благоевград - БТ " АД.

В инак напоителния текст се показва, че съгласно контракта за приватизация купувачът се задължава за период от три години след привършване на договорката (до 31 декември 2014г-а) да обезпечи сдружението и неговите дъщерни сдружения да поддържат средногодишния брой на служащите и чиновниците според средногодишния брой на служащите и чиновниците в сдружението и дъщерните сдружения на нивата от 2010-а, само че нарушаване в тази посока не е имало.

В писмото на Агенцията се акцентира, че цената за продадените акции - в размер на 100 100 000 евро, е изплатена според изискванията и реда, планувани в контракта. И се припомня,че „ с изключение на задължението за погашение на покупната цена купувачът е поел и други отговорности: осъществяване на вложения в приватизираното сдружение, опазване на средногодишен брой на служащите и чиновниците, поддържане на разноски за труд, изкупуване на български тютюн, опазване на собствеността върху закупените акции, опазване на седалището и предмета на активност на сдружението и дъщерните сдружения.

Към настоящия миг отговорностите за осъществяване на вложения в сдружението и в дъщерните сдружения, опазване на средногодишен брой на служащите и чиновниците, поддържане на разноски за труд, изкупуване на български тютюн, както и отговорностите, свързани със собствеността върху закупените акции, акционерното присъединяване на "Булгартабак-Холдинг " АД в дъщерните сдружения и структурни промени в групата на сдружението са изпълнени и контролът по тях от страна на АПСК е завършен. "

Все отново до този миг не е ясно по какъв начин ще бъде изпълнен задължението по приватизационния контракт "Булгартабак " да резервира предмета на произвеждане до 2021-ва в България, въпреки че необичайно за какво не е конкретизирано къде.

Може би останалите десетина индивида в сдружението

ще продават свити на ръка цигари на пазара в Благоевград...?!

В тази връзка анализът на Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията е повече от безапелационен. Той споделя, че "Булгартабак " е бил жертван сега, в който е продаден сполучливо на някой от огромните мултинационални цигарени компании.

И прибавя, че още при покупката договорката беше повече от странна, и надали е инцидентно, че до последно притежателите на тютюневия холдинг останаха анонимни. Според Безлов те са показали извънредно непрофесионално държание във връзка с този несъмнено тежък бранш. В последна сметка обаче депутатът от Движение за права и свободи и огромен предприемач Делян Пеевски, за който е социална загадка, че седи в основата на всички покупко-продажби и прехвърляния в "Булгартабак ", съумя да продаде единствено марките на холдинга на цената, на която бе приватизирано цялото сдружение. Още по това време стана явен хоризонтът за развиване - фабриките на сдружението ще бъдат закрити. Що се отнася до хората, които бяха наети като техни мениджъри, еднопосочно потвърдиха, че нямат никакви смислени проекти за развиването им. Безлов аргументира идната "обреченост " на фабриките с обстоятелството, като акцентира, че новият притежател даже не е купил специфичните машини, с които се слагат кодове на всяка кутия, което е съгласно европейски правилник, и влиза в действие от лятото.

Тук е моментът да напомним, че тези съждения не са вест за в. "БАНКЕРЪ ". Още преди година (на 11 януари 2018) ние предрекохме краха на тютюневиия холдинг. В началото на януари 2018-а изданието ни излезе с текст под заглавие "Звучи траурен марш за "Булгарбатак ", в който съобщихме, че откакто през 2017-а "Бритиш Американ Табако " взе целия бизнес на някогашния цигарен монополист от мажоритарния му притежател "БТ Инвест ",

пътят към края беше трасиран

Тук е моментът да напомним, че единствено с тази покупко-продажба пък депутатът предприемач Делян Пеевски си възвърне разноските по покупката на "Булгарбатак холдинг " през август 2011-а, когато Агенцията за приватизация продаде 79.83% от акциите с право на глас за 100.1 млн. евро на австрийската "БТ Инвест ", дъщерно сдружение на съветската банка VTB. Още тогава се знаеше, че зад договорката стоят Делян Пеевски и неговите сътрудници от това време. След разрива им през 2014-а цигареният бизнес "се падна " на депутата от Движение за права и свободи. През годините на неговото властване "Булгартабак " разпредели на два пъти солидни дивиденти. От облагата за 2012-а "БТ Инвест " получи 55 653 827 лева, а за 2014-а - още 24 701 796 лева, или общо 80 355 623 лева влязоха в джобовете на Пеевски. Дяловото присъединяване на компанията "Гифтид Мастър " ЛТД (Gifted Master LTD) - Дубай, Обединени арабски емирства, възлиза на 1 333 602 бр. акции, представляващи 18.10% от капитала на обвързвания с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски "Булгартабак холдинг " АД.

Стана ясно още, че последните поръчки, които са изпълнени в "Благоевград БТ ", са му били предоставени от контрагент в Близкия изток и от "Бритиш Американ Табако ", които откакто купиха множеството марки на българския тютюнев колос, подписаха двугодишен контракт за произвеждане на ишлеме във фабриката в Благоевград. След денонощна работа в продължение на три месеца в края на предходната седмица хората бяха известени, че работата стопира дефинитивно. Що се отнася до синдикатите в предприятието, оказа се, че те са разбрали постфактум за ликвидирането на производството, призна ръководителят на Тютюневата федерация към КТ "Подкрепа " Юли Манойлов.

"Доколкото съм осведомен - съвсем целият личен състав ще бъде освободен. Дружеството ще престане да действа в настоящия си тип. В рамките на техните отговорности по отношение на приватизационния контракт допускам, че фабриката ще продължи да симулира някаква активност до 2021 година. Моето персонално мнение е, че непознаването на сектора от страна на купувачите, непознаването на изискванията, при които той работи и в международен мащаб, доведоха до това, че те не съумяха да развият активността си, не можаха да намерят нови клиенти, не съумяха да поддържат нужното произвеждане, което да може да обезпечи съществуването на цигарените заводи, които получиха, имаше нелоялно отношение към снабдители и в последна сметка неизбежно щеше да се стигне дотук. Нищо ново не се случи, нищо друго в тези години – крахът беше неминуем. Смятам, че това е краят ", разяснява Манойлов.

Продажбите на "Булгартабак холдинг " през първата половина на 2018-а са намалели съвсем на половина. Загубите пък са се нараснали и са достигнали общ размер от 10.5 млн. лева, съгласно консолидирания промеждутъчен доклад, оповестен на уеб страницата на Българска фондова борса.

След всичко казано дотук обаче не е ясно дали откакто прокуратурата души към фалираните приватизирани предприятия у нас, на някому ще му хрумне ли да проверява кой и за какво унищожи тютюневата промишленост у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР