Тежка е ситуацията и в съседни държави - Румъния и

...
Тежка е ситуацията и в съседни държави - Румъния и
Коментари Харесай

Снежни виелици в Румъния, затруднено движение и по македонските пътища към България

Тежка е обстановката и в прилежащи страни - Румъния и Северна Македония.

Червен код за виелици и изобилен сняг е в действие днес за окръзите Браила, Яломица, Бузъу, Кълъраш, Констанца и Тулча. Всички национални пътища в окръг Браила са затворени. Трафикът по автомагистралата, свързваща Букурещ с Констнаца се реализира извънредно мъчно, в изискванията на снежна вихрушка. По пътя има насъбран сняг, а видимостта е съвсем нулева. Поривите напразно надвишават 100 км/ч.

Поради виелицата и ниската видимост до 14:00 ч. през днешния ден е затворен и мостът Браила.

Междувременно рейс с 40 души се прекатурна на път в окръг Яломица. Един човек е ранен. Всички пасажери са отведени в учебното заведение в град Язу и са приютени в постройката на образователното заведение.  

Тази заран в 6:00 ч. на незабавния телефон 112 в Добруджа в Румъния бяха подадени 50 сигнала за разнообразни бедствени обстановки. Над 100 пожарникари са на терен с 20 механически средства за премахване на отрицателните последствия от неприятното време, оповестяват от Местния инспекторат за изключителни обстановки. 

Премиерът Марчел Чолаку изиска привикване на спешни щабове поради усложнената зимна конюнктура на равнище министерства на вътрешните работи, превоза и енергетиката.

„ Гарантираме, че без значение от положението на времето, сняг или вихрушка, няма да има проблеми, свързани с доставката на сила за жители, лечебни заведения, учебни заведения, обществени обекти. Властите би трябвало да бъдат подготвени да се намесят когато и да е, в случай че обстановката го постанова, с цел да подкрепят засегнатото население и локалните общини. Министерството на вътрешните работи ще бъде в непрекъснат контакт с префектурите, с цел да подсигурява, че има потенциал за бърза интервенция на локално равнище ", споделя Чолаку в прессъобщение от тази заран.

По-рано от Националната железопътна компания CFR съобщиха, че 21 влака през днешния ден ще бъдат анулирани поради неприятното време. Пътниците, които имат билети за засегнатите влакове, ще си получат назад парите. Компанията предлага на хората, преди да подхващат пътешестване, да се осведомят за метеорологичните условия и да изискат информация за вероятни закъснения и промени в придвижването на влаковете.
В РСМ затворен за товарни коли пътя Крива паланка – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Деве хълм ” с България
Снегът, който вали в Северна Македония, затвори за товарни коли пътя Крива паланка – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Деве хълм ” с България,  пътя Струга – Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кяфасан " с Албания, проходът " Плетвар ", пътя Градско-Прилеп и пътя Кратово-Пробищип, а поради аварирал автомобил напълно е затворен проходът Стража, през който се минава по посока Охрид,  съобщават от Държавното дружество „ Поддържане и защита на основните и районните пътища “, от Центъра за ръководство на рецесии оповестяват, че  заради снегонавяванията е затруднено придвижването и по пътя Ресен-Битоля,.  

На няколко места в страната има повреди в електроразпределителната мрежа, по които екипите на  EVN работят. 

По данни на Хидрометеорологическата работа на страната, до 13 часа на върха Попова шапка в Шар планина са паднали 15 сантиметра сняг, в Маврови ханове снегът е 9 сантиметра, а в Дебър - 3 сантиметра.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР