Тежки преговори за съставяне на правителство предстоят през февруари в

...
Тежки преговори за съставяне на правителство предстоят през февруари в
Коментари Харесай

Световен дневен ред - февруари 2022

Тежки договаряния за сформиране на държавно управление предстоят през февруари в Португалия след вчерашните предварителни парламентарни избори (завършили след публицистичното приключавен на броя на в. „ Труд”), съобщи Ройтерс.

Прогнозите преди вота бяха, че ще е мъчно съставянето на работеща коалиция. Анкетите отреждаха първо място на ръководещите социалисти на премиера Антониу Коща - 35% от гласовете, които единствено преди месец се употребиха с поддръжката на 38%.

Втори, само че със напълно дребна разлика, се очакваше да се класират опозиционните социалдемократите (които в Португалия са дясноцентристи), за които подготвеност да гласоподават показваха 33%.

Двете сили биха могли да образуват болшинство от 42-45 %, което е незадоволително за сформиране на държавно управление. За това ще е нужна сделка с комунистите или с крайнодясната „ Чега”. Именно тя, съгласно прогнозите, щеше да е огромният победител на изборите, като се очакваше да получи 10 пъти повече места в Народното събрание, в сравнение с имаше през 2019 година, когато изпрати единствено един народен представител в законодателния орган. „ Чега” (в превод - „ Достатъчно”) би станала третата по величина партия в Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР