Тежък скандал тресе Националната дирекция за борба с корупцията (DNA)

...
Тежък скандал тресе Националната дирекция за борба с корупцията (DNA)
Коментари Харесай

Жесток скандал в Румъния! Записи уличават Лаура Кьовеши в натиск и заплахи над прокурори

Тежък скандал тресе Националната дирекция за битка с корупцията (DNA) в Румъния и нейният началник Лаура Кьовеши. DNA действа от 2005-та година, само че сега мина през най-тежкия миг поради подозрения за напън, " преяждане " с власт, записи и закани, оповестява Канал 3.  Вече 12 години DNA се управлява от Лаура Кьовеши, а преди дни реномето й беше сложено под сериозен въпрос. В румънската преса изтече компрометиращ запис, който демонстрира една авторитетна ръководителка на прокуратурата.

" Имаме изменник сред нас! ", споделя в него Кьовеши и вика подчинените си, с цел да ги подложи на детектор на лъжата, с цел да разбере кой я е предал. Прокурорите отхвърлят този " тест за преданост " и са твърдо срещу да бъдат третирани като нарушители от самозабравилата се Кьовеши.

Трима от топпрокурорите на DNA застават против Кьовеши. Прокурорите Дору Цулуш, Михаела Морару Йорга и Думитру Марин от Втори отдел, с най-хубавите резултати в DNA, сезираха Висшия съвет на магистратурата по отношение на метода, по който протича следствието, поръчано от Кьовеши.

Тъй като прокурорите Цулуш и Йорга са считани за хора на Даниел Морар, предходния началник на DNA, с който Кьовеши има по-стар спор, тя изиска от Висшия съвет на магистратурата отстраняването им от служба. Скандалното държание на Кьовеши обаче не стопира дотук и тя праща на прокурорите от DNA мейл, в който им написа, че са " нарушители ", " клеветници " и " страхливци ".

Масово прокурорите желаят да изоставен DNA. А повода е, че Кьовеши е опиянена от властта си и се усеща безнаказана. От появилите се в румънската преса записи излиза наяве, че тя възприема делата против политиците не като правораздаване, а като " игра на шах ".

" Конституционният съд даде неподходящо решение, да арестуваме един министър. Ако се постараем, може даже и премиера, тъй като знам сигурно, че е подписал някакви контракти за реставрация на парцели. Да създадем всичко, с цел да демонстрираме на обществеността и на тези, които излязоха на улицата след разпореждане 13, че устояваме. С всевъзможни средства ", споделя в записите Кьовеши, за която антикорупцията не е неутрален въпрос, а война, в която съперниците са известни.

Социалдемократическата партия предлага заместител на Кьовеши, а в случай че разкритията за нейната активност продължат ореолът й на герой с корупцията може бързо да бъде заличен.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР