Тежка дискусия, която не доведе до реален резултат, беше проведена

...
Тежка дискусия, която не доведе до реален резултат, беше проведена
Коментари Харесай

Драматична среща при областния управител на Варна: И зам.-министър не успя да убеди Чернево, че депонирането на шлака и пепел не е опасно

Тежка полемика, която не докара до действителен резултат, беше извършена през днешния ден по самодейност на регионалния шеф на Варна Стоян Пасев по тематиката за новото хранилище на неопасни боклуци край село Чернево. За нея особено в морския град дойде зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

В срещата участваха няколко страни – жителите на село Чернево, община Суворово, обединени в предприемчив комитет против депото, представителите на институциите, които са взели участие в правенето на разрешителното за оборудването, и представители на компанията „ Солвей “, които са вложител.

Срещата трябваше да спре напрежението, което заплашва да прерасне в гражданско непокорство и блокиране на първокласния път от Варна за София. То се изостри в допълнение, откакто регионалният шеф Стоян Пасев апелира извършения локален референдум по тематиката. „ Нарочно направих срещата преди съдът да гледа делото, само че не с цел да му повлияем. Делото е обвързвано със самата точност на поставения на референдума въпрос, не с депото всъщност “, изясни Пасев.



Първоначално Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция и РЗИ обясниха пред жителите на Чернево каква е била процедурата, почнала през 2014-а, с която е обещано позволение за депото. Те постоянно бяха прекъсвани с реплики от представителите на инициативния комитет. Стана ясно, че те нямат доверие и в личния си кмет, който упрекнаха, че не ги е уведомил в точния момент още при започване на процедурата. Разбра се също, че и самите институции са имали компликации, като да вземем за пример обстоятелството, че локалната река Хамам дере не е била нанесена в кадастъра и то особено на терена на новото хранилище.

Разковничето на спора е част от разрешителното, което дава право притежателя му да съхранява краткотрайно и наложително в специфични пространства и боклуци като изгорели осветителни лампи и масла, които имат статут на рискови боклуци. Иначе в депото ще се изхвърлят единствено пепел и сгурия от електроцентралата Топлоелектрическа централа „ Девен “ АД, която е благосъстоятелност на „ Солвей “. Жителите на Чернево обаче показаха безпокойство, че нито институциите, нито компанията не могат да спрат „ отровите “, както ги назовават те, да попаднат в почвата.



Зам.-министър Живков увери присъстващите, че страната поема уговорката да отбрани преди всичко живота и здравето на хората. „ Ако някоя институция е нарушила процедурата, аз персонално ще се самосезирам или ще сезирам органите, които би трябвало “, увери от своя страна регионалния шеф на Варна.



Когато получи думата след повече от час диспути и разяснения, изпълнителният шеф на „ Солвей Соди “ Спирос Номикос съобщи, че очаквал елементарен резултат от срещата – тя да каже „ да “ или „ не “ по повод сигурността на депото. „ Много е елементарно думи като „ отрова “, „ прахуляк “, „ живак “, „ замърсяване на водата “, да се употребяват, като се изреже всичко друго от текста на разрешителното. Първото равнище на надзор обаче сме ние! Аз желая да запазя името на „ Солвей Соди “ в България, името на компанията „ Солвей “, която е на 154 години и в никакъв случай няма да разреша да има нарушавания “, сподели Номикос, откакто изслуша много обиди и групи изрази по собствен адрес. „ Вярвате ли на страната, че депото е безвредно? Защото в случай че не вярвате, аз нищо не мога да направя “, съобщи той.

В отговор, представители на инициативния комитет споделиха непосредствено, че не имат вяра на страната. „ Аз нямам нищо срещу „ Солвей Соди “ като вложител, дано работят, дано обезпечават работни места, дано вършат обществената си стратегия, за която знаем. Просто не желаеме отпадъците от производството им на 500 метра от домовете си “, сподели ръководителят на инициативния комитет на с. Чернево Валентин Георгиев.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР