Технологията на Microsoft и SRL Diagnostics е готова за приложениеИзследователи

...
Технологията на Microsoft и SRL Diagnostics е готова за приложениеИзследователи
Коментари Харесай

AI помага в диагностиката на рак на шийката на матката

Технологията на Microsoft и SRL Diagnostics е подготвена за приложение

Изследователи употребяват AI инструмент в битката против рака на маточната шийка
(снимка: Microsoft)

Откриването на рак благодарение на технологиите за машинно образование може да бъде повече от комфортно в някои случаи и да се трансформира в ключ за слагане на диагноза. Microsoft и SRL Diagnostics са създали AI инструмент, който оказва помощ да се открие рак на шийката на матката, улеснявайки медиците в Индия и други страни, където големият брой пациенти на един доктор е огромен проблем.

Изследователският екип на Microsoft Research е обучил невронната мрежа да разпознава признаци на рак въз основа на хиляди анотирани изображения на цитонамазки, с цел да помогне на AI да разпознава аномалии, които изискват по-внимателен взор. След това лекарите би трябвало единствено да прегледат разпознатите проблематични проби, с цел да потвърдят валидността на предпоставките или съществуването на рак.
още по тематиката
Платформата с потребление на изкуствен интелект към този момент е подготвена за вътрешно приложение в SRL Diagnostics. Въпреки че към момента не е необятно употребена, технологията е доста по-добра от другите способи за диагностика на рак въз основата на AI, които нормално съществуват единствено като опити.

Учените се надяват този способ за диагностика да откри допустимо най-бързо и необятно приложение в Индия. Приблизително 67 000 дами умират от рак на маточната шийка в страната всяка година – повече от една четвърт от смъртните случаи в международен мащаб, породени  от това заболяване. В същото време Индия разполага с стеснен брой лекари, които могат да работят с PAP проби и да оказват помощ на дамите в битката с заболяването.

SRL Diagnostics сама прави 100 хиляди PAP теста годишно, като 98% от тях са на здрави хора. AI ще разреши на лекарите да се съсредоточат единствено върху останалите 2% от проблематичните проби, с цел да оказват помощ на дамите да стартират лекуването в точния момент.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР