Тежестта им се определя от нуждата от гласовете на три

...
Тежестта им се определя от нуждата от гласовете на три
Коментари Харесай

ДПС ще получи 1/3 от постовете в регулаторите

Тежестта им се дефинира от потребността от гласовете на три партии, с цел да бъдат определени нови ръководители на редица регулатори

Една трета ще е тежестта на Движение за права и свободи в ръководството на регулаторите. Това разгласи шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, откакто преди дни стана ясно, че придвижването като част от конституционното болшинство влиза в механизма за систематизиране на постовете.

Тежестта им се дефинира от потребността от гласовете на три партии, с цел да бъдат определени нови ръководители на редица регулатори, изясни Атанасова пред bTV.

Лидерите на трите обединения се схванаха предишния петък да разпишат по какъв начин тъкмо да стане попълването на регулаторите след абсурда по избора на подуправител на здравната каса. Тогава министър председателят Николай Денков ултимативно им съобщи, че в случай че няма механизъм и съгласие, няма смисъл от това държавно управление и в последна сметка и шефът на НЗОК (посочен от ПП-ДБ), и заместникът му (посочен от ГЕРБ и определен благодарение на ДПС) подадоха оставки и ще има нова процедура, написа 24 часа.

Близо 80 са значимите постове с изминал мандат в страната, които към този момент пети парламент не може да попълни. Сред тях са Висшият правосъден съвет и инспекторатът към него, шефове на Национален осигурителен институт, Комисията по финансов контрол, КЕВР. Трябва да се попълнят Фискалният съвет, комисиите по досиетата, за отбрана на персоналните данни, за отбрана от дискриминация и други

Всъщност за въпросния механизъм се приказва още от лятото, а водачът на Демократична България Христо Иванов се сочи за индивида, който го е създал. По думите на Денков пък още тогава планът бил пратен на ГЕРБ, само че те не реагирали.

На срещата сред Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев предишния петък е било контрактувано, че регулаторите ще са тематика след Нова година, откакто минат конституцията и бюджета. Дотогава назначения няма да се вършат, безапелационен бе водачът на ГЕРБ. Шефът на групата на Движение за права и свободи Делян Пеевски пък удостовери, че техни фрагменти ще вземат участие в разпределянето на регулаторите, като напомни, че някогашният министър и народен представител Петър Чобанов към този момент бе определен за подуправител в Българска народна банка.

После избухна абсурдът със промяната на шефа на “Пирогов ”, поради която от ГЕРБ и Движение за права и свободи отново оповестиха протест - като се изключи конституцията, до момента в който не се разпише механизъм за взимане на решенията във властта. Атанасова призна, че болничният началник не се равнява с регулаторите, само че настоя, че министър председателят Денков я уверил по какъв начин одитният отчет за “Пирогов ” няма да стане причина за уволнението на шефа. А в държавно управление, в което няма подписано съдружно съглашение, и устните обещания се съблюдават, съобщи тя.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР