Тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е

...
Тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е
Коментари Харесай

Предлагат средно увеличение на пенсиите със 17 процента

Тежестта за една година застрахователен стаж в пенсионната формула е 1,2 на 100, предлагането е да стане 1,35. По този начин ще се реализира приблизително нарастване на пенсиите със 17 %. Това планува единият от двата разновидността за преизчисление на пенсиите, подготвян от екипа на служебния вицепремиер и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев. 

 

След присъединяване си в семинар за измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, проведен от КНСБ и фондация " Фридрих Еберт ", общественият министър съобщи, че на идващото Народно заседание и ръководещи ще бъдат оставени най-малко два разновидността за пенсиите.

Първият вид, който ще остави служебното държавно управление, е за преизчисляване на пенсиите със междинен застрахователен приход от 2018 година или 2019 година, като специалистите на Национален осигурителен институт са създали планове и за двете години. За това са нужни към три  милиарда лв.. 

Вторият вид е обвързван с увеличение на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. Той ще докара до една по-добра мотивация на българските жители да вземат участие в обезпечаването, както и ще реализира увеличение на пенсиите на всички пенсионери, сподели Гълъб Донев. Идеята е коефициентът на година застрахователен стаж в пенсионната формула да стане от 1,2 на 1,35. Това ще докара до средно увеличение на пенсиите със 17 %. Този вид е по-евтин и за него са необходими 140 милиона лв. на месец.

  " Това ще обере всички неправди и несправедливости, които бяха позволени след 2015 година, както и ще стимулира младежите да се обезпечават ", безапелационен е министърът.

По отношение на тавана на пенсиите също се работи по разнообразни разновидности. Ще бъде препоръчан вид с и без повишаване на оптималния застрахователен приход, със опазване на размера на оптималната пенсия на 1440 лв. или повдигане на тавана на пенсиите с %, с който ще се вдигнат всички пенсии.

Управителят на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов сподели, че е възможно и повдигане на оптималния застрахователен приход, приготвят се разнообразни планове, с цел да се види какъв брой в допълнение ще са приходите, осъществени в бюджета на Държавното публично обезпечаване, при увеличение на оптималния застрахователен приход. Дадени са разновидности и с 3300 лв., и с 3600 лв., само че политическото решение следва. Възможно е и да се вземе друго политическо решение - със сумата, с която са увеличени  приблизително пенсиите, да се усили и оптималната.

Законопроектът ще бъде импортиран незабавно след започването на работа на новото Народно заседание, тъй че най-разумният вид е от 1 септември, уточни министърът на труда и обществената политика. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР