Технологията предава данни по съществуващите оптични кабелиОпростена схема на квантовата

...
Технологията предава данни по съществуващите оптични кабелиОпростена схема на квантовата
Коментари Харесай

Разработиха първия протокол за квантов интернет

Технологията предава данни по съществуващите оптични кабели

Опростена скица на квантовата мрежа, създадена от холандските учени (илюстрация: QuTech Scixel)

Холандски учени създадоха първия в света протокол за по този начин наречения „ квантов интернет ” , който работи без разстройства и е най-защитен от хакване. Идеята принадлежи на специалисти от изследователския център QuTech.

Протоколът, работещ в свързващия пласт (link layer) на мрежовата подчиненост, е основан от екип учени под управлението на проф. Стефани Уенер. Същият екип е създал обща идея за квантови мрежи, които, съгласно учените, биха могли да заменят обичайните интернет и местни мрежи.

Идеята на QuTech се основава на правилото на доста бързата обработка на кубити, защото последните не могат да се съхраняват в паметта дълго време. Подобна обработка ще обезпечи висока скорост за предаване на информацията, а така наречен феномен на „ квантовото усложнение ” – друга основа на протокола – ще даде опция за оптималната отбрана на излъчените данни.

Явлението „ квантово усложнение ” допуска причинност на два или повече обекта, в тази ситуация кубити, и неразривна връзка посред им. Опит за прихващане на данни ще докара до смяна в квантовото положение на един или повече кубита и вследствие на това до загуба на излъчената информация. С други думи, информацията може да бъде получена единствено от целевото устройство – изключен е неоторизиран достъп до нея.
още по тематиката
Стефани Уенер резервира в загадка техническите детайлности за работата на първия протокол за квантова мрежа. Тя прецизира единствено, че физическата инфраструктура на елементарния интернет би била доста подобаваща за действието на квантовия интернет.

Концепцията за квантова мрежа, създадена в QuTech, не допуска основаване на нови физически мрежи за предаване на информация и още повече – на нови материали. Според Уенер, необятно публикуваните оптични кабели, употребявани за работа с класическия интернет, са подобаващи и за квантовия.

Професорът твърди, че технологията към този момент работи – по нея се предават данни посредством оптично влакно, което непосредствено свързва приемника и предавателя. В обозримо бъдеще екипът на Уенер ще организира серия от проби на квантови мрежи, построени въз основата на типичен мрежи, които употребяват междинни информационни възли.

Уенер не разкрива изискванията за комерсиализация на технологията, само че отбелязва, че физическите опити скоро ще бъдат незадоволителни за нейното развиване. „ Много е значимо да излезем отвън обсега на физическия опит и да преминем към основаване на действителна система ”, споделя тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР