Тежки бомбардировки удариха държания от бунтовници град Мисраба, който свързва

...
Тежки бомбардировки удариха държания от бунтовници град Мисраба, който свързва
Коментари Харесай

Асад напредва в Източна Гута с цената на стотици цивилни жертви

Тежки бомбардировки удариха държания от бунтовници град Мисраба, който свързва северните и южните елементи от региона Източна Гута. Градът е значим за тактиката на сирийското държавно управление за възвръщане на контрола върху предградията на столицата Дамаск.

Най-малко 18 въздушни удара поразиха Мисраба, а силите на държавното управление най-вероятно желаят да разделят Източна Гута на две, като по този начин ще отхвърлен по-лесно бунтовническите елементи. Около три километра разделят държавната войска и милиции, атакуващи от изток и запад, като точно този град се намира в центъра на офанзивата им.

Мисраба най-вероятно ще бъде срутен със земята. От началото на настъплението на Асад към Източна Гута бяха осъществени десетки въздушни удари, които още повече утежниха ситуацията на цивилните, намиращи се към този момент близо пет години под обсада.

Ердоган към Организация на обединените нации: Проклета да е резолюцията ви за Сирия

Бунтовническите сили в региона удържат на няколко фронтови линии, само че въпреки всичко една трета от Източна Гута попадна под контрола на държавното управление, което има и въздушна поддръжка от личната си и от съветска авиация. Настоящата атака към този момент породи и съществени опасения за бежанска вълна сходна на тази след рухването на Алепо през декември 2016 година Тогава, сирийското държавно управление приложи същата унищожителна тактичност на въздушни удари, наземна атака и последвало разселване на цивилни.

Заради блокадата, обаче, жителите на градове като Мисраба няма къде да отидат, с изключение на в прилежащите размирен градове като Дума, които също са подложени на ежедневни бомбардировки, макар предписанията на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 24 февруари, изискваща да се спрат военните дейности за тридесетдневен период.

Отново несполучлив опит да се достави филантропична помощ

Междувременно, в понеделник за първи път от седмици, филантропичен ескорт доближи рамките на Източна Гута, само че още веднъж не без катастрофи. 10 от 46-те му камиона даже не съумяха да разтоварят нужната филантропична помощ, поради продължаващите удари и сражения. Конвоят трябваше да се върне, а от Световната здравна организация обявиха, че публични лица от сирийското държавно управление са забранили вкарване на по този начин нужните медицински помощи, в това число инсулин и хирургически принадлежности.

Русия предложи безвредна евакуация на бунтовниците в Източна Гута

А филантропичната обстановка в Източна Гута става все по-тежка от ден дневно. С въздушните удари от понеделник насам, броят на починалите цивилни мина 800, а хиляди са ранени. Само в понеделник бяха убити близо 100 души. Липсата на болнични заведения, които бяха значително сринати при въздушни удари, прави работата на медицинските екипи още по-сложна.

В интернационален проект царува безпорядък

На интернационалната сцена езикът също се изостри, поради събитията в Сирия. Според изтекла в американските медии информация, администрацията на Доналд Тръмп обмисля нов боен удар по позиции на сирийското държавно управление като отговор на последните химически офанзиви, осъществени в Източна Гута. От началото на годината медицински екипи в региона оповестиха за осем сходни набези, при които е употребен хлор. През последните дни Франция и Англия също заплашиха за ответни ограничения, в случай че има доказателства за потребление на химически оръжия.

Химическа офанзива по време на примирието в Сирия

Но желанието за какъвто и да е вид намеса сега е едва, изключително на фона на напрежението към главния съдружник на Съединени американски щати в Сирия – кюрдските сили. Във вторник от Сирийските демократични сили – поддържана от Вашингтон мощ, формирана най-вече от кюрдски милиции, сражавали се най-много против "Ислямска страна ", обявиха, че ще изтеглят 1700 бойци от фронтовите линии с ИД, с цел да ги пренасочат към Африн, където турската войска – различен съдружник на Съединени американски щати и член на НАТО, напредва и към този момент се намира на едвам 11 км от центъра на града.

В интернационален проект царува безпорядък, откакто резолюцията на Съвета за сигурност от 24 февруари се провали изцяло. Тя имаше за цел да бъдат спрени военните дейности в Сирия за тридесет дни, само че още на другия ден сутринта, сирийските държавни сили бомбардираха Източна Гута. Въпреки че резолюцията беше гласувана с 15 гласа „ за “ и 0 „ не “, тя не съумя да наложи каквото и да е помирение, нужно за основаването на филантропичен кулоар.

Заради неналичието на лекарства, ранените в Гута не съумяват да получат даже нормално медикаменти, които да притъпят болката. Така, от началото на тази седмица, десетки ранени починаха от раните си без докторите да могат да създадат нещо.

Сирийската войска и съюзните й милиции не престават да пробват да напреднат в бунтовническите покрайнини, а непрестанните въздушни удари ще доведат до още по-голяма филантропична рецесия в региона. В същото време, бунтовниците също обстреляха държаните от държавното управление зони в централните елементи на Дамаск и предизвикаха гибелта на няколко души.

Очевидно към този момент няма кой и по какъв начин да спре сраженията, макар тежките последствия за цивилните.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР