Тежката техника на строителния бранш за втори ден блокира движението

...
Тежката техника на строителния бранш за втори ден блокира движението
Коментари Харесай

Пътните строители излязоха на нов протест, тежка техника блокира центъра на София

Тежката техника на строителния отрасъл за втори ден блокира придвижването в центъра на София.

Петият следващ митинг на строителите стартира в 8:30 часа пред Министерския съвет, като се чака той да продължи до 12 часа.

Машините са ситуирани по жълтите павета, което постанова бул. " Дондуков " и " Цар Освободител " да бъдат затворени за други транспортни средства.

Тази заран протестиращите се събраха в началото към Двореца " Врана ", след което се насочиха към " Триъгълника на властта ".



Снимки: БУЛФОТО

Исканията на протестиращите остават непроменени - погашение на 900 млн. лв. за осъществена активност, и оставка на районния министър Виолета Комитова.



От строителния отрасъл бяха безапелационни, че поставят завършек на дебатите с Министерство на регионалното развитие и желаят незабавна среща с премиера Стефан Янев.

Ако това не се случи, те се заканиха да продължат с блокадите и да стартират по-категорични дейности.

Вчера протестиращите внесоха нотариални предложения за погашение на отговорностите по договорите. Ако това не стане, компаниите ще потърсят парите си по правосъден път.



Държавата дължи на фирмите за осъществените от тях действия по републиканските пътища общо над 930 млн. лв., от които фактурираните разноски са 222,5 млн. лв., а сертифицираните нефактурирани разноски - 710,5 млн. лв., за действия по настоящ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Има и неплатени 62 млн. лв. от предишния зимен сезон. ББКП упорства да бъдат получени най-малко 600 млн. лв. до края на годината.

Вчера от Министерство на регионалното развитие обявиха, че финансовите искания на сектора би трябвало да бъдат отправени към идващото Народно заседание. За зимното поддържане 46-ият парламент обезпечи 100 милиона лв., които ще отидат в пътния отрасъл не под натиска на улицата и не с политически цели, а против изрядно завършени двустранни съглашения сред АПИ и съответните компании, показаха от районното министерството.

Днес пред публицисти ръководителят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков сподели, че няма защо да се подписват нови съглашения по настоящите контракти. По думите му разпределянето на остатъците в държавния бюджет с Постановление на Министерския съвет не е оповестено за противозаконна процедура. С прехвърлянето на топката към идващия парламент държавното управление абдикира от отговорността си, съобщи ръководителят на Камарата.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР