Тежка е ситуацията след мощното земетресение, което разтърси Мароко. Трусът,

...
Тежка е ситуацията след мощното земетресение, което разтърси Мароко. Трусът,
Коментари Харесай

След катастрофалния трус: Над 3 000 загинали и 6 000 ранени в Мароко

Тежка е обстановката след мощното земетресение, което раздруса Мароко. Трусът, който удари региона Ал Хауз на югозапад от туристическия град Маракеш на 8 септември, е предизвикал гибелта на повече от 3000 души, а близо 6 000 са ранените. Цели села са превърнати в отломки.

Тази общественост в Атласките планини се пробва да се приспособи към новата си действителност. Спят в палатки и множеството им парцели са изчезнали. Опитват се да възстановят живота си, който беше изменен от пагубното земетресение преди седмица.

Една от най-важните грижи за оживелите е достъпът до вода. В това село локалните поданици черпят вода от бунар, с цел да я транспортират с магаре до спонтанния лагер, в който живеят след земетресението.

 
Преди земетресението в къщите имаше вода, само че след труса носим вода от кладенеца, тъй че се върнахме към старите времена.
Moхамед Убай, гражданин на селото

Бедствието е оставило голям брой къщи необитаеми в селските региони, където жителите нямат средства за възобновяване. Местните хора се надяват на спешна помощ, с цел да могат да се върнат към предходния си живот.

 
Върнахме се във времето на нашите предшественици. Искаме единствено малко цимент и пръст, с цел да възстановим сами къщите си. Искам единствено две спални и кухня, това е всичко.
Саида Ойчи, жителка на селото

Селяните към момента се опасяват от вторични земетресения и от сриване на обичайните къщи, които са доста нежни при неприятно време и земетресения.

 
Много е тежко, всички са напуснали домовете си. Страхуваме се за децата, опасяваме се за тях и непрекъснато ги следим. Страхуваме се, че нещо ще падне върху тях, доста се опасяваме.
Саида Ойчи, жителка на селото

Предизвикателството пред Мароко е да откри още веднъж жилище за 300 000 жертви на бедствието, в това число 100 000 деца, които спят на улицата, по данни на УНИЦЕФ.

Спасителните екипи усилиха напъните си в опустошените марокански планински села, защото възможностите за намиране на оживели от земетресението понижават с придвижване на времето.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР