Тежки обвинения срещу ръководството на Центъра за настаняване на деца

...
Тежки обвинения срещу ръководството на Центъра за настаняване на деца
Коментари Харесай

Съсед обяви война на Центъра за деца с увреждания

Тежки обвинявания против управлението на Центъра за настаняване на деца с увреждания на ул. „ Тотлебен ” в регион „ Южен ” насочи живеещият в съседство Валентин Марков. Мъжът от няколко дни организира митинг, в който събира подписи за уволняване на директорката Мария Кошева и служителката Десислава Досева. „ Тук от години бият децата. Затварят ги в една от стаите и извън се чуват писъци. Познавам децата от вкъщи - най-често си патят Ана, Стефчо и Божидар Гергов ”, изброява Валентин Марков. Обвинява служителките, че дават на децата храна с изминал период на валидност, а хубавата прибират за себе си. „ Виждал съм ги по какъв начин си потеглят с цялостни торби! Виждал съм изхвърлени кутии с храна, която е давана на децата сутринта, и тя е с изминал от година период на валидност ”, продължава с обвиняванията господин Марков.

От дома изрично отхвърлиха изказванията му. „ Децата ни са доста разбрани и никой не ги бие. Какви камери в стаите желае господин Марков, откакто няма такива. Те са единствено по външната фасада. Децата ни би трябвало да имат персонално пространство и не е редно да ги снимаме ”, акцентира директорката Мария Кошева. Тя твърди, че Центърът не от през вчерашния ден има търкания с комшията. „ Преди време тук е било предпазено жилище за деца с увреждания и отново е имало проблеми с него ”, споделя Кошева. От Дома изясняват, че Валентин Марков е клошар и живее от това, което откри. Настина групирам отпадък, само че имам два нови жилището в отсрещната кооперация, отвърна мъжът.

Центърът за настаняване на деца с увреждания на ул. „ Тотлебен ” е под шапката на Дом „ Олга Скобелева ”. Неговата директорка Албена Банчева е осведомена с проблема „ комшията Вальо ”, както сама го назовава. „ Тук става въпрос за неугаснала любовна тъга. Преди, когато тук беше предпазено жилище за деца с увреждания, Валентин бе влюбен в едно от девойките. Беше я обсебил и дълго време тя обикаляше да събира отпадък като него. Тогава още не му бяха построили новата кооперация и тя живееше в схлупената му къща ”, споделя Албена Банчева.

Тогава тя направила всичко допустимо да измъкне от ръцете му неопитното момиче. „ Тя беше със напълно леко стеснен разсъдък. Изкарахме ТЕЛК, след това пенсия и я уредихме с общинско жилище. Така тя си пое по пътя. Комшията Вальо не може да ни елементарни това ”, твърди госпожа Банчева.
" Вярно - смилих се над едно момиче и 7 години бяхме дружно. От тях 4 години живя при мен. После аз я разкарах, тъй като ми се качи на главата. Това ли съумяха да измислят за мен? Преди разказваха, че съм наркоман ", пита иронично Валентин Марков.

От Центъра имат пояснение и за обстоятелството, че единствено за половин час 17 съседи на Марков сложиха подписите си под настояването му за уволняване на Мария Кошева и Десислава Досева. „ Доколкото знам, комшиите му имат проблеми с него с заплащането на режийни разноски за кооперацията. Оплакват се и от миризмата на жилището му - просто не желаят да имат спомагателни търкания с него ”, споделя Албена Банчева.

Валентин Марков: Бивши служителки ще потвърдят всяка моя дума

- Г-н Марков, отправяте тежки обвинявания против управлението на Центъра. Как ще докажете, че вътре бият деца?

- Чувал съм с ушите си писъци на деца от стаята на приземния етаж на Центъра. Наказанията извършват персонално директорката Мария Кошева и служителката Десислава Досева. Преди единствено в тази стая нямаше камера. Сега са ги изключили в цялата къща и бият децата на всички места. В кофите за отпадък съм попадал на кутии с храна, давани на децата денем. На тях се вижда, че са с изминал период на валидност отпреди година.

- Може ли някой да удостовери думите ви?

- Комшии също са чували писъците на децата. Освен това съм изготвил лист с напуснали поради Кошева и Досева някогашни служителки. Те ще ви опишат какво става вътре.

- Обвиняват ви, че зад митинга ви стои остаряла любовна история с някогашна възпитаничка.

- Вярно е, че бях прибрал от милостивост една момиче. 7 години обикаляхме дружно и помагах. Никога обаче не съм бил съкровен с нея. Започна да ми прави проблеми и напряко ми се качи на главата. Затова я разкарах. Това няма нищо общо със сегашната ми позиция.

Албена Банчева: Не мога да наема дами за Центъра поради него

- Г-жо Банчева, господин Марков насочва директни упреци, че биете децата в центъра на ул. „ Тотлебен ”?

- Имали сме инспекции от държавната организация - нямам и грам подозрение дали там се бият деца, или им се дава некачествена храна. Г-н Марков имаше дълга връзка с наша възпитаничка - беше я обсебил. Много мъчно успяхме да я уредим да хване собствен път в живота. Оттогава злобата му ескалира от време на време. При него всичко е вследствие на тази остаряла обич. След ден-два този митинг ще му омръзне, само че запролети ли се, ще измисли нещо друго.

- Ако казусът е подобен, за какво не подадете сигнал?

- Многократно сме подавали тъжби до Първо РПУ - за това, че влиза в директен контакт с децата, че им приказва нецензурни думи, че упражнява вербална експанзия към служителките на дома. Аз не мога към този момент да намеря личен състав за там.

- Защо?

- Току наемем някоя жена, и след ден-два тя се сблъска с „ Вальо комшията ”. Служителките се опасяват от него - върви с тях до спирката и ги нападна вербално.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР