Технологията разпознава специфичния шум и повиква спешна помощУмните колонки могат

...
Технологията разпознава специфичния шум и повиква спешна помощУмните колонки могат
Коментари Харесай

Смарт колонки ще помагат при спиране на сърцето

Технологията разпознава характерния звук и повиква незабавна помощ

Умните колонки могат да оказват помощ при сърдечен арест, като навреме извикат незабавна помощ (снимка: CCO Public Domain)

Не са рядко случаите, когато сърцето стопира да работи, до момента в който човек е вкъщи, а в близост няма хора, които могат да оказват помощ или да извикат лекаря по неотложност. При такива произшествия в бъдеще хората ще могат да разчитат на подпомагане от така наречен умни колонки.

Изследователи от Университета на Вашингтон са създали система, способна да открива типичните звуци, които хората издават при прекъсване на сърцето, и да реагира навреме. Ако разпознава проблеми в гласа и дишането, смарт колона ще уведоми хората в близост и даже обади на незабавния номер.

За да се избегне подправено активиране на смарт колонката, изкуственият разсъдък е преслушал голям брой звуци, които хората издават по време на естествен сън, включително дишане и хъркане, както и звук от улицата, заяви Gizchina.

В допълнение, изкуственият разсъдък е бил подготвен да разпознае по този начин нареченото агонално дишане благодарение на действителни аудио записи, предоставени от службата за незабавна помощ в Сиатъл. Такова дишане се случва в извънредно тежки положения на организма, съпроводени нормално от тежка хипоксия на мозъка.
още по тематиката
Според разработчиците на новаторската система, процентът на подправените задействания на смарт колонката е доста невисок. Усъвършенстването на технологията посредством образование на изкуствения разсъдък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР