Тежки летни бури, типични за тропиците, ще удавят баловете на

...
Тежки летни бури, типични за тропиците, ще удавят баловете на
Коментари Харесай

Синоптикът Петър Янков с апокалиптична прогноза за абитуриентските балове! Тропични бури и градушки като кокоше яйце!

Тежки летни стихии, типични за тропиците, ще удавят баловете на зрелостниците тази година. Всеки ден до края на месеца ще вали интензивно, а към 24 май ще паднат и градушки. Това предвижда пред “Труд” синоптикът Петър Янков.

“Намираме се в един от най-динамичните метеорологични интервали в годината. Валежите и гръмотевичните стихии от последните дни ще бъдат чести феномени и до края на месеца. Ще се усеща леко захлаждане, а дъждовете ще бъдат с летен характер”, изясни Янков.

По думите му това важи и за през днешния ден, когато температурите ще се намалят сред 21-26 градуса. “През съботния ден се чакат краткотрайни превалявания в цялата страна. В неделя дъждът ще отслабне, времето малко ще се стабилизира. След което в понеделник стартира още веднъж валежният период”, сподели още той. Според климатолози до края на месеца не е изключено да се образуват стихии, сходни на тази в Плевен от 15 май, при която в центъра на облака е имало ледено ядро с диаметър към 5 километра.

Те не могат да се плануват, развиват се и набират мощ за минути, а градушката пада с такава скорост, че топчетата лед не могат да се разделят и доближават земята под формата на парчета с размери на кокоше яйце.

Специално за уикенда синоптиците предизвестяват да не се подхващат походи по високите елементи на планините. “На туристите предлагам да се насочат към ниските елементи, под 1200 метра. Също по този начин да заобикалят разходки по стръмните скатове и да вземат всички ограничения за предотвратяване от гръмотевиците”, разяснява Янков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР