Тежести до 3000 тона се издигат и спускат във вертикалните

...
Тежести до 3000 тона се издигат и спускат във вертикалните
Коментари Харесай

Изоставени мини стават мрежови батерии

Тежести до 3000 тона се издигат и спускат във отвесните шахти на старите рудници



Въгледобивната индустрия умира и няма никакви изгледи да се върне още веднъж. Но изкопаните в земята тунели още веднъж могат да бъдат потребни на хората. Новостартираща американска компания е създала система за предпазване на сила благодарение на великански тежести, които се издигат и спускат в отвесните шахти на мините. Така те могат да съхраняват сила и да я отдават “по заявка”.

Тежест от порядъка на 3000 тона се окачва и се спуска във отвесната шахта на изоставена мина – същата, по която в миналото миньорите са се спускали, с цел да “отидат на работа”. При спускането надолу тежестта завърта генератори, които създават електричество. Когато пък има непотребна сила в мрежата, тя се употребява за издигане на тежестта нагоре. Това е същият принцип, по който работят помпено-акумулиращите Водноелектрическа централа у нас.

Разработчиците на системата – Gravitricity – споделят, че тя може да работи с шахти с дълбочина от 150 до 1500 метра. Комунална батерия от този тип може да работи безпроблемно в продължение на към 50 години.

За момента Gravitricity е в стадий на създаване на системата и се хвали, че това е нейна „ патентована технология “. Ако последната бъде възприета в практиката, това може да донесе изгоди на общностите, построени към тогавашните въглищни мини.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР