Тежък процедурен спор беляза заседанието на Пленума на Висшия съдебен

...
Тежък процедурен спор беляза заседанието на Пленума на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Сблъсък във ВСС заради думите на президента за избора на Гешев

Тежък процедурен спор беляза съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет след президентското решение да не назначи Иван Гешев за основен прокурор. Очакването беше кадровият орган непосредствено да прегласува единствената кандидатура за поста на Обвинител №1, само че опозицията във Висш съдебен съвет цитира съображенията на президента за липса на действително съревнование и прикани за нова процедура. Мнозинството на собствен ред се базира на Конституцията и решения на Конституционен съд, с цел да разгласи, че няма по какъв начин да бъде преустановен към този момент почналият избор.

След тежък спор с обвинявания за политизиране на процедурата, кадровиците гласоподаваха с 20:4 гласа " За " продължение на процедурата при опция да я прекратят.
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков
„ Трябва да чуем рецензиите на президента и да се съобразим с тях (…) Ако неглижираме причините на президента, ще се стигне до там, че посредством неглижирането ѝ институцията да се трансформира в нещо като нотариат, който поставя щемпел, който заверява решенията на Висш съдебен съвет. Това обезстойностява дейностите на президента на републиката”, акцентира ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Атанаска Дишева от съдийската гилдия акцентира и че Конституцията не е категорично регламентирала кой има по-голяма значителност при избора на основен прокурор – президентът или Висш съдебен съвет. Тя подсети и че президентът е директно определен от доста повече жители, в сравнение с която и да е от парламентарно показаните партии.
Протест и контрапротест пред Висш съдебен съвет поради избора на основен прокурор Заседанието, на което ще се прегласува кандидатурата на Иван Гешев, стартира в 10 ч.
В същата посока се изрече и Цветинка Пашкунова. Тя беше безапелационна, че не може Иван Гешев да търпи негативи от метода при номиниране, само че на процедура е забележима неналичието на състезателност, която е основала подозрения в легитимността на цялата процедура.

Цялата процедура за избор на основен прокурор все още е компрометирана от изявления като това на Сотир Цацаров, че „ при избирането на „ Тримата големи” решенията се вземат в други сгради” и че просто през днешния ден ще бъде прегласувана кандидатурата на Иван Гешев, безапелационна беше Олга Керелска.

„ Формално осъществената процедура не е осъществена процедура”, акцентира тя.

Всички представители на опозицията във Висш съдебен съвет подчертаха, че няма спънка Гешев да взе участие в новата процедура.

Пламена Цветанова от прокурорската гилдия изясни за какво той се е оказал любимец на всичките ѝ сътрудници. По думите ѝ бил изработен разбор за позитивните трендове в прокуратурата и проблемите за решение, а по-късно били изслушани и позициите на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, като общото умозаключение било, че е нужно да се предлагат опитни фрагменти от системата, които „ би трябвало да бъдат водачи, а освен да имат управителни и управнически умения”.
Висш съдебен съвет прегласува през днешния ден кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор Очакват се митинги, постройката на Висш съдебен съвет е под защита от нощес
Така в последна сметка единствено Иван Гешев останал вероятен вид: „ При тази тежка процедура, при тези извънредно високи законови условия и тази доста отрицателна медийна акция – дали този избор изобщо е някакво професионално предизвикателство? Почти всеки втори или трети избор на административен началник е като днешния – да кажем „ Да” или „ Не” на един кандидат”.

При нова процедура няма гаранция, че ще има различен претендент за поста, безапелационна беше тя.

Наличието на различни претенденти не подсигурява състезателността на избора, означи и Даниела Марчева. Според нея има недостатъци в закона и не е задоволително необятен кръгът на лица, които могат да издигат претенденти за основен прокурор.

Принципът на разделяне на управляващите дава на Висш съдебен съвет пълномощията да избира „ Тримата големи” в правосъдната власт и никой няма право да иззема функционалностите му, акцентира Вероника Имова. По думите ѝ президентският декрет има „ значение на първо място от влиятелен характер” и за това се е произнесъл Конституционен съд през 1996 година

„ Президентът не избира, той легитимира. Висш съдебен съвет е органът, който избира. Да спазим Конституцията, да спазим правилото на разделяне на властите”, прикани тя.

„ В юридическия смисъл на думата, претекстове няма. Указът не съдържа каквито и да е мотиви”, акцентира на собствен ред основният прокурор Сотир Цацаров.

Боян Новански акцентира, че задачата на предлагането за преустановяване на процедурата е да се стигне до парламентарен проблем.

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков, чийто избор също беше върнат през 2017 година, разяснява, че в неговия случай е имало съображение за това – процедурата е почнала в един състав на правосъдния съвет и е завършила в различен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР