Тежки бюрократични процедури затрудняват чужденците, желаещи да следват у нас.Приетите

...
Тежки бюрократични процедури затрудняват чужденците, желаещи да следват у нас.Приетите
Коментари Харесай

Бюрократични процедури пречат на чужденците да учат у нас

Тежки бюрократични процедури затрудняват чужденците, искащи да следват у нас.

Приетите в български университети чакат по половин година и повече за утвърждение и виза. За разлика от нас в страните от Евросъюза от Източния блок като Литва, Латвия и Полша срокът е 2 до 3 месеца.

Много чужденци са принудени да стартират образованието си след началото на образователната година поради тромавите процедури.

Според специалисти приемането на повече непознати студенти ще помогне за решаването на проблемите с полупразните аудитории и с " приключването " на мозъци и ще донесе доходи в университетите.

„ Привличането на задгранични студенти покачва интернационализацията на българското висше обучение, отваря го към световния учебен пазар. Подпомага за намаляване на резултатите от демографската рецесия ", сподели проф. Станислав Иванов, зам.-ректор на Висшето учебно заведение по мениджмънт.

Според доцент Маргрета Василева, зам.-ректор на Техническия университет във Варна, страната може да се намеси като облекчи процедурите за приемане на задгранични студенти.

От просветното ведомство разясниха само, че това са периодите по закон, съобщи бтв. Университетите упорстват за реклама на българското висше обучение в чужбина и за държавна политика за привличане на непознати студенти.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР