Тежък социален, финансов и политически проблем, свързан с правата на

...
Тежък социален, финансов и политически проблем, свързан с правата на
Коментари Харесай

ГЕРБ смята да отнеме бъдещи придобивки на хората с увреждания

Тежък обществен, финансов и политически проблем, обвързван с правата на 670 000 хора с увреждания, надвисна над кабинета " Борисов 3 ".

От 1 януари 2021 година 670 000 хора с увреждания у нас ще придобият право на персонален помощник съгласно настоящия Закон за персоналната помощ, реализиран от майките на деца с увреждания след огромните национални митинги през 2018 година В момента сходна помощ употребяват 31 556 души, което е към 1/3 от правоимащите, твърди общественото министерство.

В резултат от митингите на майките с увреждания през 2018 година кръгът на хората с право на помощник бе мощно уголемен до всички хора с увреждания, само че след направена самостоятелна оценка на потребностите, която удостоверява, че индивидът има потребност от сходна помощ. По гледище на ведомството и тогавашния финансов министър Владислав Горанов обаче в закона бе въведен отлагателен интервал, в който ползвателите на персоналната помощ бяха съществено лимитирани до три категории. Това са хората с право на непозната помощ с 90% и над 90% увреждане, децата с право на непозната помощ с 50% и над 50% увреждане, както и децата без право на непозната помощ с 90% и над 90% увреждане.

Въпросният интервал обаче изтича на 31 декември 2020 година, което значи, че от Нова година всички хора с увреждания имат право да аплайват за помощник, освен това за безграничен брой часове. Така, на доктрина финансирането на помощта може да коства спомагателни милиарди левове на година, за което Бюджет 2021 въобще не е подготвен.

В проектобюджета на страната, оповестен от финансовото министерство преди дни, написа, че хората, подкрепени по механизма за персоналната помощ следващата година, ще са 36 500 души, което е повече от 23 400 души приблизително за 2020 година, само че е надалеч под 670 000.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР