Тежки съмнения паднаха върху знаково дело в Софийския градски съд.

...
Тежки съмнения паднаха върху знаково дело в Софийския градски съд.
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ! Скандал! Брутален арабин, опитал да убие младеж с три куршума в столичния "Люлин", се спасява от затвора?

Тежки подозрения паднаха върху знаково дело в Софийския градски съд. Утре в 09:30 часа в постройката на Темида ще се организира следващият развой против иракчанина Рашид, който се опита да убие и простреля с три патрона младия Петко Георгиев в столичния квартал " Люлин ".

Припомняме, че на 5-ти август 2016 година бежанецът гръмна младежа с три патрона в ръката, хълбока и най-сериозно в корема. Причината била скандал поради ремонт на преносим компютър. Часове наред лекарите в " Пирогов " се бориха за живота на потърпевшия и съумяха да го спасят. От тогава момчето и околните му водят дело против нападателя за опит за ликвидиране и нелегално владение на оръжие.

Процесът към този момент цикли повече от две години, като отбраната на нападателния вид употребява разнообразни процесуални хватки и трикове, с цел да не се стигне до дефинитивна присъда. Раши е лежал в пандиза и преди за опасност за ликвидиране. В момента му е наложена най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Адвокатите на момчето Георги Къртев и Станимир Христов описаха пред БЛИЦ цялата последователност от започване на делото до този миг:

Обвинението е повдигнато за ликвидиране, което е осъществено преднамерено, както и за това, че нелегално е държал огнестрелно оръжие – револвер.

Делото е минало по реда на съкратеното правосъдно разследване, като подсъдимият признава напълно обстоятелствата и събитията, които са посочени в обвинителния акт. В това число, че авансово е взел решение да умъртви потърпевшия.

Първоинстанционният съд постановява неоправдателна присъда – осем години дейно отнемане от независимост, само че го признава за отговорен единствено по главния състав за ликвидиране, като приема, че не са налице данни, че действието е осъществено с авансово взето решение, макар че е направил цялостно признание и заради тази причина делото е минало по реда на кратко правосъдно разследване.

Срещу присъдата е подаден митинг от прокуратурата, тъжба от страна на обвиняването, тъжба и от бранителя. Ние и прокуратурата считаме, че са налице задоволително доказателства, че действието е осъществено преднамерено. Защитникът го апелира, като смята че действието е осъществено при превишаване рамките на неизбежна защита.

Втора инстанция връща делото за ново разглеждане от различен състав на Софийски градски съд поради процесуални нарушавания. Най-общо доводът е, че когато делото се преглежда по реда на съкратеното правосъдно разследване, съдът е задължен да се съобрази със самопризнанието на подсъдимия и признавайки го за невиновен по в началото повдигнатото обвиняване за преднамерено ликвидиране, съдът се е отклонил от това свое обвързване.

В момента делото е върнато на първа инстанция и сме на фаза разпоредително съвещание. Въпреки че до сегашния миг пред съда неведнъж бе заявявал, че схваща български, защото живее от над 15 години в България, на последното съвещание съобщи, че не схваща добре български език и желае да му бъде назначен преводач.

Делото беше отсрочено, с цел да се назначи преводач. В момента към момента сме на стадий разпоредително съвещание.

Агенция БЛИЦ ще следи изкъсо основното дело, като обществото се надява виновният да си понесе справедливо наказване, поради действието, което е направил.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР