Тежките климатични условия и партизанската тактика на муджахидините стават сурово

...
Тежките климатични условия и партизанската тактика на муджахидините стават сурово
Коментари Харесай

Какво оръжие използва Съветската армия в Афганистан?

Тежките климатични условия и партизанската тактичност на муджахидините стават сурово тестване за руската техника.
АК-74
 Patrick Robert/Sygma/Getty Images

Надежден и скромен, 5,45-милиметровият автомат е най-масовото оръжие на подразделения на Ограничения контингент руски войски в Афганистан. От своя предходник – 7,62-мм АКМ (Автомат „Калашников“ модернизиран) – той се отличава с по-малко тегло и увеличено разстояние на прицелната пукотевица.
ЗУ-23


За 23-милиметровата сдвоена зенитна установка (ЗУ-23) в Афганистан не са се намерили цели в небето, само че пък на земята за нея е има доста работа. Способността ѝ да стреля под огромен ъгъл на наклона и внезапно да сменя бранша на обстрела е от огромна изгода за руските войски при отбраната на стационарни обекти и прикриване на колони от техника от набези на муджахидините. ЗУ-23 са поставяни на възвишения, а също и в каросериите на товарни камиони.
БМП-2
 Robert Nickelsberg/Getty Images

Оборудвана с 30-милиметрово оръдие 2А42, бойната машина на пехотата БМП-2, може дейно да работи против съперника, укрепил се на високи точки. Основният ѝ минус е слабата защитеност: в случай че попадне на мина или бъде уцелена от директно попадение на РПГ, всички бойци в нея могат да загинат. Поради тази причина те избират да пътуват главно върху, а не в нея – седнали на бронята. „На нас, екипажите на БМП, сякаш ни беше най-тежко в неистовата афганистанка горещина. Слънцето по този начин нагряваше бронята на машините, че не можеше да се допре с ръка. И си седиш под тази ризница като в печка и несъзнателно мислиш за нашата съветска зима. Да можех да изляза да се натъркам със снежец“, механик-водачът В. Танцев.
Ми-8
 Rob Schleiffert (CC BY-SA 2.0)

В изискванията на планински терен, където няма пътища, вертолетите стават същинско освобождение за руските войски. Ми-8 се употребяват най-много за превозването на бойци и товари, а също и за десанти, само че доста вземат участие и в бойни дейности. За задачата в отвора на входната врата нерядко инсталират 30-милиметров автоматизиран станочен гранатомет АГС-17 „Пламя“.
Снайперистка пушка „Драгунов“


Мерникът на 7,62-милиметровата автоматизирана снайперистка пушка „Драгунов“ е разчетен за ефикасна пукотевица до 600 метра. Само че през 1985 година по време на афганистанската война снайперистът от 345-и гвардейски парашутно-десантен полк Владимир Илин съумява да порази съперника от разстояние 1350 метра.
Гаубица 2С3 „Акация“
 Министерство на защитата на Руската федерация

152-милиметровите самоходни гаубици са се употребявали с огромна успеваемост за разтрошаване на защитата на крепостите на муджахидините. „При детонациите на осколочно-фугасните снаряди в стените се образуваха такива пролуки, че през тях елементарно прекосяваха танкове и БМП, обезвредиха всяка огнева опозиция на съперника и подсигуряваха сполучливо осъществяване на задачата“, по този начин щурма на укрепен регион в провинция Баглан през април 1987 година ветеранът от афганистанската война Анатолий Григориев.
Т-62
 Владимир Вяткин/Sputnik

Т-62 дружно с Т-55 са главните танкове на Ограничения контингент руски войски в Афганистан. Малките ъгли на покачване и втурване на оръдието и сдвоената картечница затрудняват стрелбата по съперника по високи точки, а мощната запрашеност постоянно се отразява неподходящо на работата на силовата установка, трансмисията и шасито. „Танковете… в множеството случаи „не намираха“ оперативно пространство за потреблението си, не можеха да стрелят по върховете на планините, засядаха в гъсталака и постоянно ставаха безполезни в битка“, генерал-майор Александър Ляховски.
Едрокалибрена картечница НСВ-12,7 „Утьос“


Оборудвана с оптичен мерник и притежаваща висока скорострелност от 800 изстрела в минута, 12,7-милиметрова картечница се демонстрира чудесно при защитата на укрепени и въоръжени пропускателни пунктове. С помощта на „Утьос“ може да се води прицелна пукотевица на разстояние няколко километра и да не бъдат допускани муджахидини на дистанцията на ефикасната пукотевица с автомат.
2С4 „Тюлпан“


Когато руските военнослужещи би трябвало да открият добре прикрит съперник в планините, на помощ непроменяемо им се притичва 240-милиметровият самоходен миномет 2С4 „Тюлпан“. Той дейно унищожава укрепления на муджахидините на разстояние до 20 км, ситуирани даже на противоположните скатове на планината и в клисури.
БТР-70
 Андрей Соломонов/Global Look Press

Бронетранспортьорите срещат съществени проблеми с моторите в планинския Афганистан. При разредения въздух те постоянно прегряват и губят мощ. От друга страна БТР-70 надалеч по-добре от танкове и БМП устоят на гърмежи на мини. Дори при повредата на няколко колела те не стават лесна плячка за врага, а не престават да се движат.
Ми-24
 Eric Bouvet/Gamma-Rapho/Getty Images

Щурмовите вертолети Ми-24, импровизирано известни като „Крокодилите“, могат да бъдат оборудвани и с леко оръжие и оръдия, и да имат ракетно-бомбено въоръжение. Както и на останалата руска техника, на вертолетите пагубно работят високите планини, прахът и жегата. При все това „Крокодилите“ дейно унищожават отряди на муджахидините и унищожават техни замъци, всявайки у съперника същински боязън. Така да вземем за пример през 1983 година Анатолий Волков в провинция Тахар със своя Ми-24, останал без муниции, прикрива изтеглянето на десантна рота като една след друга имитира офанзиви против вражеските бойци и единствено с типа си ги принуждава да се разбягат на разнообразни страни.
Реактивна пехотна огнехвъргачка РПО-А „Шмел“
 E.Kuvakin (CC BY-SA 3.0)

Ръчната огнехвъргачка „Шмел“, наречена от муджахидините „Дяволската тръба“, по своята мощност подхожда на 152-мм гаубица, само че тежи единствено 11 км и елементарно се побира на гърба на пехотинеца. Гранатата, летяща на разстояние до 1700 метра (прицелно – до 800 м), унищожава всичко живо в радиус от 80 квадратни метра на закрити пространства и в радиус от 5 метра навън пространство. „Шмел“ става дейно средство за битка с врага, който се крие в пролуките в планините.
Су-17
 Rob Schleiffert (CC BY-SA 2.0)

Изтребителят-бомбардировач Су-17 е единственият руски военен аероплан, минал през афганистанската война от началото до края и взел участие както в офанзиви против съперника, по този начин и в разследващи задачи. Екстремните климатични условия непрестанно водят до прегряване и отвод на оборудването, до утежняване на характерностите на политане и кацане и нараснал разход на гориво. През деня просто е невероятно да бъдеш в пилотската кабина и командването се пробва да възнамерява бойните полети по вечерно време или рано заран.

създател: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР